Un studiu nou stabileşte o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale

Potrivit unui studiu american, a petrece mai puțin timp stând pe scaun și mișcându-ne mai des poate ajuta persoanele în vârstă să-și scadă tensiunea arterială. Această soluție ar putea fi la fel de eficientă ca și creșterea activității fizice – și e mai ușor pentru mulți adulți şi persoane în vârstă să o integreze în viața lor de zi cu zi.

Studiul

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI), reducerea timpului petrecut pe scaun cu cel puțin 30 de minute pe zi poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale la persoanele în vârstă. Rezultatele sunt comparabile cu cele observate în studiile anterioare în care participanții au făcut mai multe exerciții fizice.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat timp de șase luni 283 de persoane supraponderale sau obeze, cu vârsta cuprinsă între 60 și 89 de ani, care au spus că au stat pe scaun mai mult de 6 ore pe zi. La începutul studiului, mai mult de jumătate dintre ei aveau hipertensiune arterială, mai mult de un sfert aveau diabet și aproape două treimi luau cel puțin un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale.
Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri. Primul, grupul de intervenție, a fost supravegheat de un antrenor sportiv, care le-a dat sfaturi privind îmbunătățirea stilului de viață și reducerea comportamentului sedentar. Persoanele din acest grup au primit o brăţară de fitness și un birou. Al doilea grup, grupul de control, a avut de asemenea un antrenor sportiv, dar doar pentru a-și stabili obiective de stil de viață sănătos, nu pentru a-și schimba nivelul de activitate fizică sau pentru a-și reduce sedentarismul.

Ce a stabilit studiul

La sfârșitul perioadei de observație de șase luni, cercetătorii au stabilit că membrii primului grup au stat în medie cu 31 de minute mai puțin pe zi, comparativ cu grupul de control. Ei au avut, de asemenea, tensiune arterială cu aproape 3,5 mmHg mai scăzută, „comparativ cu reduceri de 4 mmHg în studiile privind creșterea activității fizice și cu 3 mmHg în studiile de scădere în greutate”, au menţionat cercetătorii.
„Descoperirile noastre sunt cu adevărat promițătoare, deoarece a sta mai puțin pe scaun este o schimbare care poate fi mai ușor de făcut pentru oameni decât creșterea activității fizice, în special pentru persoanele în vârstă care sunt mai predispuse să trăiască cu limitări, cum ar fi durerea cronică sau abilitățile fizice reduse”, arată într-un comunicat de presă Dori Rosenberg, autor principal al studiului și cercetător la KPWHRI. Potrivit studiului, persoanele în vârstă stau de obicei între 65% și 80% în orele în care nu dorm. Acest nivel de comportament sedentar poate crește riscul de boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Cercetătorii doresc acum să facă cercetări suplimentare pentru a determina care decizie a avut cel mai mare impact asupra rezultatelor obținute. „Nu suntem siguri care parte a acestuia a avut cel mai mare impact”, a remarcat Rosenberg. „Dacă oamenii au nevoie de birou, de un dispozitiv care să le monitorizeze activitate sau de 10 sesiuni de exerciții pentru a-și schimba cu succes timpul de ședere?” Sau poate o pot face cu o parte sau două din toate acestea? Dacă avem ceva mai multe informații, acest lucru va fi util când ne vom uita cum să aplicăm asta în care cel mai bun mod, într-un cadru de asistență medicală în care resursele pot fi limitate”.(www.actualno.com-14mai2024)/pmirela

RADOR RADIO ROMÂNIA (14 mai)