Teatrul Naţional Radiofonic în parteneriat cu Asociaţia Copil Dorit – Liceul „Nicolae Steinhardt” a organizat marţi, 23 ianuarie, de la ora 10:00 în studioul T8 „Alfred Alessandrescu” Radio România, audiţia cu public a spectacolului radiofonic: Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie – scenariul și regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuție: Marcel Iureş şi Dan Aştilean. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală şi regia muzicală: Cristian Matei. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare
Desfășurat sub semnul împlinirii a 511 ani de la urcarea pe tron a Voievodului Neagoe Basarab, care a devenit domn al Țării Românești la 23 ianuarie 1512, evenimentul a adunat invitați cu totul speciali: actorul Marcel Iureş, pr. diacon Sabin Preda – lector universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității București, doamna profesor Claudia Peiu, director al Liceului „Nicolae Steinhardt” regizorul Mihai Lungeanu şi Grupul psaltic „Sfânta şi Dreapta Ana”, format din elevi ai Liceului „Nicolae Steinhardt”, dirijor prof. Anamaria Maranda, care au oferit publicului, format din elevi de gimnaziu și de liceu, medaliați la etapele locale și naționale ale olimpiadelor de limba şi literatura română, cultură şi spiritualitate românească, religie și istorie, dar și din profesori de limba și literatura română, istorie și religie, o montare radiofonică-eveniment care poate constitui un valoros material didactic integrat cu mult folos în demersul educativ atât în cadrul orelor de curs, cât și transcurrricular și extrașcolar.
Discuțiile, care au urmat audiției radiofonice, au subliniat importanța și actualitatea mesajului pe care spectacolul radiofonic inspirat din monumentala opera renascentistă îl transmite la mai bine de jumătate de veac de istorie, exemplul lăsat posterității de Voievodul Neagoe Basarab constituind o parte importantă din matricea spirituală a poporului român, zestrea de înțelepciune cu care ne hrănim și astăzi și oferind un posibil model al omului „desăvârşit şi întreg” din orice timpuri.
RADOR – 25 ianuarie