Cel mai căutat condiment importat în UE este ghimbirul

Regele condimentelor importate în UE este ghimbirul, arătat de datele Eurostat. Țările Uniunii Europene au cumpărat 397.000 de tone de condimente din țări terțe în 2022, ghimbirul fiind pe locul 1 cu 122.900 de tone. Urmează în clasament piperul roșu (109.800 t) și piperul negru (62.900 t). Scorțișoara și turmericul ocupă locul al patrulea și, respectiv, al cincilea.
China este cel mai mare furnizor al UE – 38% dintre condimente provin de acolo. Cu toate acestea, există o „specializare” geografică – peste jumătate din piperul negru, de exemplu, provine din Vietnam. 77% din turmericul din mâncărurile europene provine din India. 37% din scorțișoară este indoneziană. China predomină la importul de ghimbir (54%) și de piper negru (72%). Această statistică interesantă este completată de un alt număr interesant – Rusia este lider în importul de semințe de coriandru în UE cu o cotă de piață de peste 50%.
Trebuie remarcat faptul că europenii folosesc din ce în ce mai mult semințe „străine” în bucătărie și în medicină. Greutatea condimentelor importate din terțe state a crescut cu peste 57% în 10 ani, arată datele Eurostat.
Recordul aici este deținut și de ghimbir cu o creștere de 149% a cantității față de 2012. Turmericul este pe locul al doilea cu o creștere de 142%. Unul dintre motivele interesului crescut al europenilor pentru aceste două plante, pe lângă gustul și aroma lor unică, este legat de proprietățile lor medicinale. Ghimbirul a devenit foarte popular și căutat în timpul pandemiei, ca ajutor împotriva coronavirusului. Ambele condimente conțin substanțe care au efecte antibacteriene și antioxidante. Sunt folosite în medicina naturală și cosmetică, deoarece se crede că reduc riscul de infecții, stimulează creșterea celulelor noi și previn semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele. (www.segabg.com – 8 ianuarie 2024)/pmirela

RADOR RADIO ROMÂNIA, 9 ianuarie