Răzvan Moceanu
Sâmbătă, 10 februarie, se împlinesc 10 ani de la moartea actriţei americane Shirley Temple, una dintre cele mai mari atracţii ale box-office-ului de la Hollywood, în anii ’30 ai secolului trecut.
* * * * *
Shirley Temple s-a născut la 23 aprilie 1928, în Santa Monica, California, tatăl său, George Francis Temple, fiind om de afaceri şi bancher în California de Sud, iar mama sa, Gertrude Amelia Krieger, a fost o pasionată de dans.
Shirley a început să danseze la Dance Studio, în Los Angeles, când avea trei ani. Aici a fost remarcată de doi producători de la Educational Films Corporation – Jack Hayes şi Charles Lamont, care în 1931 au făcut o serie de filme scurte, numite „Baby Burlesks”, parodii ale filmelor celebre ale epocii, dar în care jucau copii. Shirley a fost aleasă ca vedetă şi a fost plătită cu 10 dolari pe zi.
La vârsta de cinci ani, Shirley a impresionat America prin capacitatea de a juca, de a cânta şi de a dansa, în acelaşi timp.
După „Baby Burlesks”, ea a jucat într-o altă serie de filme, după care de fiecare dată primea multe comentarii şi aprecieri de la public.
La sfârşitul anului 1933, a fost contactată de Fox Film Corporation şi a primit un rol într-un nou film „Stand Up and Cheer”, o fantezie din epoca marii crize economice. A fost un mare succes, iar dansul şi rolul lui Shirley au entuziasmat într-o mare măsură publicul. Pelicula a marcat începutul ascensiunii sale fulminante.
Ani fragezi din viață petrecuți pe platourile de filmare i-au răpit, însă, micile bucurii ale copilăriei. ”Am încetat să mai cred în Moș Crăciun când aveam șase ani. Mama m-a dus la un magazin să îl văd, iar el mi-a cerut un autograf”, povestea Shirley într-un interviu peste ani.
În anul 1935, a fost acordat pentru prima dată un Premiu Juvenil al Academiei Americane de Film, decernat copiilor-actori, pentru contribuţii deosebite în cinematografie. Prima laureată a acestui premiu a fost Shirley Temple, în vârstă de 6 ani, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale de-a lungul anului 1934. Shirley Temple a primit o statuetă miniaturală, cam la jumătate din dimensiunea celei standard. Tot atunci, şi-a lăsat amprentele, alături de actori ca Jean Harlow şi Mary Pickford, în faţa Teatrului Chinezesc din Los Angeles.
O astfel de statuetă a mai fost acordată ulterior altor 11 artişti, ultima laureată a acestui premiu special fiind Hayley Mills (14 ani), în 1961, pentru rolul interpretat în ”Pollyanna” (1960), iar din anul 1962, acest premiu a fost desfiinţat.
Actriţa a devenit faimoasă pentru filmele în care a jucat în anii ’30, printre cele mai cunoscute numărându-se ”Micul rebel” (1935), ”Recrutul Willie Winkie” (1937), ”Mica prințesă” (1939), ”Domnișoara Winnetou” (1939), ”Nu este ușor să iubești” (1946).
În anul 1937, Shirley Temple avea un venit anual de 307.014 dolari, ocupând locul al 7-lea în topul celor mai bogați oameni din America. Avea doar nouă ani!
Se spunea că, la fiecare zece zile, alți 10.000 de dolari proveneau din reclame, cu numele său ajungând să fie botezat până și un zgârie-nori construit la New York (”Shirley-Temple-Building”).
S-a căsătorit pentru prima dată, la vârsta de 17 ani, cu Jack Agar, cu care a avut o fiică, Linda Susan, dar divorţul a apărut după patru ani de mariaj.
Mai târziu, Shirley s-a căsătorit cu Charles Black, ofiţer de marină cu care a fost măritată din anul 1950. Cei doi au avut împreună doi copii, Charlie Jr. şi Lori.
Și-a încheiat cariera cinematografică în 1950, la vârsta de 22 de ani. Cel de-al 42-lea film de lungmetraj și ultimul din cariera sa de actriță s-a intitulat ”A Kiss for Corliss”.
A continuat să apară la televiziunea americană în rolul de povestitoare sau ca realizatoare de spectacole și, între 1957-1960, în serialul ”Shirley Temple Story-book”, după care s-a retras definitiv din viața artistică.
În total, Shirley Temple a jucat în 14 scurtmetraje, 43 de filme de lungmetraj şi peste 25 de alte pelicule, pe parcursul unei perioade de trei decenii, între 1931 şi 1961.
A urmat implicarea sa în afaceri publice şi în politică şi a desfășurat o serie de activități filantropice, fiind membră în consiliile de conducere a numeroase firme și societăți de caritate și directoare a ”National Multiple Sclerosis Society”.
În toamna anului 1967 a candidat, fără succes însă, pentru Camera Reprezentanților, din partea Californiei.
În 1968, s-a angajat în campania electorală a viitorului președinte american Richard Nixon, iar în perioada septembrie 1969-1970, a fost membră a delegației americane la Adunarea Generală a ONU.
În anul 1970 s-a aflat și la București în calitate de ambasador onorific al SUA la UNICEF.
În iunie 1972, a reprezentat SUA la Conferința internațională a mediului de la Stockholm, iar la sfârșitul acelui an, a fost numită asistent special al președintelui Agenției Americane a Mediului.
În 1973, a fost desemnată membră a delegației americane la UNESCO. A renunțat la toate aceste însărcinări în ianuarie 1974, fără a da vreo explicație.
În august 1974, președintele american Gerald Ford a numit-o ambasadoare în Republica Ghana, țară în care s-a bucurat de multă simpatie. În 1976, i s-a încredințat funcția de șef de protocol la Casa Albă, succesoare a lui Henry Catto și a fost prima femeie care a ocupat acest post.
În 1981, a făcut parte din delegația americană la reuniunea de la Geneva privind problemele refugiaților din Africa.
După ce ani la rând a format diplomați în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în 1989, Președintele George Bush a numit-o ambasadoare a SUA în Cehoslovacia.
La începutul secolului al XXI-lea, Shirley Temple a continuat să activeze în domeniul afacerilor internaţionale, fiind membră a consiliului de administraţie al Asociaţiei pentru Studii Diplomatice, precum şi în cel al Comitetului Naţional pentru relaţiile SUA-China.
A publicat două cărţi autobiografice, „My Young Life” şi „Child Star”.
De-a lungul vieții a primit o serie de distincții între care amintim: Cavaler al Ordinului de Malta (1968), American Exemplar Medal (1979). De asemenea, a fost distinsă cu titlul de Doctor onorific al Universităților Santa Clara și Lehigh și a fost membru de onoare al Colegiului Notre Dame, și al Universității Yale.
Shirley Temple a murit la 10 februarie 2014, la vârsta de 85 de ani, în Woodside, California.
Până în prezent, Shirley Temple este în continuare cea mai tânără persoană care a primit un premiu al Academiei americane de film.