Ateliere gastronomice de iarna, la Muzeul in aer liber

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului organizează , joi și vineri( 11-12 ianuarie), ateliere gastronomice în care vizitatorii vor putea vedea cum se gătesc răcituri și alte preparate specifice sezonului de iarnă,  după rețete tradiționale culese din mai multe zone din țară.   Vor fi gătite preparate cum ar fi: Piftie în farfurie, Răci în blid, Răci în tăner, Popricaș de rugă și Zamă cu moare de varză.

“Acestea sunt câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA. În cadrul evenimentului, muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind  despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul. De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioada a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului” se arată într-un comunicat al Muzeului Astra.

Piftiile, după ce vor fi bine închegate, vor fi servite sâmbătă și duminică vizitatorilor Muzeului în aer liber, în schimbul unor donații.

Pe lângă piftii, vizitatorii vor putea degusta, în weekend,  și alte preparate tradiționale care se gătesc în anotimpul rece. “Astfel sâmbătă se va găti Popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică ceea ce nu constituie fruntea cărnii la vacă, porc sau pasăre. Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă preparatul rece, piftiile, se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean”, precizeaza organizatorii.

De asemenea , de vineri până duminică, vizitatorii muzeului îi vor putea vedea la lucru pe doi meșteri rudari care vor confecția obiecte tradiționale din lemn folosite la prepararea și conservarea hranei