Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că războiul neprovocat și nejustificat pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei este cea mai mare amenințare la adresa securității europene. Astfel, potrivit acestuia, ţările UE trebuie să crească ajutorul financiar și militar acordat Kievului, pentru că, dacă nu fac acest lucru, vor trebui să plătească un preț mult mai mare.
Potrivit corespondentului Ukrinform la Bruxelles, Borrell a făcut declaraţii în acest sens joi, înainte de începerea summitului extraordinar al Consiliului European. „Astăzi, liderii se vor concentra pe problema ucraineană. Vreau să subliniez că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este cea mai mare amenințare la adresa securității europene. Au trecut aproape doi ani de când Rusia a început acest război nejustificat împotriva Ucrainei, încercând să o distrugă și să o rupă și continuă să facă acest lucru. Putem și trebuie să facem mai mult pentru a sprijini Ucraina. Repet – aceasta este cea mai mare amenințare la adresa securității europene. Dacă nu facem acest lucru, vom plăti un preț mai mare” – a subliniat şeful diplomaţiei europene.
Borrell a menționat că intenționează să informeze liderii europeni despre situația de pe câmpul de luptă din Ucraina și să prezinte o propunere de creștere a ajutorului militar acordat Kievului prin crearea unui fond de ajutor separat în cadrul Fondului European pentru Pace. „Îi voi îndemna să ajungă la un acord cât mai curând posibil, pentru că timpul se scurge. Trebuie să creștem ajutorul militar acordat Ucrainei în următoarea lună. Am făcut asta cu provizii de muniție, dar încă nu este suficient. Trebuie să se facă mai mult. Trebuie să facem acest lucru conştientizând urgența. Sper să primesc un mandat pentru acțiuni ulterioare, pentru a pune capăt acestui război, pentru a continua susținerea Ucrainei – atât timp cât va fi necesar – dar să se facă urgent” – a adăugat Josep Borrell.
Răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre modul în care liderii UE pot ajunge la un consens privind ajutorul pentru Ucraina, având în vedere opoziţia Ungariei, Josep Borrell a remarcat că Budapesta nu susţine acest plan financiar, dar nici nu îl respinge. „Există o opțiune când una dintre țările membre, Ungaria, de exemplu, spune că nu vrea să participe, dar nu are de obiectat. Deci, una este să nu participi, alta este să te opui. În acest moment, nimeni nu se opune acestei decizii… Ungaria nu se opune” – a explicat Josep Borrell.
Amintim că, la Bruxelles, are loc, joi, o reuniune extraordinară a Consiliului European, care va examina, printre altele, crearea unui fond ucrainean în valoare de 50 de miliarde de euro în bugetul multianual al UE pentru 2024-2027./sdan/cpodea
Agenția de presă UKRINFORM – 1 februarie