Autor :Alexandru Balaci

Context

 

Poetul John Keats s-a născut pe  31 octombrie 1795, la Londra și a trecut la cele veșnice pe 23 februarie 1821, la Roma. John Keats a fost poet al romantismului englez, care și-a construit versurile  cu ajutorul  legendelor  antice și filosofiei de stoice.

 

 

Viața și Opera

 

John Keats a fost  crescut de un administrator de grajduri  care i-a oferit educație formală. Tatăl lui a trecut la cele veșnice în 1804 iar mama lui Keats s-a recăsătorit.  El și-a întărit legăturile cu sora lui, Fanny și cei doi frați, George și Tom.În ciuda faptului că mama lui Keats s-a recăsătorit, relația acesteia nu a durat mult iar Keats a rămas pe drumuri. El s-a mutat cu sora și frații săi  în Edmonton, la bunica lor.  Întrucât mama lui dorea să beneficieze de o educație aleasă, John este înscris la școala primară din Enfield. Era un elev silitor dar extrem de supărăcios și agresiv. Îi făcea plăcere să combată orice subiect pentru a avea dreptate.  Din 1809 s-a apucat să citească operele importante ale literaturii mondiale, însă viața avea să-i mai ofere o lovitură. În 1810, mama lui Keats trece la cele veșnice iar copiii sunt luați de Richard Abbey. Acesta dorea ca, Keats să facă medicină pentru a avea un viitor sigur. Din 1810  este luat discipol de un doctor, dar în 1814  realizează că nu este meseria pe care și-o dorește el. Prin urmare, acesta pleacă din Edmonton și se mută la Londra, unde lucrează  la câteva spitale.
John Keats este introdus în arta poeziei de Charles Cowden Clark, care îl prezintă pe Edmund Spenser. Prima sa lucrare serioasă a fost „ On First Looking into Chapman`s Homer”, care a văzut lumina tiparului în 1816. Această lucrare a fost inspirată din scrierile lui George  Chapman, care a tradus Iliada și Odiseea. Tot prin intermediul lui Clark, Keats l-a cunoscut pe Leigh Hunt, un jurnalist cunoscut în epocă, în mediile culturale. Volumul său de debut a fost publicat în 1817 și a reprezentat un mix de  sentimente și  gândiri. Volumul a fost intitulat „Sleep and Poetry” și conține un capitol referitor la felul în care Keats își apreciază munca. La scurtă vreme după ce a apărut primul său volum de poezii, Keats părăsește Londra și călătorește spre Isle of Wight și Cantenbury. Aceste excursii i-au oferit inspirație pentru  „ Endymion”, prima operă  de largi dimensiuni. Această scriere a fost publicată în 1818 iar tema principală a fost fost o legendă din mitologia Greciei, referitoare la dragostea dintre Artemis și un cioban. Perspectiva este plasată pe sentimentele ciobanului pentru zeița Artemis. Ciobanul „Endymion”  își trădează sentimentele pentru Artemis și o alege pe zeița pământului, în detrimentul lui Artemis.

 

 

 

Alte călătorii

 

În 1818, Keats călătorește în nordul Angliei și Scoția cu prietenul său, Charles Brown. Cu toate acestea, Keats începe să manifeste primele semne ale tuberculozei care i-a și pus căpăt vieții. Cu toate că această călătorie a fost pentru regăsire și inspirație, în momentul în care se întoarce la Londra, află că ultimul său poem a fost aspru criticat în revistele Blackwood și Quarterly Review. Nu răspunde la atacuri, ci alege să se concentreze pe creațiile sale. La scurtă vreme, fratele lui Keats, Tom, suferă de tuberculoză iar Keats renunță la poeziile sale pentru a petrece timp cu familia. Chiar dacă Keats are grijă de fratele său, boala avansează foarte repede iar Tom nu mai poate fi salvat. După acest deces, al doilea frate a lui Keats,  George, pleacă definitiv în America. În 1919, Keats să logodește  și se concentrează pe poeziile sale. În 1919 apare  „Isabella” o  adaptare după  scrierea lui Boccacio.Alături de opera „Isabella”, apar mai multe opere „“Lamia,The Eve of St. Agnes,On Indolence,” “On a Grecian Urn, To Psyche, To a Nightingale, On Melancholy , To Autumn  și două versiuni ale opera Hyperion”.
Anul 1919 a reprezentat o evoluție pe plan spiritual și intelectual pentru Keats, care promovează sentimente precum tristețea și melancolia. Tristețea este descrisă pentru condiția umană și lipsa de empatie a personajelor lui Keats. Personajul principal nu poate să-și  depășească condiția proprie și să acceadă spre o dragoste superioară.

 

Ultimi ani

 

După anul 1919, semnele tuberculozei au fost clare iar Keats nu a mai dorit să scrie și alte poezii. El a fost îngrijit de prietenii lui  însă boala tot a avansat. A dorit să facă o ultimă călătorie la Roma, alături de prietenii lui și au plecat în septembrie 1820. Ajunși la Roma, Keats a trecut la cele veșnice în februarie 1821.

 

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/John-Keats/The-year-1819

https://www.poetryfoundation.org/poets/john-keats