Nu, nici un avion de vânătoare F-16 nu a fost livrat în Ucraina în 2023

Zvonuri privind livrarea de avioane F-16 Ucrainei, care ar putea avea un impact în războiul cu Rusia, au circulat pe rețelele sociale și chiar au apărut pe site-uri ale mass-media, în decembrie 2023. Imaginea cu presupusul avion F-16, pictat în culorile Ucrainei, care a apărut în unele publicații este, de fapt, provenită dintr-o reclamă publicitară. Această afirmație, dezmințită în mai multe țări, este, deci, falsă.


Corectura: Adăgurare link https://x.com/MinPres/status/1738176812713210363?s=20 discurs premier olandez Mark Rutte
Reeditare 4.06.2024, ora 12.48


 

Context

La 22 decembrie 2023, o declarație a prim-ministrului olandez Mark Rutte a apărut pe rețeaua X (fostă Twetter) și a provocat confuzie în privința livrării de avioane de vânătoare americane F-16 Ucrainei. În aceeași zi, pe aceeași rețea, a avut o declarație și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Mai multe media internaționale au anunțat după trei zile că F-16 au ajuns pe pământ ucrainean. A existat confuzie între livrarea iminentă de avioane și ajutorul olandez constând în împrumutul de avioane pe perioada pregătirii piloților ucraineni. Astfel, au răspândit o informație falsă.

Verificare

Primele avioane de luptă F-16 pe care Olanda le-a oferit Ucrainei au fost livrate la mijlocul lunii noiembrie 2023, dar au fost destinate centrului de pregătire creat în România pentru a pregăti viitorii piloți ucraineni. Primul-ministru olandez Mark Rutte și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au evocat acest subiect în cursul unei videoconferințe publicate pe internet. (https://www.youtube.com/watch?v=nTUYl8ESPF4).

Pe 22 decembrie, Rutte a declarat pe rețeaua X că va furniza Ucrainei o primă flotă de 18 avioane de luptă F-16, dar nu a precizat când va avea loc livrarea efectivă.

Pe 23 decembrie, Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat la Rada TV că Ucraina nu este pregătită în prezent să găzduiască avioane de luptă F-16, chiar dacă ar fi trimise imediat de țări europene. Ucraina nu dispune pentru moment de infrastructura necesară și nici de piloți calificați pentru a zbura cu aceste avioane.

(https://www.youtube.com/watch?v=CwQl49tDPTk)

Captură Rada Tv, 23 decembrie, Iuri Ihnat

 

Două zile mai târziu, la 25 decembrie, un avion F-16 de culoare antracit, având pe coadă steagul ucrainean, a fost postat pe Facebook, părând că a ajuns în Ucraina.

Imaginea a întărit zvonul livrării efective de F-16 către Ucraina…

La 26 decembrie, RFI a anunțat că după verificări făcute de celula lor de fact-ckecking, Info Vérif, imaginea care prezintă un F-16 fictiv (avansată ca sursă în precedentul articol al RFI) provine, în realitate, dintr-o publicitate.

© Capture d’écran/ Montage RFI

«  Această imagine video a fost publicată pentru prima dată pe YouTube la 27 noiembrie 2023. Ea a fost preluată ulterior, inclusiv pe un canal Telegram ucrainean, la 25 decembrie, fiind distribuită ca probă, falsă, pentru sosirea avioanelor F-16 în Ucraina. » (Info Verif, RFI, https://www.rfi.fr/fr/europe/20231226-ukraine-bataille-d-infox-sur-l-arriv%C3%A9e-des-f-16).

Totuși, pregătirea piloților ucraineni a început în România.

Pe de altă parte, la 15 ianuarie 2024, a avut loc primul zbor zbor al unui pilot român pregătit la Centrul European de Pregătire pe F-16 (EFTC), cu un avion F-16  furnizat de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, secondat de un instructor al companiei Lockheed Martin.

 

Concluzie

Sosirea avioanelor F-16 în Ucraina în decembrie 2023 a fost un zvon. Probele arătate în postările de pe rețelele sociale și transmise de unele media, printre care  RFI (care și-a menținut articolul on line, cu un disclaimer) sunt false.

RADOR RADIO ROMÂNIA