Varza murată nu este doar o componentă gustoasă a mâncărurilor tradiţionale din Balcani, ci şi o resursă cu adevărat bogată de substanţe utile care ne pot îmbunătăţi sănătatea.
Iată cinci beneficii pe care ni le poate oferi varza murată:
Beneficii digestive – varza murata este bogată în prebiotice, tipuri specifice de fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin. Aceste bacterii ajută la o digestie bună şi la absorbţia nutrienţilor. Consumul regulat de varză murată poate ajuta la menţinerea echilibrului în microbiomul intestinal şi la îmbunătăţirea digestiei.
Sursă bogată de vitamine şi minerale – varza murată conţine vitamine şi minerale importante, precum vitamina C, vitamina K, vitamina A, vitamina B6, calciu, magneziu şi acid folic. Aceşti nutrienţi sunt esenţiali pentru menţinerea sănătăţii sistemului imunitar, oaselor, pielii şi organismului în general.
Acţiune antioxidantă – este bogată în antioxidanţi, precum quercetina şi beta-carotenul, care ajută la combaterea radicalilor liberi. Aceşti antioxidanţi previn stresul oxidativ din organism care poate contribui la apariţia diverselor boli şi îmbătrânirii.
Susţine sănătatea inimii – varza murată poate contribui la menţinerea sănătăţii inimii, prin conţinutul ridicat de potasiu care ajută la reglarea tensiunii arteriale, reducând riscul de hipertensiune arterială şi alte boli cardiovasculare.
Îmbunătăţeşte detoxifierea – enzimele care se formează în timpul procesului de fermentare a verzei murate pot ajuta la stimularea detoxifierii în organism. Acest proces favorizează eliminarea toxinelor şi deşeurilor, îmbunătăţind funcţiile intestinelor şi organelor de eliminare. Adăugarea de varză murată la dietă poate fi o modalitate delicioasă de a ne bucura de aceste beneficii pentru sănătate. Totuşi, moderaţia este cheia oricărei diete sănătoase, iar sfatul unui medic este important, înainte de a face schimbări semnificative în dietă./ddaniela
(www.dariknews.bg – 30 ianuarie)