2024. január 15.

Ukrajna megkezdte Davosban a tárgyalásokat Romániával egy kétoldalú biztonsági megállapodás megkötéséről

A davosi megbeszéléseken Andri Ermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke és Iulian Fota, román külügyi államtitkár vesz részt, olvasható az ukrán elnökség honlapján közzétett közleményben. A tárgyalások Volodimir Zelenszkij elnök rendelkezései mentén zajlanak, amelyeket Ukrajna támogatására vonatkozóan a G7-ek közös nyilatkozatában fogalmazott meg. A tárgyalások kimenetele meghatározza a kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerségi szintre való emelését, jegyzi meg a közlemény. Románia a kilencedik ország, amely biztonsági kérdésekben megbeszéléseket kezdeményezett Ukrajnával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Tiltakoznak a közegészségügyi osztályok dolgozói is

A közegészségügi osztályok (DPS) dolgozói is az alacsony bérek miatt tiltakoznak, miután az Országos Egészségbiztosítási Ház (CNAS) munkatársai az elmúlt év végén kiharcolták a fizetésemelést. Eközben a Sanitas Szakszervezeti Szövetség folytatja az aláírásgyűjtést, hogy eldöntse, indít-e általános sztrájkot. A szakszervezeti képviselők szerint az orvos- és asszisztens-állások felszabadítása nem oldja meg a rendszer problémáit, mert a fizetések nem vonzóak, és a szakemberek nem jelentkeznek a versenyvizsgákra. A kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta a versenyvizsga meghirdetését több mint 7600 álláshely betöltésére az elmúlt hetekben elmélyült válság megoldásáért. RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A háziorvosok rendelőik bezárásával fenyegetőznek, miután a CNAS az egészségügyi szolgáltatások pontértékének csökkentését javasolta

Rendelőik bezárásával fenyegetőznek a háziorvosok, miután az Országos Egészségbiztosítási Ház (CNAS) az egészségügyi szolgáltatások pontértékének csökkentését javasolta. Az orvosok szerint ilyen körülmények között februártól 30-50 százalékkal lesz alacsonyabb a jövedelmük. A listán szereplő betegek és a konzultációk utáni kiegyenlített összegek csökkentését a CNAS által múlt héten nyilvánosságra hozott projekt irányozza elő, de az orvosok képviselői szerint ilyen javaslatokat nem kellene tenni, hiszen országszerte – főleg vidéken – így is egyre inkább csökken a háziorvosok száma. Hunyad megyében, például, csaknem 200 háziorvos hiányzik az egészségügyből és azok is, akik még dolgoznak már nyugdíjasok vagy 60 év felettiek. Az elmúlt évben mindössze két háziorvos érkezett a megyébe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A Román Kultúra Napja – Mihai Eminescu születésnapja

Január 15-ét, Mihai Eminescu születésnapját, 2010-ben nyilvánították a Román Kultúra Napjává. A költő születésének 174. évfordulóján országszerte nagyszabású rendezvénysorozatokkal tisztelegnek a román költőóriás előtt. A Botoșani megyei Ipotești-en, a költő szülőfalujában, írók, a kultúra emberei, diákok és tanárok tisztelegtek Mihai Eminescu előtt vasárnap az Eminovici-család templomában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A Román Akadémia és Moldova Köztársaság Tudományos Akadémiája ünnepi ülést szervez a Nemzeti Kultúra Napja alkalmából

A Román Akadémia és Moldova Köztársaság Tudományos Akadémiája hétfőn, hibrid formában szervezi meg a Nemzeti Kultúra Napjának szentelt együttes ünnepi rendezvényét, amelyet a két intézmény elnöke, Ioan-Aurel Popnak és Ion Tighineanu nyít meg, akik az ünnepnek a nemzeti identitás megőrzésében és népszerűsítésében betöltött fontosságáról beszélnek. Másrészt, a Romfilatelia hétfőtől postai bélyeget bocsát ki a „Nemzeti Kultúra Napja. Barátság az örökkévalóságig” címmel, míg a Román Akadémia Könyvtárának Theodor Pallady termében megnyítják az „Anton Pann – A beszéd története” című kiállítást, amelyet a Román Nemzeti Irodalmi Múzeum közreműködésével szerveztek. A megnyitót az Anton Pann régizenei kamaraegyüttes koncertje követi, Constantin Răileanu zenész vezetésével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Földrengés volt Vrancea szeizmikus térségben

Hétfőn 4,3-as erősségű földrengés következett be Vrancea szeizmikus térségben. Az Országos Földfizikai Intézet (INFP) szerint a kéregmozgás 11:00 óra után csaknem két percre történt, 80 km-es mélységben. Az év eleje óta a Richter-skálán mért 2,1, és 3,4 erősségű 18 földrengést rázta meg Romániát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Rozália Gănciulescu