Forţele ucrainene lovesc aproape zilnic avioane rusești aflate la distanţe îndepărtate

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că Forțele de apărare continuă să lovească aproape zilnic aeronave inamice aflate la distanţe îndepărtate.

Într-un mesaj transmis sâmbătă, Ihnat a afirmat că armata ucraineană are instrumentele necesare în acest sens. „Sunt distruse avioane (ruseşti, n.r.) atât în ​​direcția de sud, cât și de est. Avem mijloace care funcționează, practic, în fiecare zi. Ocupanții înțeleg deja că surpriza îi poate aștepta într-o direcție sau alta. Lucrările se desfășoară aproape în fiecare zi. Ați văzut amplitudinea. Sistemele noastre funcționează și inamicul nu se mai simte la fel de liber ca înainte” – a remarcat Ihnat.

Potrivit acestuia, instrumentele suplimentare pe care le-au primit soldații ucraineni nu sunt suficiente pentru a închide uriașa linie a frontului, „însă sunt de ajuns pentru a pândi inamicul acolo unde acesta nu se așteaptă, sau se așteaptă și devine impertinent”. Iuri Ihnat a mai adăugat că avioanele ruseşti sunt distruse la distanțe foarte mari, motiv pentru care este greu de confirmat cu exactitate, de exemplu, dacă şi pilotul a decedat în urma atacului. „Am vrea să vedem piloții, dacă se catapultează sau nu, sau avionul aflat în cădere, dar, la o distanță de 100 sau mai mulţi kilometri în interiorul apărării inamicului, este nerealist să vedem… Poate doar ceva ce se scurge în (presa, n.r.) inamicului” – a explicat Ihnat.

După cum a menționat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, distrugerea aeronavelor ruseşti și sistemele cu rază lungă de acțiune din armata ucraineană constituie un factor psihologic serios pentru piloții ruși. „Apropo, astăzi (sâmbătă, n.r.) este deja a șasea zi fără vreun A-50 în Marea Azov” – a declarat Ihnat, amintind că un avion-spion al ruşilor a fost distrus de ucraineni în urmă cu mai bine de o săptămână. În luna februarie, armata ucraineană a doborât 11 avioane ruseşti. Pe 1 martie, de asemenea, armata ucraineană a doborât un Su-34./sdan/gpodea

Agenția de presă RBC – 2 martie