În SUA, cursa pentru nominalizarea candidaţilor la prezidenţialele din noiembrie 2016 începe să capete tot mai multă consistenţă pe măsură ce candidaţi tot mai puternici intră în competiţie. Dacă din partea republicanilor s-au înscris deja trei competitori, în week-end a venit şi anunţul aşteptat al candidaturii fostei prime-doamne Hilarry Clinton pentru Partidul Democrat, de unde provine şi actualul ocupant al casei Albe, Barack Obama, dar care nu mai poate candida. Din Washington, Doina Saiciuc ne introduce în atmosfera ofertelor politice din SUA.
Reporter: Un democrat şi trei republicani şi-au anunţat până acum candidatura pentru nominalizarea partidului lor la prezidenţialele din 2016. O femeie, Hilarry Clinton, pentru democraţi şi doi cubanezi-americani pentru republicani, Marco Rubio, care şi-a anunătat ieri candidatura, şi Ted Cruz, celălalt republican este senatorul Rand Paul. Fosta primă-doamnă şi fost secretar de stat în primul mandat al lui preşedintelui Obama, Hilarry Clinton şi-a lansat campania cu un video de două minute şi 18 secunde. În clipul de campanie americani de toate vârstele, preocupările minorităţilor etnice şi sexuale vorbesc despre speranele lor pentru viitor: „Sunt gata să fac şi eu ceva. Voi candida pentru preşedinţie” – spune doamna Clinton către sfârşitul clipului. „Americanii au nevoie în fiecare zi de un campion, iar eu vreau să fiu acel campion”. Este cumva o recunoaştere tacită a tensiunilor care sunt în centrul poveştii lui Hilarry Clinton. Cum poate cineva care a trăit în Casa Albă şi în conace, care a călătorit cu avioane personale, care are o avere considerabilă, să se prezinte unui electorat de stanga drept un campion al celor vulnerabili şi al clasei de mijloc? Doamna Clinton a petrecut mai mult de un sfert de secol sub ochiul public, iar viaţă ei a fost disecată şi investigată în detalii. Clipul campaniei de acum este în total contrast cu cel din 2007, când Hilarry Clinton vorbea de pe o canapea confortabilă din casa familiei din Washington. Acum Clinton vorbeşte din stradă şi nu spune niciun cuvânt despre realizările ei ca secretar de stat sau senator. În schimb, cei trei republicani – senatorul de Texas, Ted Cruz, senatorul de Kentucky, Rand Paul şi senatorul de Florida, Marco Rubio – şi-au lansat campaniile la scenă deschisă în faţa mulţimilor de suporteri.
Realizator: Să mai menţionăm şi anunţul făcut în această seară de Casa Albă care şi-a exprimat dorinţa retragerii Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul. France Presse îl citează pe numărul doi al democraţilor din Senatul American, Dick Durbin, care spune că deschiderea insulei o va face mai tolerantă. Cuba se află din 1982 pe această listă, alături de Siria, Sudan şi Iran.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 aprilie