Burj Khalifa, clădirea dintre nori

Context

Acum 14 de ani, într-o zi de ianuarie 2010 a avut loc, în Dubai, inaugurarea oficială a celei mai înalte clădiri din lume (la acea dată) – Burj Khalifa (828 m). Construcţia a început la 21 septembrie 2004, costurile totale ale proiectului au fost de aprox. 1,5 miliarde de dolari, proiectul dispunând de 30.000 de locuinţe şi 9 hoteluri.

Construcția

Clădirea a fost denumită așa, în onoarea fostului preşedinte al Emiratelor Arabe Unite şi emir de Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Acesta a fost cel de-al doilea preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, funcţie deţinută între 3 noiembrie 2004 şi 13 mai 2022, data la care s-a stins din viaţă.Lucrările au început la 21 septembrie 2004 şi au fost finalizate la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficială a avut loc ceva mai târziu, la 4 ianuarie 2010, în prezenţa mai multor oficialităţi, şeicul Dubaiului fiind cel care a deschis ceremonia printr-un foc de artificii fabulos, care a înconjurat turnul până în vârf, un spectacol de lasere şi un dans al fântânilor aflate în faţa clădirii.Imaginea de neegalat a Burj Khalifa poate fi admirată nu doar de pe una, ci de pe două punți de observare – cele două etaje de la At the Top , etajul 124 și 125, precum și una dintre cele mai înalte punți de observare din lume (555 m), la etajul 148.
Construit pentru a găzdui o varietate de proiecte comerciale şi rezidenţiale, turnul – a cărui înălţime a rămas un secret bine păzit pe tot parcursul construcţiei – a avut, după finalizare, 162 de etaje. A fost proiectat de o firmă de arhitectură din Chicago, Skidmore, Owings & Merrill. Clădirea, în plan modular, este aşezată pe o amprentă cu trei lobi, care este o redare abstractă a unei specii locale de flori de crin. Planul în formă de Y joacă un rol crucial în reducerea efectelor vântului asupra turnului (vântul este, în generl, cea mai mare problemă a blocurilor zgârie-nori).

Măsurători

Un centru hexagonal este sprijinit de o serie de aripi, fiecare cu propriul „miez“ de beton şi coloane perimetrale. Pe măsură ce turnul creşte în înălţime, aripile se retrag într-o configuraţie spirală, schimbând forma clădirii la fiecare nivel şi reducând astfel efectul vântului asupra clădirii. Miezul central iese în vârful turnului şi este finisat cu o turlă, care ajunge la peste 200 de metri. Vârful a fost construit în interiorul turnului şi ridicat în poziţia sa finală cu ajutorul unei pompe hidraulice. La nivel de bază, turnul este susţinut de un „covor“ de beton armat gros de aproape 4 metri, el însuşi susţinut de piloţi de betoncu diametrul de 1,5 metri.

Faţada este formată din panouri din aluminiu şi oţel inoxidabil

În interior au fost folosite materiale precum: sticla, oţelul inoxidabil, pietrele şlefuite, argintul, lemnul, pardoseli din travertin, stuc veneţian pentru pereţi şi covoare lucrate manual. Pentru întreaga construcţie au fost folosiţi 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 de tone de oţel şi 26.000 de panouri de sticlă, costurile totale ale proiectului ridicându-se la suma de 1,5 miliarde de dolari. În fiecare zi, clădirea Burj Khalifa are nevoie de 946.000 litri de apă, iar pentru a spăla cele 24.348 de ferestre au fost instalate, în dreptul etajelor 40, 73 şi 109, maşini speciale aflate pe nişte platforme orizontale. Turnul poate fi observat de la 95 de km distanţă şi găzduieşte 900 de apartamente private luxoase cu 1, 2, 3 şi 4 camere, situate între etajele 19 şi 108, spaţii de birouri, care ocupă 37 de etaje, hotelul Armani cu 160 de camere, 5 restaurante, piscine şi spa-uri, spaţii de joacă pentru copii, o bibliotecă, un club, o sală de festivităţi, un magazin – Burj Khalifa Gourmet Market şi parcare cu valet.
La 21 aprilie 2014, francezii Fred Fugen și Vince Reffet au sărit de pe Burj Khalifa, înregistrând cea mai mare săritură realizată vreodată de pe o clădire. Clădirea este atât de înaltă, încât temperatura de la vârful ei este cu aproape 15 grade Celsius mai mică decât cea de la parter. Anterior, în 2011, cățărătorul Alain Robert, cunoscut drept Omul-păianjen din Franța, a escaladat turnul în șase ore și 14 minute.

Recorduri și curiozități

Construcția clădirii a demarat în 2004 și a fost finalizată în 2010. Peste 12.000 de muncitori, în special din Asia de Sud, lucrau pe șantier la apogeul lucrărilor. Pentru ridicarea acestei clădiri monumentale s-a folosit aluminiu ce cântărea cât cinci avioane Airbus A380.Puse cap la cap, barele de oțel armat din structura clădirii ar acoperi peste un sfert din circumferința Pământului. Exteriorul Burj Khalifa este acoperit cu 26.000 de panouri de sticlă, toate tăiate individual de mână. Spălarea tuturor geamurilor, de sus până jos, durează trei luni. Imediat ce este finalizată, însă, întreaga operațiune este reluată. Sustenabilitatea a fost un principiu-cheie în timpul construcției. Învelișul exterior este acoperit cu argint, pentru a îmbunătăți izolația, iar pe clădire au fost montate panouri solare care încălzesc până la 140.000 litri de apă pe zi.
Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Burj Khalifa este faptul că grădinile sunt irigate folosind condensul produs de sistemul de aer condiționat. Această clădire găzduiește o colecție de peste 1.000 de obiecte de artă realizate de creatori faimoși din întreaga lume, dar mai ales din Orientul Mijlociu. Unele dintre aceste opere au fost comandate special pentru a fi expuse în Burj Khalifa. De exemplu: o sculptură realizată de artistul de origine egipteană Karim Rashid, care se află la intrarea corporate, sau instalația „World Voices”, realizată de artistul catalan Jaume Plensa, care poate fi admirată în holul prin care pătrund cei care dețin apartamente în clădire.
Ascensoarele ocupă locul trei în lume în ceea ce privește rapiditatea cu care se deplasează, având o viteză de 10 metri pe secundă. Durează doar un minut să ajungi de la parter la puntea de observație de la etajul 124.

Bibliografie
Calendar Rador
https://www.visitdubai.com/ro/places-to-visit/burj-khalifa
https://www.britannica.com/topic/Burj-Khalifa

 

RADOR