Decizii luate în ședința de guvern de joi

Mai multe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară au fost aprobate de Guvern, în şedinţa care s-a încheiat cu puţin timp în urmă. Va intra în reabilitare Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, cea mai tranzitată din ţară şi va fi refacută linia de cale ferată Focşani-Roman.

Tot la începutul şedinţei, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că la Casa Naţională de Pensii va fi introdus un sistem nou informatic. Este o investiţie de peste 130 de milionane de lei ce ar trebui să elimine cozile la biletele de tratament pentru pensionari, a spus premierul. Petruţa Obrejan a urmărit declaraţiile de la Palatul Victoria şi are detalii în Radiojurnal.

Reporter: 11 miliarde de lei vor fi investiți pentru reabilitarea liniei de cale ferată Focșani-Roman. Cei aproape 150 km vor fi realizați în următorii 3 ani, a declarat premierul Marcel Ciolacu, explicând că vor fi investiții, totodată, și în domeniul rutier.

Marcel Ciolacu: Investițiile rămân factorul decisiv al dezvoltării noastre economice, iar azi aprobăm noi proiecte majore. Sunt în special bani europeni pentru aproape 150 km de cale ferată, iar în domeniul rutier alocăm 1 miliard de lei din bugetul de stat pentru a reabilita un sector de 42 km din Autostrada A1.

Reporter: Bugetul Ministerului Agriculturii va primi astăzi 1 miliard de lei, bani care reprezintă ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, dar și sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul avricol și cel al creșterii porcilor. Șeful executivului a anunțat, totodată, și măsurile împotriva celor care reduc gramajul unor produse, însă mențin același preț.

Marcel Ciolacu: Acest tip de scumpire mascată, de fapt, de înșelare a clienților. Președintele ANPC a pus în transparență decizională ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice modificare a gramaJului produselor, cu toate detaliile necesare.

Reporter: Astăzi vor fi discutate și propunerile Ministerului Culturii privind problemele de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale, a mai spus premierul, o decizie urmând să fie luată săptămâna viitoare, după ce ministrul finanțelor va veni cu o soluție în acest sens./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 16 mai