„Ar trebui să fie expulzați din Rusia”, aceasta a fost reacția lui Dmitri Medvedev la refuzul ambasadorilor UE de a se întâlni cu Lavrov

*Acest conținut a fost creat în Rusia şi necesită sa fie verificat din alte surse media independente

RADOR RADIO ROMÂNIA (5 martie) – Dmitri Medvedev a cerut ca ambasadorii din ţările membre ale Uniunii Europene aflaţi la Moscova să fie expulzați din Rusia pentru că au refuzat să se întâlnească cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Refuzul ambasadorilor UE de a se întâlni cu șeful diplomaţiei ruse a provocat nemulțumire în cercurile diplomatice ruse. Potrivit lui Lavrov, se preconiza ca la întâlnire să se discute despre prevenirea intruziunii UE în viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia. Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a vorbit despre necesitatea expulzării acestor ambasadori și reducerea nivelului relațiilor diplomatice cu țările din care ei provin.
Ambasadorii UE care au refuzat să se întâlnească cu ministrul de externe, Serghei Lavrov, înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, ar trebui să fie expulzați din țară, iar nivelul relațiilor diplomatice cu statele lor ar trebui să fie redus, a declarat vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev.
‘Acești ambasadori ar trebui expulzați din Rusia, iar nivelul relațiilor diplomatice ar trebui să fie redus’, a scris el pe rețeaua de socializare X.
El a mai subliniat că refuzul ambasadorilor UE de a se întâlni cu Lavrov contrazice complet conceptul de existență şi funcţionare a misiunilor diplomatice.
Pe 4 martie, Lavrov a anunţat că ‘în urmă cu o săptămână și jumătate’ i-a invitat pe ambasadorii UE la o întâlnire, înainte de alegeri, dar aceștia au refuzat, cu două zile înainte de întâlnirea programată. Ambasadorii UE au explicat refuzul lor. Delegația UE a confirmat că ambasadorii au primit o invitație, însă agenda discuţiilor din cadrul acestei întrevederi nu era specificată. Într-o discuţie purtată cu cei de la Agenţia de presă RBC, diplomaţii și-au explicat refuzul de a participa la întâlnire prin ‘nivelul scăzut de încredere’ faţă de autorităţile ruse, citând declarațiile publice ale acestora din 2022, potrivit cărora Rusia se angfaja să nu trimită trupe în Ucraina.
‘Am fost invitați ca să discutăm despre relațiile dintre UE și Rusia, iar acum ministrul Lavrov susţine că era vorba despre a ne ţine morală, a ne da lecţii. Acest fapt demonstrează că am avut dreptate să respingem invitația’, a specificat Misiunea Permanentă a UE de la Moscova.
Luni, Lavrov a declarat că Ministerul rus de Externe a selectat informații despre ce fel de ‘mecanisme de intervenție’ intenționează să folosească ambasadele europene, înainte de alegerile din Rusia și cum intenționează să-i sprijine pe opozanții nesistemici. Lavrov intenționa să le recomande ambasadorilor ‘să nu se amestece în aşa ceva’ şi că interferența lor va fi suprimată.
În luna februarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că perioada preelectorală din Rusia este văzută în Occident ca o oportunitate de a submina stabilitatea din țară, iar Rusia va lua măsuri pentru a preveni astfel de tentative. Potrivit acesteia, organizațiile neguvernamentale occidentale încearcă să incite la conflicte între cetăţenii ruși, prin manipularea informațiilor de pe internet.
‘Pentru Washington și sateliții săi, care au elaborat de-a lungul deceniilor mecanica și tehnicile revoluțiilor colorate, așa-ziselor revoluţii de tip Maidan, o astfel de fereastră de oportunitate are o valoare deosebită. Ele se pregătesc atât din punct de vedere financiar, cât și a personalului’, a mai spus ea. În plus, diplomatul a acuzat Occidentul că se folosește de rușii care au aspiraţii anti-rusești aflaţi în străinătate pentru a se implica în afacerile interne ale Rusiei, inclusiv atunci ‘când discută despre probleme electorale’.
Alegerile prezidențiale din Rusia din 2024 vor dura trei zile, în perioada 15 și 17 martie. Votul electronic la distanță va fi disponibil numai în regiunile în care a fost deja testat acesta anterior, în cel mult 30 de entități constitutive ale Rusiei. După cum a precizat Comisia Electorală Centrală din Rusia, rușii din străinătate vor putea vota la 276 de secții de votare din 143 de țări, care vor funcționa în aceeași perioadă – între 15 și 17 martie.

(www.gazeta.ru – 5 martie)/vdraguta/asalar