Herman Hollerith, inventatorul primei mașini de stocare a datelor pe carduri

Context

Pe data de 29 februarie 1860, s-a născut Herman Hollerith, în Buffalo, New York. A trecut la cele veșnice pe data de 17 noiembrie 1929, în Washington D.C. Hollerith a fost cel care a dezvoltat un tabulator mecanic, care imprima pe cartele performante statistici și informații. Invenția lui Hollerith a reprezentat precursorul calculatorului din zilele noastre. 

Viața lui Herman Hollerith 

Herman Hollerith a urmat cursurile Universității Columbia, Facultatea de Mine, pe care absolvit-o în 1879. După absolvire, acesta a ocupat funcția de asistent al profesorului William P. Trowbridge, în biroul de statistică al Statelor Unite ale Americii. În timpul stundenției, Hollerith l-a impresionat pe Trownbridge cu calculele sale matematice, astfel încât, Trowbridge l-a rugat să-i devină asistent în cadrul Biroului de Statistică. În 1880, Hollerith a început să lucreze ca asistent în statistică și a simțit dificultățile cu care se confruntă instituțiile publice americane. În cadrul acestui birou, calculele erau extrem de greu de făcut, alături de faptul că datele trebuiau scrise pe hârtie, manual, întrucât nu exista o altă modalitate în acele vremuri.

El vine cu ideea de a proiecta o mașinărie ce să vină în sprijinul celor care realizează statistici, pentru a nu se pierde documente sau calculele să fie realizate greșit. Din 1880, s început construcția tabulatorului mechanic, care a durat șapte ani, iar în timpul recensământului din 1890, de pe teritoriul Statelor Unite, au fost culese mai multe informații decât anii trecuți, ceea ce a provocat panică din pricina numărului crescut de informații și personalul scăzut din cadrul instituțiilor.

Invenția lui Hollerith a concurat cu alte mașinării similare în cadrul unor teste organizate de guvernul Statelor Unite. Tabulatorul care reușea să comprime cât mai rapid multe informații, urma să fie folosit în toate instituțiile americane, iar construcția lui să fie subvenționată.

La aceste teste, tabulatorul lui Hollerith a înregistrat datele a 10.000 de persoane, pe carduri, în 5,5 ore, comparabil cu alte invenții, care au înregistrat date în 44.5 ore. Acest succes a fost urmat de cel a recensământului din 1890, când invenția lui Hellerith a fost utilizată de toate instituțiile abilitate. În 1896, Hollerith și-a deschis propria firmă de tabulatoare, cu sediul în New York. Firma lui Hollerith este cunoscută astăzi sub numele de  IBM (International Business Machines Corporation).

Decesul lui Hollerith

În restul vieții sale, Hollerith a predat la  Massachusetts Institute of Technology și în cadrul firmei sale, în calitate de inginer. În 1921, el se pensionează și pleacă din New York, la ferma din Maryland, unde s-a ocupat de creșterea animalelor. În 1929, acesta moare din pricina unui infarct.

Autor: Alexandru Balaci

RADOR –  8 ianuarie