51 de jurnaliști și lucrători în mass-media au primit diplome și medalii din partea CNA

Consiliul Național al Audiovizualului a organizat joi, 29.02.2024, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Gala pentru Excelență în Jurnalism.

La eveniment au participat, alături de membrii CNA și profesioniști din mass-media, reprezentanta Consiliului Europei, șefa Direcției Libertate de Expresie și CDMSI, Direcția Generală Democrație și Demnitate Umană, Artemiza Tatiana Chișca, din partea European Broadcasting Union (EBU) consultanta pentru țările din Europa Centrală și de Est – Irina Radu și purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, general de brigadă Constantin Spînu, iar prin înregistrări video, președinta Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor, Jodie Ginsberg și secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Ricardo Gutierrez.

Discuțiile s-au axat pe importanța asigurării securității jurnaliștilor, misiunea lor de informare a publicului și rolul însemnat pe care rezultatul muncii lor îl are în societate.

„În mijlocul haosului și al violenței, jurnaliștii de război sunt steaguri ale demnității umane și ale libertății presei. Sunteți ochii și urechile lumii, iar munca voastră este esențială pentru ca publicul să înțeleagă tragediile și complexitățile conflictelor din întreaga lume” a afirmat președinta CNA, Monica Gubernat.

După ce Artemiza Tatiana Chișca a expus succint Campania Consiliului Europei „Jurnaliştii contează”, Irina Radu și Generalul Constantin Spânu au prezentat pe scurt training-urile pentru jurnaliști organizate de EBU și, respectiv, de MApN.

Președinta Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor a precizat că „Libertatea presei nu este o problemă partizană. Este un drept fundamental care stă la baza democrației. Mulțumim acelor jurnaliști care continuă să raporteze în ciuda celor mai grave riscuri. Munca voastră contează. Voi contați. Și vom continua să vă sprijinim și să vă apărăm”.

Totodată, Ricardo Gutierrez a menționat că „Este timpul ca statul să lucreze la elaborarea unui plan național de acțiune, cu participarea activă a organizaţiilor jurnaliştilor. Asigurarea securității jurnaliștilor în zonele de conflict începe cu asigurarea siguranței acestora pe timp de pace”.

La ceremonia de decernare a premiilor, cei 51 de jurnaliști și lucrători în mass-media care s-au aflat în misiuni în zone de conflict și care au primit din partea CNA diplome și medalii, au relatat momente din experiența lor în Ucraina și Israel din ultimii 2 ani. Discursurile lor au fost ilustrate cu imagini înregistrate în zonele de conflict.

Biroul Informare și Relații Publice

Instituții mass-media Jurnaliști/lucrători în mass-media
Agerpres Cristian Lupașcu

TVR Adelin Petrisor
operator Dragos Stoian
Alex Costache
operator Bogdan Militaru
sofer Dorel Oancă
Alina Grigore
reporter Mihai Florea

DIGI 24 TV Cristina Cileacu (plecata)
Valentin Stan
Alexandru Rotaru

Pro Tv Paul Angelescu
Mihai Bucșa
Camelia Donțu

Antena 3 CNN reporter: Laurentiu Radulescu
cameraman: Costi Pahontu
reporter: Ana Maria Roman
cameraman: George Chironica
reporter: Sergiu Cora
reporter Sabrina Preda
cameraman: Mihai Dina
reporter/cameraman: Paul Ciurari
reporter/cameraman: Catalin Onofrei
reporter: Madalina Mihalache

Antena 1 Observator reporter: Cristi Popovici
cameraman: Cosmin Herea
Bianca Iacob reporter
Sonia Simionov reporter
cameraman: Răzvan Petrescu
cameraman: Gabriel Crisan
cameraman: Marian Tanase
cameraman: Andrei Feraru

Romania TV Aurina Petrea
Costin Soare
Mircea Sime
Robert Bârdea
Marina Cioacă

Radio Romania

Alexandru Buzică
Ilie Pintea
Mario Balint

Prima TVMarius Saizu

operator Nicolae Anghel

Libertatea

Dima Garcaliuc
Mircea Barbu
Andreea Archip

Associated PressVadim Ghirda AP

France Press Ionuț Iordăchescu

Recorder Alex Varninschi
Cristian Delcea

Scena9 Ioana Pelehatai

Rise project Mircea Topoleanu