Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a adus din nou argumente la Bruxelles că România merită să fie admisă complet în Spațiul Schengen

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a adus din nou argumente la Bruxelles că România merită să fie admisă complet în spațiul de liberă circulație Schengen, nu doar cu frontierele maritime și aeriene. Dar omologul său austriac a transmis că Viena nu se grăbește cu luarea unei decizii în ceea ce privește granițele terestre, preferând să vadă cum funcționează acum Schengen parțial. România are însă susținerea deplină a Belgiei, care deține acum președinția Consiliului Uniunii. Declarațiile au fost făcute la Bruxelles, unde continuă și marți Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Are detalii corespondentul RRA Oana Bâlă.
Reporter: Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene va continua să lucreze pentru o aderare deplină a României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, în concordanță cu recomandările Comisiei Europene – a declarat ministrul de interne al Belgiei, Annelies Verlinden, după încheierea primei zile a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles.
Annelies Verlinden: Am evaluat decizia foarte importantă, adoptată în decembrie anul trecut, care va conduce la ridicarea controalelor la frontierele interne, aeriene și maritime în România și Bulgaria, începând de la 31 martie. Vă pot asigura că președinția belgiană va continua să lucreze pentru o aderare deplină la Schengen, în concordanță cu recomandările Comisiei.
Reporter: România va consolida Spațiul Schengen și nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parțială în acest spațiu european de liberă circulație – a declarat ministrul de interne, Cătălin Predoiu, și a subliniat că țara noastră este pregătită să coopereze pentru protecția frontierelor și combaterea migrației ilegale.
Cătălin Predoiu: România a redus migrația cu circa 60% anul trecut. Spre exemplu, pe granița cu Serbia, datorită unui program-pilot, am redus migrația la aproape de zero. Doar 40 de persoane au trecut granița ilegal anul trecut. Așa că, dacă ne uităm la situația din teren, vedem că România ar putea întări zona Schengen și nu este corect deloc să fim doar parțial integrați în Spațiul Schengen./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 martie)