REUTERS: Coreea de Sud şi România s-au angajat să coopereze în ce priveşte apărarea

Liderul sud-coreean şi cel român s-au angajat marţi să dezvolte cooperarea în ce priveşte industria apărării, în contextul în care Seulul încearcă să devină al patrulea exportator de arme al lumii.

Potrivit unor informaţii, în sensul noilor angajamente au fost create contracte noi care se află în lucru. Preşedintele Yoon Suk Yeol l-a primit pe omologul său român, Klaus Iohannis, în cadrul unei întâlniri şi s-a angajat să suplimenteze cooperarea în industria de apărare, inclusiv prin producţia comună de arme.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, l-a primit separat pe ministrul adjunct polonez al Apărării, Pawel Bejda, pe fondul informaţiilor legate de un viitor contract prin care Hanwha Aerospace să furnizeze arme suplimentare. Coreea de Sud a devenit un jucător important în exporturile mondiale de arme, iar invazia rusă în Ucraina a deschis uşa industriilor sud-coreene pentru a semna contracte pe scară largă cu Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Producătorul cel mai important din Coreea de Sud, Hanwha Aerospace, lucrează la întocmirea unui contract de 725,7 milioane de dolari pentru furnizarea de obuziere K9 României, în cadrul a ceea ce ar putea deveni primul contract cu această ţară în domeniul apărării, a scris ziarul Korea Economic Daily. Hanwha a refuzat să comenteze pe marginea acestor informaţii.

Compania a transmis în timpul unei conferinţe telefonice din luna februarie că va anunţa un contract de export de arme cu România pentru primul trimestru, dar anunţul nu a fost făcut încă. În 2023, compania a semnat un memorandum de înţelegere cu compania română pentru apărare, condusă de stat, pentru a exporta obuziere K9 şi vehicule de luptă pentru infanterie./aionita/cciulu

REUTERS – 23 aprilie