Context
Interzicerea consumului, comerțului și fabricării produselor din alcool a reprezentat un curent politic și social prezent în Statele Unite ale Americii, între 1920-1933. Prohibiția produselor din alcool a condus către contrabandă și implicarea mafiei în afacerile cu alcool din orașele importante. Luptele autorităților cu mafia alcoolului s-a transformat, treptat, într-un „război civil” al unei părți a societății americane, conservatoare, cu o parte progresistă, dornică să realizeze venituri ridicate.
Apariția primelor campanii împotriva alcoolului
Primele campanii împotriva alcoolului au început între 1820-1830, datorită religiosității din societatea americană a secolului al XIX-lea. Primele măsuri împotriva alcoolului au fost luate în bisericile de pe teritoriul american, unde nu aveau voie să consumi alcool înainte de a intra în acest spațiu sacru. Mai mult decât atât, în tot mai multe state au început să apară societăți dedicate „cumpătării” în viața cotidiană. În sesul acelui secol, „cumpătarea” presupunea lupta împotriva păcătelor, precum consumul de băuturi alcoolice . Primele statele în care au apărut astfel de organizații : New York și Massachusetts.
În 1833, existau deja 6.000 de societăți în majoritatea statelor din Statele Unite iar în 1838, în Massachussetts a trecut o lege care a redus vânzarea cantităților de alcool. Ulterior, în 1917, Congresul și Senatul Statelor Unite a trecut un amendament (ulterior a trecut sub Legea Volstead în 1919) care reprezentat legea pentru interzicerea consumului de alcool. Acest amendament a fost blocat de Președintele Woodrow Wilson, temporar, întrucât pe 28 octombrie 1919, senatul a votat pentru ridicarea veto-ului inițiat de președintele american.
Mafia alcoolului
Chiar dacă legile n-au mai permis distribuția alcoolului, contrabanda s-a răspândit pe tot teritoriul Statelor Unite. Primele moduri de contrabandăvindeau sticle cu liqor de import, din Europa, în Statele Unite, care erau trecute prin Canada sau Mexic. Destinațiile de import preferate de import au fost Cuba, Bahamas,Insulele franceze din arhivelagul Saint-Pierre și Miquelon.Transportul de „rom” ajungea, regulă, în Atlantic City, New Jersey, la cinci kilometri dincolo de New Jersey, întrucât guvernul Statelor Unite nu avea juristicție acolo. Din acest motiv, congresul a luat decizia de a înființa Garda de Coastă a Statelor Unite. În dotarea acestora au intrat bărci proprii, cu care au început să percheziționeze navele de transport. Din pricina acestui fapt, contrabandiștii au început să distribuie alcool prin intermediul farmaciilor, sub eticheta de alcool medicinal. La finalul anilor 20, traficul de băuturi alcoolice s-a intensificat, întrucât alcoolul era produs direct în Statele Unite și nu mai era importat din afara țării. Comerțul ilegal cu alcool a dus la apariția mafiei în orașele din Statele Unite, reunite în grupuri, care se luptau pentru exclusivitatea de vânzare a alcoolului pe acele teritorii. Ulterior, bandele au început să colaboreze între ele (în cazul în care erau din orașe diferite) pentru exinderea produselor comercializate, de la alcool, la narcotice, tutun, jocuri de noroc, prostituție, cămătărie și asasinări. Ulterior, în Statele Unite a apărut ș i un Sindicat al Crimei organizate, cu sediul la New York, care a controlat activitățile ilegale de pe tot teritoriul.
Cei mai cunoscuți oameni
Primul exemplu este Johnny Torrio, care a devenit cunoscut pentru că a condus o bandă care sechestra, șantaja și amenința rivalii sindicatului din New York. El a condus o mare bandă în Brooklyn și s-a mutat în Chicago, unde a continuat munca lui James „Big Jim” Colosim, în distribuția ilegală de alcool. În 1925, Torrio a predat banda lui Al Capone, care a devenit cel mai cunoscut gangster al perioadei de interdicție a alcoolului. Pe lângă Al Capone, alți gangsteri au mai fost: Dion O Bannion, Joe Masseria, Meyer Lansky, Lucky Luciano și Buhsy Siegel. Averea lui Al Capone a fost estimată în 1927, la 100 de milioane de dolari. În 1929, după căderea burselor, a crescut dorința populației pentru liqior ilegal, astfel încât , Departamentul de Stat pentru Justiție a angajat un Agent Special pentru a investiga comerțui cu băuturi ilegale. Acest agent a fost porclit „Ness” și și-a angajat o echipă performantă și loială, care a fost poreclită în epocă „Untouchables”.
Alături de această echipă, Ness a organizat controale planificate asupra magazinelor care comercializau ilegal băutură. Munca acestei echipe a dus la arestarea lui Al Capone, în 1932, pentru evaziune fiscală.
Filme din epocă pe această temă
În 1932 Warner Brothers au lansat filmul regizat de Howard Hawks, Scarface. The Shame of Nation, care a fost bazat pe personalitatea lui Al Capone. Tot în anii 30, au fost lansate alte filme, printre care „ Little Caesar și Public Enemy”. Între 1959-1963, în televiziunea americană a fost lansat serialul „ The Untouchables”.
Cum s-a încheiat perioada de interdicție a comerțului cu alcool?
În 1932, efectele crizei economice au fost reduse și au apărut noi locuri de muncă, ceea ce a determinat apariția unui curent de legalizare a alcoolului. În momentul în care Franklin D. Roosevelt a candidat pentru președinție, a propus abolirea legilor privind comerțul cu alcool. În 1933, la scurtă vreme după preluarea funcției, noul președinte al Statelor Unite a semnat legea Cullen-Harrison, prin care a retras legea Volstead și a permis apariția fabricilor de bere și vin, cu alcool scăzut, de 3.2%. La câteva luni diferență, pe 5 decembrie 1933, interdicția a fost eliminată, parțial, lăsând mână liberă autorităților locale să stabilească dacă mențin interdicțiile.
Cum suna un discurs împotriva prohibiției?
Discurs al președintelui Franklin D. Roosevelt în New Jersey, pe 27 august 1932.
„This time of depression has caused us to see even more plainly than before not only the political and moral consequences of our action but its economic results as well. We threw on the table as spoils to be gambled for by the enemies of society the revenue that our Government had theretofore received, and the underworld acquired unparalleled resources thereby. The multiplication of enforcement agencies created resentment and a cynical and complacent attitude toward lax enforcement resulting from connivance between such agencies and the law breakers. The general disregard for and defiance of such law of nationwide application bred disrespect for other law.
The attempt to impose the practice of virtue by mandate of the fundamental law produced an attitude of intolerance to other forms of restraint and a denial even of the basis of authority. The violation of fundamental principles set in motion a chain of consequences that no one not politically blind could fail to see; and all the time a steady flow of profits, resulting from the exactions of a newly created industry, was running into the pockets of racketeers. The only business of the country that was not helping to support the Government was in a real sense being supported by the Government. This was the business that was the direct product of the 18th Amendment and the Volstead Law — a business which is lucrative, vicious and corrupting in its influence on the enforcement agencies of Government.”
(Autor: Alexandru Balaci)