Guvernul a venit cu un prim set de măsuri în domeniul transporturilor și în cel agricol

Guvernul a venit, ieri, cu un prim set de măsuri care au fost convenite cu transportatorii și fermierii protestatari. În domeniul transporturilor, au fost modificate regulile privind cântărirea camioanelor, inspecția tehnică periodică a vehiculelor sau atestarea profesională a șoferilor. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, în urma discuțiilor cu ASF, s-a găsit soluția pentru un nivel decent al poliței RCA la transportul de marfă, inclusiv în cazul micilor transportatori cu două, trei camioane, care nu au posibilitățile firmelor cu flote mari.
Marcel Ciolacu: Va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori cu două, trei camioane, care nu au posibilitățile firmelor cu flotele mari. În plus, se permite plata în rate a RCA-ului și posibilitatea suspendării poliției cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă, din diverse motive.
Realizator: Un prim pachet de măsuri cu aplicare imediată a fost aprobat și în domeniul agricol. Astfel, cultivatorii de cereale care au suferit pagube din cauza războiului din Ucraina vor primi câte 100 euro la hectar. S-a mai decis echivalarea permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare. Totodată, au fost extinse excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică, astfel că Registrul Auto Român va face ITP la vehiculele agricole sau forestiere chiar la sediul fermei. De asemenea, a fost analizată, în primă lectură, și propunerea de amânare temporară a plății ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de secetă, dar măsura trebuie definitivată împreună cu sistemul bancar./RADOR RADIO ROMÂNIA/lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 ianuarie)