Descoperirea mai multor ouă depuse acum 29 de milioane de ani

O descoperire fascinantă a fost făcută la Monumentul Național John Day Fossil Beds din centrul-estul Oregonului, odată cu descoperirea unei capsule de ou fosilizate sau ootheca. Această descoperire aruncă o nouă lumină asupra creaturilor care le-au pus acum milioane de ani.
Monumentul Național John Day Fossil Beds este situat în centrul-estic al Oregonului, Statele Unite. A fost creat pentru a proteja una dintre cele mai bogate și mai diverse secvențe de fosile din lume și oferă o perspectivă excepțională asupra istoriei vieții de pe Pământ. De fapt, acest sit este extrem de renumit pentru vestigiile sale extrem de bine conservate. Există resturi de mamifere, păsări, plante și nevertebrate. Straturile de roci sedimentare expuse datează în principal din Oligocen, cu aproximativ 33 până la 23 de milioane de ani în urmă.
Anterior, alte ouă fuseseră descoperite la fața locului, dar numai izolat. Cu toate acestea, o descoperire a avut loc în 2016, când cercetătorii au descoperit un cuib plin cu ouă. Cuibul cu ouă fosilizate, numite ootheca, a fost studiat folosind micro-CT, permițând echipei să le examineze în detaliu. Această metodă de imagistică face posibilă vizualizarea interiorului obiectelor într-o manieră nedistructivă și în trei dimensiuni la o scară microscopică. Acest lucru a permis echipei de cercetare să examineze cuprinzător structura internă a acetor ooteca fosilizate, dezvăluind informații valoroase despre compoziția și morfologia acesteia. Ootheca variază în formă în funcție de specie. Prin urmare, studiul poate oferi informații cruciale despre biologia animalelor care le-au depus.
La acea vreme, aceste structuri au fost identificate în mod eronat ca ouă de furnici. După examinare, în cele din urmă a reieșit că acestea au fost de fapt depuse de lăcuste antice.
Aceste structuri fosile sunt descrise ca o „masă extrem de organizată care cuprinde un clutch mare de aproximativ cincizeci de ouă elipsoidale ușor curbate dispuse radial pe mai multe planuri, păstrate într-un strat de ciment în formă de disc și particule de sol compactate”. Se ştie că anumite specii de lăcuste își depun ouăle în urma unui proces specific. Își introduc abdomenul în pământ și eliberează secreții. Aceste secreții se amestecă cu solul și în cele din urmă se întăresc, creând o structură asemănătoare unei capsule de ou. A priori, aceste lăcuste străvechi acţionau în același mod.
Potrivit cercetătorilor, această fosilă datează de aproximativ 29 de milioane de ani, ceea ce o face cea mai veche structură de acest gen descoperită vreodată.
Studiul a fost publicat în „Parks Stewardship Forum”. (www.sciencepost.fr – 16 ianuarie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (18 ianuarie)