2024. február 12.

A mezőgazdasági minisztérium több mint 88 millió eurót különít el a zöldségágazat átmeneti nemzeti támogatására

A mezőgazdasági minisztérium több mint 88 millió eurót különít el a növényágazat átmeneti nemzeti támogatására, az intézmény döntéshozatali átláthatóságában közzétett határozattervezet szerint. Az összegből mintegy 84 millió eurót szántóföldön termesztett növényekre, több mint 1,64 millió eurót dohányra, a fennmaradó részt pedig cukorrépára, komlóra, rostos lenre és kenderre fordítják. A növényágazat számára szükséges pénzt a minisztérium 2024. évi költségvetéséből biztosítják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Románia miniszterelnöke az üzleti szféra képviselőivel tárgyal

A hazai vállalatokat támogató intézkedéscsomagról tárgyal hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök az üzleti szféra képviselőivel. A kormány célja, támogatni az iparterületi beruházásokat, miután megállapította, hogy az ezen területen működő cégek a tavaly többet exportáltak és ezzel hozzájárultak a külkereskedelmi hiány csökkentéséhez. „Javaslom az állam és a magánszféra erőfeszítéseinek összefogását, a gazdaságot konkrétan segítő megoldások felkutatása érdekében. Ezért a Concordia Konföderáció munkáltatóival találkozom, hogy megerősitsük a romániai vállalatok támogatási intézkedéscsomagját. A miniszterelnök már a legutóbbi kormányülésen bejelentette, hogy a kormány célja a „zöld kritérium” beépitése a közbeszerzési pályázatokba a legrövidebb közlekedési útvonallal rendelkező, azaz az országban működő cégek előnyben részesitése érdekében. A kormányzók által mérlegelt másik országos terv a duális oktatás fejlesztése, lévén hogy a szakképzett munkaerő hiánya egyre inkébb érezhető valamennyi vállalatnál.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.12)

Befejeződtek a Humuleşti „Ion Creangă” Emlékház  restaurációs munkálatai

Befejeződtek a Neamţ megyei Humuleşti településen található „Ion Creangă” Emlékház restaurációs munkálatai, így újra megnyíthatják a nagyközönség előtt. A csaknem kétmillió lej értékű projektet az Európai Unió 380 000 lejjel támogatta. A felújítási munkálatok befejeztével a „Ion Creangă” Emlékház újra bekerül a turisztikai körbe. A Humuleşti Emlékmúzeum felújitása mintegy 1,8 millió lejbe került, amelyet európai alapokból és a megye költségvetéséből biztositottak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

A szenátus munkaügyi bizottsága valószinüleg megtárgyalja a betegszabadság megadóztatásának kérdését is

A szenátus munkaügyi bizottsága hétfőn valószinüleg megtárgyalja a betegszabadság megadóztatásának kérdését is, miután egy héttel korábban elhalasztották a döntést az ellentmondást szülő sürgősségi rendeletről, mivel az ellenzék „betegségadó” bevezetésével vádolta a kormányt. Mind a kormánykoalíció, mind az ellenzék olyan jogalkotási kezdeményezéseket nyújtott be, amelyek az év elején bevezetett adó részleges vagy teljes megszüntetését javasolják, azzal az alátámasztással, hogy egyesek visszaélnek a betegszabadsággal. A PNL, a PSD és az USR szerint a kizárandó kategóriák közé tartoznak a rákos betegek, illetve a terhes nők. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

A tavaly decemberben, Romániában elhunytak száma csaknem kétszerese volt az újszülöttek számához viszonyitva

A tavaly decemberben, Romániában elhunytak száma csaknem kétszerese volt az újszülöttek számához viszonyitva, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból. 2023 utolsó hónapjában több mint 11 430 gyermek született, ami 4,5%-os csökkenés novemberhez képest, mig decemberben regisztrált halálozások száma csaknem 22 000 volt. Ilyen körülmények között a természetes szaporodás negatív maradt, és Románia lakossága több mint 10 000 fővel csökkent.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)
Rozália Gănciulescu