Ministrul chinez de externe a avertizat împotriva decuplării de China la Conferința de Securitate de la München

Ministrul chinez de externe Wang Yi a avertizat Occidentul că ar face o greșeală istorică dacă ar încerca să se decupleze de China în interesul reducerii riscurilor. „Cine încearcă decuplarea de China în numele reducerii riscului ar face o greșeală istorică”, a spus dl Wang într-un discurs de sâmbătă la Conferința de Securitate de la München.

Comentariile sale au venit pe fondul apelurilor din ultimul an din partea SUA și a Uniunii Europene de a-şi reduce dependența de China. În timpul unei întâlniri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la conferința de vineri, ministrul chinez de externe a subliniat, de asemenea, că „transformarea reducerii riscului în decuplarea de China” și încercarea de „decuplare de China” nu va avea decât repercusiuni asupra SUA.

Comisia Europeană a elaborat luna trecută planuri de consolidare a securităţii economice a Uniunii Europene printr-un control mai atent al investițiilor străine și prin controale mai coordonate asupra exporturilor și fluxurilor de tehnologii către rivali precum China, care au determinat Camera de Comerț a Chinei să-şi exprime îngrijorările faţă de UE. Planurile evidențiază „reducerea riscurilor” şi politica UE de reducere a dependenței economice de China, pe care blocul comunitar o privește cu suspiciune din cauza relaţiilor strânse cu Rusia./opopescu/csimion

REUTERS – 17 februarie