Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Deputaţii europeni, reuniţi în sesiune plenară, au votat marți pentru reforma regulilor bugetare ale Uniunii Europene, menită să garanteze redresarea finanţelor publice din statele membre, păstrând în acelaşi timp investiţiile. Stânga europeană o consideră un instrument al austerităţii, dar comisarul pentru economie afirmă că noile reguli mai flexibile vor permite reducerea treptată a datoriilor publice, fară să compromită creşterea economică. Textul, negociat aprig de mai bine de doi ani, modernizează Pactul de Stabilitate, creat la sfârşitul anilor ’90 şi niciodată respectat cu adevărat din cauza stricteţii prin care limita deficitul bugetar al fiecărei ţări la 3% din PIB, iar datoria publică – la 60%. Andrei Şerban transmite de la Strasbourg.
Reporter: Invitata eurodeputaților a fost președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a afirmat că Uniunea Europeană a trecut cu bine crizele economice provocate de COVID-19 și de războiul din Ucraina și se pregătește să continue măsurile prin care își mărește competitivitatea economică, cum ar fi uniunea piețelor de capital și reducerea costurilor la energie. Eurodeputatul Dacian Cioloș, din partea grupului Renew Europe, crede că Uniunea trebuie să investească în estul continentului și în țările care se pregătesc să adere la Uniune din Balcanii de Vest.
Dacian Cioloș: Este necesar să integrăm și să gândim integrarea încă de pe acum a Moldovei, a Ucrainei, a zonelor din Balcanii de Vest la dezvoltarea economică europeană și să investim și pentru interconectarea în zona Mării Caspice.
Reporter: Și Victor Negrescu, membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, a pledat pentru extinderea Spațiului Schengen ca o cale de a mări competitivitatea economică a Uniunii.
Victor Negrescu: Dacă vrem o Europă puternică, avem nevoie să reunim în Spațiul Schengen toată Uniunea, iar aderarea pe cale terestră a României ar aduce un boost economic și de competitivitate util tuturor statelor membre.
Reporter: Tot ieri, eurodeputații au votat două directive impotante: prima se referă la dreptul consumatorilor la repararea produselor stricate. Producătorul va avea obligația să repare produsul și după perioada de garanție; consumatorul va fi încurajat să opteze pentru reparare, prin stimulente ca vouchere și fonduri pentru reparații, și se va constitui o platformă online cu ateliere locale de reparații. A doua directivă instituie un nou regulament care interzice vânzarea în Uniunea Europeană a produselor care au fost obținute prin munca forțată./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 aprilie)