US NEWS & WORLD REPORT: Extrema dreaptă românească începe să se ocupe de sistemul de sănătate în vederea alegerilor din UE

US NEWS & WORLD REPORT (SUA), 16 mai 2024 – Până la caravana medicală inițiată în satul său de AUR, un partid românesc de extremă-dreaptă, Florica Purcăreanu nu-și mai făcuse de 15 ani analizele de sânge. Ca să și le facă, ea ar fi trebuit să se deplaseze cca. 25 de kilometri ca să ajungă la un spital de stat din orașul cel mai apropiat și, ca mulți alți consăteni din Ludești, un sat din centrul României, ea nu dispune de o mașină, iar transporturile publice locale sunt slab dezvoltate.

„Cei de la AUR au venit și au difuzat diverși ‚fluturași’, iar, ieri, s-a întâmplat ca eu să să mă simt foarte prost – aveam o durere mare pe partea dreaptă și nu mă puteam ridica”, afirmă femeia, o gospodină în vârstă de 56 de ani. „Așa că am decis să mă duc”.

Dorind să devină cel de-al doilea mare partid politic din România, după doar cinci ani de la înființare, Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) a pus ochii pe niște alegători precum dna Purcăreanu, pe niște localnici din sate subdezvoltate, cu acces slab la o serie de servicii publice precum cel al sănătății.

La nivelul Europei, sondajele de opinie demonstrează un acces tot mai slab la serviciile medicale, iar acesta e un factor-cheie pentru popularitatea partidelor ultranaționaliste și eurosceptice, partide care ar urma să obțină un număr-record de voturi la alegerile parlamentare europene din 9 iunie.

În România, unde precaritatea serviciilor medicale depășește de două ori media Uniunii Europene, AUR și-a dotat mai multe sectoare cu aparatură medicală. Caravana a traversat România de aproape un an, cu medici și cu asistenți medicali voluntari care pot face analize, radiografii și pot asigura servicii oftalmologice și stomatologice.

„Ceea ce reușește această caravană este să acopere o necesitate reală din România, unde zonele rurale se confruntă cu o insuficiență a serviciilor publice”, afirmă sociologul Daniel Sandu.

”AUR a  găsit o cale practică în vederea unei campanii neînterupte, indiferent dacă alegerile au loc sau nu”.

 

”Deloc singuri”

 

Vicepreședintele partidului AUR, Claudiu Târziu, totodată candidat la funcția de europarlamentar, a declarat pentru Reuters că partidul speră să-și adjudece 10 din cele 33 de fotolii parlamentare ale României în Parlamentul European și cooperează cu alte “grupări de aceeași orientare” ca să schimbe ceea ce, în opinia sa, ar fi politicile “distructive” ale Ursulei von der Leyen în privința migrației și a energiei verzi.

El a spus că partidul speră să intre în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, un grup din care fac parte Frații Italiei al Georgiei Meloni și partidul polonez de opoziție Lege și Dreptate (PiS), deși AUR e în contact și cu grupul de extremă-dreaptă Identitate și Democrație.

„Nu suntem deloc singuri”, a spus el, comparând AUR cu partidele Frăția și Liga, PiS, Vox, din Spania, și Chega, din Portugalia.

Sondajele demonstrează că AUR, ai cărui membri s-au ciocnit cu minoritatea etnică maghiară din țară și care s-a opus introducerii istoriei despre holocaust și evrei în programa școlară, ar putea obține între 16 și 20% din voturile alegerilor europene, cu mult peste cele 9 procente obținute în alegerile naționale din 2020.

Afișele sale electorale îl prezintă pe Vlad Țepeș, domnitorul român din Evul Mediu care l-a inspirat pe Contele Drcula, al lui Bram Stoker. Cunoscut pentru că i-ar fi tras în țeapă pe hoți și i-ar fi torturat pe soldații otomani, el este considerat de unii drept un erou patriot.

AUR se opune cotelor migrației și ajutorului acordat Ucrainei. El este categoric împotriva colonizării Europei prin populații străine și sprijină restabilirea României între granițele din 1940, care ar include teritorii din Bulgaria, Moldova și Ucraina.

„Nu suntem deloc de acord cu modul prin care Uniunea Europeană forțează statele membre să se implice în războiul din Ucraina, deși… înțelegem situația Ucrainei, căreia i-am oferit tot sprijinul pe care i l-am fi putut acorda ca stat”, a spus Târziu. „Nu putem face cămătărie cu concetățenii de dragul vecinilor noștri”.

 

Găsirea „bubelor” și vindecarea lor

 

Plătită cu fonduri de la partid și prin donații private, caravana AUR a parcurs peste 110 sate din 37 de județe, cu peste 20000 de pacienți în ultimele 10 luni. Costul microbuzelor se ridică la 1 milion de euro, prețul incluzând și utilarea lor cu aparatură medicală. Analizele de sânge, cu rezultate pe loc, costă 120 lei ($ 26) de pacient.

Medicii, membri ai unui ONG înființat de un parlamentar AUR, afirmă că unii pacienți nu-și făcuseră analizele de zeci de ani. Unii și-au descoperit diverse tumori, iar alții și-au vindecat fracturi netratate. Aproximativ 50 de oameni în vârstă au fost operați de cataractă.

În general, medicii sunt membri ai partidului, ei fiind atrași, potrivit declarațiilor lor, de patriotismul promovat de AUR, de principiile familiei tradiționale și de credință. Mulți candidează în alegerile europene și locale, ambele programate pe 9 iunie. AUR s-a angajat să dezvolte serviciile medicale și să se concentreze asupra prevenirii îmbolnăvirilor.

România dispune de unul dintre cele mai puțin dezvoltate servicii de sănătate, iar cifrele Eurostat arată că aici se înregistrează cel mai ridicat procent de mortalitate atât în cazul prevenirii, cât și în cazul tratamentului. Având în vedere că, în ultimele trei decenii, a construit doar un singur spital, coaliția guvernamentală a semnat, în acest an, contracte în vederea construirii  altor două unități, cu fonduri UE.

La Ludești, o comună care reunește șase sate și 5000 de locuitori, microbuzele au fost parcate în curtea unui membru al partidului AUR, înconjurată de pomi fructiferi înfloriți.

Așteptându-l pe Purcăreanu pe bănci și pe scaune, sătenii glumeau între ei, fumau și discutau despre politică, iar uneori, discuțiile răzbăteau din microbuzul unui stomatolog.

„Caravana asta e singurul lucru făcut pentru români”, afirma Gheorghe Hera, în vârstă de 72 de ani, așteptând un oftalmolog.

Articol de Luiza Ilie, redactat de Justyna Pawlak ;i Nick Macfie

https://www.usnews.com/news/world/articles/2024-05-16/romanian-hard-right-takes-healthcare-on-the-road-ahead-of-eu-polls

Traducerea: Alexandru Danga/adanga/cciulu