Nu, nu există nici un oraş în Canada care să restricţioneze circulaţia liberă a rezidenţilor şi turiştilor

Insulele Magdalene (Îles-de-la-Madeleine) din Canada, o destinație populară de vacanță în Québec, au anunţat că vor cere turiștilor să scaneze un cod QR de acces, ceea ce a dus la răspândirea pe rețelele sociale a unor zvonuri privind o „închisoare QR”, în care rezidenții și vizitatorii sunt supravegheaţi abuziv. Acest lucru este fals. După cum explică administraţia insulelor, codul este necesar pentru a verifica plata unei noi taxe turistice, care nu se aplică rezidenților şi care va fi facultativă anul acesta.

CONTEXT

„Un oraș canadian din Golful St. Lawrence a devenit prima municipalitate din țară care cere oficial un cod QR pentru a intra și a ieși. Oficialii spun că cerința unui cod QR pentru a intra sau a ieși din arhipelagul Îles-de-la-Madeleine va fi doar pentru turiști, în timp ce locuitorii vor trebui să prezinte permisul de conducere pentru a intra sau a ieși”, scrie publicaţia canadiană The Counter Signal în 25 aprilie 2024. „Decizia de a solicita un cod QR și o identificare pentru cei peste 12.000 de locuitori ai municipalității a venit după ce guvernul municipal a anunțat că va începe să taxeze toți vizitatorii care vin în Îles-de-la-Madeleine cu 30 de dolari, lucru care nu a mers bine cu localnicii. sau membrii familiei lor care îi vizitează. Oficialii au vrut să se asigure că vizitatorii și-au plătit taxele înainte de a pleca, de unde și introducerea unui cod QR obligatoriu pentru a părăsi insulele. Cine nu plăteşte nu poate obține codul QR și nu poate pleca. Această regulă a vizat inițial și rezidenții, dar în urma unui val de critici, oficialii au dat înapoi și acum spun că rezidenții trebuie doar să prezinte permisul de conducere”, adaugă The Counter Signal.

Captură ecran The Counter Signal, 25 aprilie 2024

Publicaţia canadiană conservatoare Western Standard News scrie pe 26 aprilie 2024: „Municipalitatea din Québec implementează un sistem prin care ai nevoie de un cod QR pentru a ieşi din oraş”, precizând că amenda în cazul în care codul nu este scanat este de 1000 de dolari.

Reacţiile au apărut şi pe platforma X:

„Codurile QR sunt introduse pe o insulă canadiană îndepărtată din inima Golfului St. Lawrence, Île de la Madeleine! Acesta este un fapt real, nu o teorie a conspirației. E timpul să fim uniți, să ne unim în spatele semenilor noștri canadieni. Să stabilim o strategie pentru a opri această tendință și să transmitem un mesaj clar: canadienii nu vor adopta codurile QR”, potrivit unei postări a contului LegallyPurdy din 25 aprilie 2024, cu peste 90.000 de vizualizări

Captură ecran X, 25 aprilie 2024

… şi pe Facebook:

„Aș dori ca un avocat pentru libertăți civile să testeze acest permis”, scrie pe 1 mai 2024 utilizatorul Keven Bilodeau. Postarea sa a fost distribuită de peste 200 de ori.

Localnicii şi-au exprimat şi ei nemulţumirea, printr-un protest. „Aproape 50 de persoane au manifestat miercuri dimineață (1 mai – n.n.) la Cap-aux-Meules pentru a-și exprima dezacordul cu privire la intrarea în vigoare a taxei turistice. Mulți dintre manifestanți au folosit pancarte pentru a denunța ceea ce ei descriu drept control social”, informează Radio Canada pe 1 mai.

Subiectul a fost preluat şi de presa din România. „Primul oraș canadian care cere cod QR la intrare și ieșire”, titrează ActiveNews în 26 aprilie 2024, care citează site-ul canadian The Counter Signal. „Un oraș canadian din Golful St. Lawrence a devenit prima municipalitate din țară care cere oficial un cod QR pentru a intra și a ieși. Oficialii spun că cerința unui cod QR pentru a intra sau a ieși din arhipelagul Îles-de-la-Madeleine va fi doar pentru turiști, în timp ce locuitorii vor trebui să prezinte permisul de conducere pentru a intra sau a ieși”.

Captură ecran ActiveNews, 26 aprilie 2024

VERIFICARE

Administraţia Insulelor Madeleine explică pe site-ul său: „Implicată în viitorul durabil al teritoriului său și având în vedere importanța industriei turismului, Municipalitatea Insulelor Madeleine introduce o nouă măsură pentru vizitatori: un permis turistic obligatoriu pentru vizitatorii non-rezidenți. Este o măsură esențială care urmărește protejarea teritoriului fragil al Insulelor Madeleine, menținerea infrastructurii de recreere și turism a arhipelagului și asigurarea disponibilității serviciilor.

Această inițiativă are scopul de a sprijini întreținerea și dezvoltarea facilităților de turism de agrement, precum și gestionarea și protecția anumitor aspecte fragile ale teritoriului, inclusiv managementul eficient al materialelor reziduale în timpul sezonului turistic de vârf”.

Captură ecran a site-ului Municipalităţii Insulelor Madeleine

Explicaţiile sunt furnizate şi pe site-ul dedicat informaţiilor turistice:

„La Passe Archipel (în limba franceză – n.n.) sau Archipel Pass (în limba engleză – n.n.) este o inițiativă a municipalităţii din Îles-de-la-Madeleine. Prin achiziționarea Archipel Pass, toți turiştii care vizitează insulele contribuie la înființarea Fondului de Management Durabil al Teritoriului. Acest fond va finanța înființarea și gestionarea unui parc regional, gestionarea materialelor reziduale, precum și îmbunătățirea și întreținerea infrastructurii de agrement și turism.

Captură ecran a site-ului de informaţii turistice al Insulelor Madeleine

„Insulele Madeleine sunt un ecosistem fragil și unic. Archipel Pass ajută la finanțarea proiectelor de protecție a mediului și de dezvoltare durabilă, pentru a păstra frumusețea naturală a arhipelagului. În acest sens, fondurile strânse vor face posibilă finanțarea unei părți din înființarea și funcționarea unui parc regional și aplicarea diferitelor reglementări”, explică site-ul. Această acțiune este una dintre cele cinci direcții principale ale strategiei de turism durabil a destinației”.

Pe 14 mai, Municipalitatea Insulelor Madeleine a anunțat că plata taxei turistice de 30 de dolari va fi facultativă anul acesta. „În cadrul unei conferințe de presă, primarul Îles-de-la-Madeleine, Antonin Valiquette, a explicat că a luat această decizie din cauza constrângerilor operaționale, în special din cauza întârzierilor în obținerea autorizațiilor de la Transport Canada”, informează Radio Canada.

Noua decizie este postată pe 14 mai 2024 pe site-ul municipalității:

„Fără a da înapoi în faţa deciziei Consiliului Comunităţii Maritime de a încuraja circa 60.000 de vizitatori să contribuie la menţinerea infrastructurii arhipelagului şi a viitorului acestuia, Comunitatea Maritimă din Îles-de-la-Madeleine, aflată încă în negocieri cu Transport Canada la nivel operațional, face un pas deoparte pentru sezonul 2024, încurajând oamenii să plătească cei 30 USD din proprie inițiativă prin intermediul aplicației Archipel Pass”.

Captură ecran a site-ului Municipalităţii Insulelor Madeleine

CONCLUZIE

Codul QR de acces în insulele Madeleine din Canada reprezintă dovada plăţii unei taxe pentru turişti, care anul acesta este facultativă. Acuzaţiile de supraveghere şi control al populaţiei sunt false.