Cottage – cel mai fermecător și confortabil stil de design interior

Estetica modernă a cabanelor reprezintă cu adevărat cea mai bună soluție „din ambele lumi” – combină ospitalitatea, confortul și căldura rustică a stilului fermei cu luxul și rafinamentul designului modern. În loc să fie prea mult dintr-o singură lume, se dezvoltă pe contrast. Este în egală măsură primitoare și aspirațională, locuibilă și originală, confortabilă și rece, îmbrățișând imperfecțiunile și simțindu-se perfect „trăită”, fără a fi prea „ieftină”. Mai mult infuzate cu un spirit decât adunate după un set de reguli, interioarele în stil cabană au o informalitate fericită. Camerele sunt aerisite și intime în același timp, cu colțuri și nișe care oferă atât locuri de visare cu ochii deschiși, cât și depozitare încorporată care economisește spațiu – la urma urmei, nimeni nu se poate relaxa dacă este dezordine peste tot! De la vopseaua colorată și până la lemnul cald, finisajele sunt mai degrabă plăcute la atingere decât plăcute vizual, îmbunătățindu-se doar odată cu trecerea timpului și cu „vârsta”. Aceste spații primesc adesea o doză de farmec nostalgic de la corpurile de iluminat cu aspect vintage, feroneria și detaliile din lemn care par să ne întoarcă îndărăt, și să sfideze stilul de viață stresant și high-tech de astăzi. În mare parte, aproape orice spațiu poate folosi o parte din confortul unei cabane, atât timp cât scopul este de a crea un interior primitor, cu un aspect lipsit de griji și „bine trăit”.

La modul general se spune că stilul Cottage este un design propriu amenajărilor americane de după Războiul de Secesiune (1861-1865), că este popular mai ales pe coasta de est a SUA și că, inițial, caracteristică acestui stil era cumpărarea mobilei în seturi complete, adică pat, noptiere, dulapuri și măsuțe de toaletă pentru dormitor sau masă de sufragerie, scaune, comode și dresoare (acele corpuri cu dulăpioare și sertare, unde se depozitează o parte  din garderobă, care-și au locul prin dormitoare, livinguri sau chiar pe holuri și sunt foarte ușor de asortat cu restul încăperii) în aceleași forme, culori și materiale. Poate că da, așa o fi, dar în traducere directă, ”cottage” înseamnă cabană, casă țărănească, bordei, sau, în cel mai rar caz, reședință de vară și se poate referi și la manierele de decorare a caselor din satele englezești, dar și la stilul franțuzesc provincial. Și totuși, în dorința noastră de a reda cât mai bine ideea de cottage este impropriu să alegem piese de mobilier, accesorii sau decorațiuni cu aspect rural. Cu alte cuvinte, nu au ce căuta materialele brute, nefinisate, șubrede sau din materiale nepotrivite calitativ. Aranjamentele interioare în stil cottage conțin piese ce amintesc de origini, înglobează tradiții și promovează bazele de pornire ale societății prin tot ceea ce era mai frumos. Mulți specialiști definesc designul cottage drept unul de poveste, un stil care poate transforma orice locuință într-un spațiu îmbietor și plin de farmec. Asta poate și datorită faptului că această temă îmbină clasicul cu patriarhalul, fiind ideal în special pentru o casă în care se dorește cu tot dinadinsul păstrarea unui aer tradițional și rustic. Stilul cottage este unul vesel, plăcut, funcțional, ușor de întreținut și prietenos, în care accentul cade, înainte de toate, pe simplitate, armonie, spiritul propriu tradițiilor, dar și un strop de nostalgie și romantism. Stilul de design cottage este sinonimul perfect al vieții confortabile, al refugiului, potrivindu-se îndeosebi persoanelor pragmatice, ale cărui piese și elemente de decor, lucrate manual sau recondiționate, spun câte o poveste cu parfum retro. Ideea de cottage pare greu de capturat în decorarea unui interior, tocmai pentru că implică renunțarea la obiectele ultramoderne.

Designerii au dezvoltat în timp stilul cottage, transformându-l într-unul șic și modern (chiar există stilul Cottage modern), în care s-a renunțat la ideea de spațiu mic și întunecat specific stilului inițial, în favoarea unui spațiu mai mare și mai luminos. Cert este că decorul cottage cuprinde mai nou un mix de trenduri și direcții, însumând mai multe stiluri de design complementare: Country Cottage – un aspect rustic, de fermă, Shabby Chic – stil decorativ delicat, care conține un amestec de obiecte și mobilier recondiționat și comori vintage culese de prin târguri și piețe de antichități, Franțuzesc provincial – cu elemente decorative lucrate în metal, piese de mobilier cu un aer uzat lucrate în lemn sau fier forjat și un aer ușor neglijent în aranjarea întregului decor, Cottage Garden –stil inspirat de paleta de culori din natură, English – stil care oferă posibilitatea de a vă întoarce în timp și a recrea atmosfera din epoca victoriană, Vintage – cu obiecte și mobilier antichizat, ceramică cu aplicații florale, dantelă și obiecte de decor cu aer învechit, Clasic European – care reflectă stilul tradițional, Eclectic – care cuprinde mai multe perioade şi stiluri ce au în comun trăsături asemănătoare în ceea ce priveşte culorile, texturile, formele şi finisajele, Retro – care presupune distracție, accesorii pline de viață, culori luminoase, desene sălbatice și un sentiment general de „fler”, încăperile fiind mai degrabă pline de energie și amuzante decât bine organizate și Scandinav – un stil deco foarte nou, linear, curat cu accent pe detalii arhitecturale, care reușește să transmită un sentiment de locuință aerisită și luminoasă.

Caracteristici ale stilului cottage

Stilul cottage include o mulțime de „locuri de aterizare” extrem de moi, plăcute și confortabile. În decorarea în stil cabană, veți vedea perne îngrămădite pe canapele, cuverturi aruncate peste șezlonguri sau ascunse într-un coș, și perdele moi, cu modele blânde, care împodobesc ferestrele. Stratificarea modelelor, jocul de culori și modelele complementare sau contrastante caracterizează acest stil de design. Stilul cottage se delectează cu articole selectate manual, care au o semnificație aparte, și adesea plasează aceste articole îndrăgite în văzul tuturor. Este important de reținut că acest aspect are tendința de a vira spre dezordine. Cu toate acestea, cu o „editare” atentă, un pic de filosofie și câteva sfaturi de la noi, puteți evita amestecul nedorit de stiluri și obiecte decorative. Odată ce ați restrâns cele mai apreciate obiecte, moșteniri de familie sau piese antice speciale, puteți crea o afișare artistică. Veți avea o expresie personală și o soluție de decor, toate într-un singur stil!

Mobilă de inspirație victoriană

  • Mobilierul stilului cottage este de inspirație victoriană, cu tăblia patului extrem de înaltă și decorațiuni somptuoase, cu motive florale și animale. Mobilierul folosit este un mix al stilurilor vintage, shabby chic și clasic. În primul rând, stilul cottage înseamnă o întoarcere în timp, prin adăugarea de elemente vintage. Recondiționarea pieselor de mobilier pe care le considerați inutile, ale părinților sau bunicilor, va reprezenta o provocare în îndeletnicirea dvs. de decorator însă, rezultatele vă vor încânta de-a dreptul. Un nou strat de vopsea, și chiar și cel mai vechi dulap poate deveni o adevărată piesă de muzeu.
  • Camerele sunt lejer decorate, bine aerisite și foarte intime, caracterizate prin căldură și lumină naturală. Îmbrăcarea canapelei cu o husă va da un aer cu adevărat relaxant și degajat încăperii, definitoriu pentru stilul cottage, dar va fi și ușor de întreținut. Piesele de mobilier din lemn împletit (rattan, răchită, bambus) aduc în interior atmosfera din grădină. Veți avea nevoie de un balansoar (da, da, în casă), o canapea și două fotolii pentru a avea un set complet.
  • Începeți prin a introduce în decor mobilă casual, clasică, fără accente arhitecturale. Păstrați o paletă cromatică neutră, apoi adăugați accente personale într-o manieră eclectică, pentru a vă personaliza spațiul.
  • Stilul cottage amestecă fără pretenții obiectele deloc scumpe cu cele de colecție. Bucătăria în stil cottage este întotdeauna luminoasă și veselă, cu mobilier alb și rafturi în care vesela și ghivecele cu flori sunt etalate cu mândrie. Există și accente suplimentare speciale, precum o chiuvetă rustică albă sau o masă veche, care conferă un strop de farmec vintage spațiului. De pildă, instalațiile și bateriile retro pentru baie pot fi o cale excelentă de a realiza acest obiectiv al amenajării în stil cottage. Deși poate include aparatură electrocasnică de ultimă oră, dar fără a exagera, bucătăria dvs. s-ar putea încadra în stilul cottage prin adăugarea unor elemente retro. Alegeți, așadar, dulapuri de bucătărie din lemn de culoare albă, cu geamuri mici, de sticlă, pe care să le asortați cu un blat din lemn natural, lăcuit. Nu uitați de dulapul-soldat, asortat cromaticii încăperii.
  • Mobilierul, dacă este din lemn, în linii curbe și mai ales dacă vopseaua de pe lemn este (aproape) decojită, purtând amprenta timpului, intră cu siguranță în caracterul cottage. Husele nu trebuie să lipsească de pe mobilierul din camera de zi, unde fotoliile și canapeaua constituie cele mai importante elemente de mobilier. Mobilierul caracteristic designului cottage oferă un impact puternic întregii amenajări, acesta fiind decorat manual.
  • Mobilierul cu aspect învechit este foarte apreciat, așa că dacă vopseaua scorojită nu vi s-a părut prea estetică până acum, încercați să o priviți dintr-un „punct de vedere cottage”. Cada de baie trebuie neapărat să fie nezidită, astfel încât să i se vadă picioarele în formă de gheare, și trebuie amplasată undeva cât mai în centru.

Lumină naturală

  • Ferestrele nu trebuie înfrumusețate în mod special, orice perdea ușoară, de bumbac, fiind potrivită. O altă idee foarte ușor de realizat este să prindeți toate marginile materialului în clipsuri speciale pentru draperii și să le înșirați pe o bară de metal. În acest stil puteți încadra jaluzelele din lemn, dungile fine, imprimeurile florale fine, dantela și materialele diafane, care conferă o senzație de aerisire și recreere.
  • Este recomandat ca în stilul cottage să evitați draperiile grele sau jaluzelele masive din aliaj metalic.
  • În situația în care sufrageria nu dispune de o fereastră foarte mare, care să lumineze suficient încăperea, creați o iluzie optică adăugând, de-o parte și de alta a ferestrei, două oglinzi verticale înalte. Ferestrele stilului cottage sunt, în general mari, și permit luminii să scalde întreaga locuință. Perdelele și draperiile în culori deschise vă permit să jonglați cu acest factor atât de important – lumina – pentru a crea atmosfera dorită.
  • Decorarea ferestrelor nu reprezintă o importanță majoră, perdele fiind până la urmă facultative. Cel mai adesea, geamurile sunt lăsate neacoperite sau accesorizate doar cu rulouri transparente.

Decorațiuni vintage

  • În ceea ce privește decorațiunile, cumpărați vaze decorative în culori cât mai interesante, cu aspect vintage; arată extraordinar cu flori, dar și fără. Alegeți flori proaspete precum hortensii, trandafiri și narcise și realizați un buchet imens, care să umple vaza până la refuz. Aranjamentele florale și plantele decorative, poate chiar în niște boluri sau ghivece retro, sunt absolute obligatorii.
  • Grilajele de lemn sau fier dau farmec interioarelor, pentru că aduc mereu aminte de grădină și aer liber. Acestea se găsesc gata asamblate la magazinele cu materiale de construcții, pot fi vopsite în orice culoare doriți și pot fi așezate pe pereți, pe ușile dulapurilor sau deasupra patului. Puteți folosi ca accesorii decorative câteva scoici, așezate în borcane, pahare sau farfurii de sticlă. Obiectele mici care sunt colecționate de fiecare din noi sunt cheia stilului cottage și de aceea trebuie expuse oriunde prin casă.
  • Coșurile de nuiele de diferite dimensiuni dau un aer casual, natural. Cumpărați astfel de recipiente și, dacă doriți, colorați-le într-un pastel jucăuș, cu ajutorul unui spray. De asemenea pe hol, în apropierea intrării, puteți crea un punct focal pe un perete adăugând un tablou cu parfum vintage.
  • Pentru a crea un efect spectaculos, apelați la o metodă mai puțin obișnuită de prindere: în loc să folosiți clasicul cui, legați de tablou o panglică dintr-un material fin, dar rezistent, pe care să o fixați de plafon. În acest fel, oferiți holului un plus de eleganță rustică. Dacă doriți să evadați din schema cromatică în nuanțe calde (maro, bej, crem), adăugați un element decorativ sau o piesă de mobilier într-o nuanță rece, cum ar fi albastrul.
  • În privința elementelor de decor, nu există reguli stricte. Important este ca acestea să se integreze armonios într-o anumită încăpere. Tablourile vesele sau fotografiile de familie cu rame vintage, decorațiunile din bronz sau fier forjat, accesoriile din ceramică și porțelan, pernele colorate, cănile și vasele din lut pictate, farfuriile atârnate pe pereți, carpetele țesute, obiectele din fibre naturale, cu linii grațiose, covoarele din lână, cuverturile ornamentate și icoanele pictate, ulcioarele, tablourile mici așezate simetric sunt și ele caracteristice acestui design aparte.
  • În stilul cottage sunt tolerate imperfecțiunile de finisaj cum sunt acceptate și mixajele de obiecte decorative. Accesoriile hi-tech sau ultra-moderne sunt de evitat în acest stil de amenajare. În locul inoxului, puteți alege decorațiuni din bronz, fier forjat, împletituri din răchită sau piese pictate manual. Încăperile sunt primitoare, transmițând căldură și intimitate. Detaliile decorative, precum marginile fețelor de perne sau nasturii prinși de marginea abajururilor sunt și ele importante.

 Amestec de imprimeuri și texturi

  • Materialele textile la mâna a doua sau foarte vechi pot părea, cel puțin pentru unii, un artificiu ciudat. Acesteau nu sunt însă alese decât pentru modelele lor, care dau un aer mai special spațiului ca draperii sau huse pentru perne. Un amestec de imprimeuri și texturi în interiorul unei case cottage va da un plus de valoare locuinței. Cu toate acestea, stilul cottage nu trebuie să fie foarte aglomerat. Prin urmare, îndrăzniți să îmbinați, într-o singură încăpere, elemente în culori similare, dar cu imprimeuri diverse, care să se complimenteze unele pe altele.
  • Imprimeurile florale reprezintă un element caracteristic al stilului cottage, ele putând caracteriza atât tapetul folosit pentru accesorizarea pereților, cât și obiectele de mobilier și accesoriile aferente. În privința texturilor folosite pentru o astfel de amenajare, combinația de mătase și bumbac s-ar putea să vă surprindă. Canapelele și fotoliile din piele sunt și ele apreciate, iar în sezonul rece pot fi accesorizate cu pernuțe decorative și pături groase, tricotate.
  • Pentru draperii, tapiserii sau lenjerii de pat, se recomandă folosirea materialelor cu imprimeuri (mari, mici, în dungi, florale), în stilul cottage simplitatea exagerată lipsind cu desăvârșire.

Podele și pereți în tonuri calde

  • Podelele de lemn au câteva caracteristici prin care ies în evidență: au tonuri calde și sunt ușor de îngrijit, aproape orice tip de covor arătând bine pe ele, mai ales dacă este în tonuri pastelate. Pe timpul verii, podeaua poate să rămână neacoperită. Potrivite acestui stil sunt mai degrabă carpetele simple, cu aspect de țesătură (nicidecum pufoase sau din piele).
  • Vopseaua crăpată de pe pereți (sau aproape crăpată, care poartă patina timpului) este un element caracteristic stilului cottage. Pentru ca vopseaua să se mențină cât mai mult timp, folosiți o marcă de bună calitate.
  • Faianța albă este cea mai potrivită pentru stilul cottage, la fel ca și piesele din ceramică albă. Arhitectura stilului cottage este constituită în mare parte din construcții din lemn, numite lambriuri, care acoperă pereții, tavanul și podelele. Toate sunt vopsite în alb sau crem, pentru păstrarea încăperilor luminoase și primitoare.
  • Pentru un plus de culoare, zugrăviți pereții într-o nuanță vintage de albastru și adăugați rafturi frumos sculptate pe care să le plasați vesela și obiectele decorative în culori pastelate – roz, verde, galben, albastru. Un living cu pereți zugrăviți într-o nuanță de maro, în interiorul căruia ați inserat decorațiuni în nuanțe similare, se va încrada perfect în stilul cottage.
  • Lemnul este, fără îndoială, vedeta designului cottage și nu ne referim aici doar la piesele de mobilier și podea, ci și la faptul că acest material poate fi un element component deosebit al pereților și tavanului, inspirația rustică fiind foarte evidentă. În conceperea acestui stil există o mare libertate de exprimare, suprafeţele arătându-și uzura trecerii timpului, patina aplicată nefiind una pregnantă pentru a nu cădea în cealaltă extremă, în care obiectele vor arăta prea rustic.
  • Combinaţia suprafeţelor cu patina trebuie să fie prezentă doar ocazional, cum ar fi muchiile şterse ale unei rame pentru fotografii vopsite alb. Parchetul nu este absolut necesar, dușumeaua din lemn masiv constituind o soluție la îndemână și foarte potrivită.

Corpuri de iluminat moderne sau clasice

  • Corpurile de iluminat pot fi pictate sau înfrumusețate cu cristale. Un alt element caracteristic pentru stilul cottage sunt candelabrele. Lămpile trebuie să aibă abajur înflorat, pe care îl puteți confecționa chiar voi dintr-o bucată de pânză cu imprimeu floral și o substanță adezivă bună.
  • Holul este un spațiu care nu trebuie ignorat. Această primă zonă din casă poate „găzdui” elemente vintage precum un candelabru de lemn. Alegeți un model într-o culoare care să se asorteze celei a pereților și ușilor, astfel încât să creați armonie și echilibru.
  • Candelabrele sunt elemente esențiale în stilul cottage, de aceea nu ar trebui să lipsească nici din living. Alegeți de această dată unul ceva mai elaborat și elegant. Țineți cont de faptul că pereții în nuanțe mai închise vor evidenția mult mai frumos corpurile de iluminat deschise la culoare. Sursele de iluminat pot fi moderne dar și clasice sau chiar glam.

Paletă cromatică inspirată din natură

  • Stilul cottage este inspirat în mare parte din natură, de la culori și până la elemente decorative. Paleta cromatică specifică stilului cottage este compusă din culorile naturii, de la ocru, cărămiziu și maro, până la tonuri deschise de verde și albastru.
  • Albul, bejul, cremul sunt și ele binevenite, mai ales dacă se îmbină creativ cu nuanțe mai puternice. Culorile predominante sunt roșu, alb, crem, portocaliu, albastru și toate nuanțele lemnului.
  • Pentru unele încăperi este preferat un stil monocromatic, cu culori mai pale și accesorii shabby chic, iar în altele se insistă pe combinații de culori vii, cu multe accesorii tradiționale. Cele mai indicate culori sunt nuanțele pastelate.
  • Tapetul în motive florale este readus la modă, pentru pereții imobilului amenajat în acest stil. Iar pentru mobilier recomandăm culorile tari dacă pereții camerei sunt în culori deschise dar și vicecersa.
  • Aşadar, paleta cromatică a stilului cottage include culorile naturii, cuprinzând nuanțe de cărămiziu, ocru, maro, verde deschis, albastru, bej, roșu, alb sau portocaliu. Poți opta fie pentru culori vii și imprimeuri florale, fie pentru culori pale sau nuanțe pastelate. Oricum ar fi, culorile sunt caracteristice acestui stil pentru amenajarea interioară a locuinței dvs.

 Spații exterioare simple și romantice

  • Grădinile în stil cottage sunt amenajate într-un mod tradițional, simplu și romantic. Delicatețea designului, nuanțele plăcute și odihnitoare, precum și densitatea peisajului, sunt principiile care descriu cel mai bine o astfel de grădină. Dar pentru a vă amenaja propriul spațiu verde în acest stil, trebuie să știți și care sunt cele mai potrivite plante în acest sens. Grădinile în stil cottage trebuie să fie foarte dense, cu nicio porțiune de sol neacoperită.
  • Plantele care cresc înalte și tufele bogate sunt specifice acestui tip de amenajare. Sunt acele grădini în care pare că nu mai ai loc să arunci un ac pentru că vegetația e foarte abundentă.
  • Florile se învecinează cu arbuștii, câteva dale de piatră țin loc de cărări, pergolele de la intrarea în curte și, eventual, de la intrarea în casă, sunt complet îmbrăcate în clematite și trandafiri agățători. Într-un colț al grădinii miroase a caprifoi, în altele a lavandă, rozmarin sau iasomie. Margaretele, stânjeneii, irișii, clopoțeii, caldarusa, heuchera, mușcatele de grădină fac atmosfera primitoare, caldă, amuzantă, iar câte o cișmea veche, un mic havuz, o băncuță și câteva ghivece din teracota completează plăcut decorul.
  • Grădinile cottage nu au nimic formal în ele, sunt niște locuri fără „etichetă”, dar pline de căldură și culoare care dau senzația de libertate.
  • Dacă doriți ca acest stil să vă învăluie zilnic cu prospețimea și gingășia lui, trebuie să rețineți că este aerisit, nepretențios, dar nici haotic, încăperea trebuie să aibă ferestre cu obloane sau grilaje, mult lemn vopsit, mobilier recondiționat sau cu aspect învechit, accesorii realizate manual, combinații de sticlă și lemn, căzi de baie nezidite, huse pentru scaune, fotolii și canapele, aranjamente florale, plante decorative, și multă, multă culoare.
  • Dacă florile nu se află printre preferatele dvs., atunci apelați la imprimeurile botanice – fie în materiale textile, fie în obiecte de artă – ca un salut de binevenit către natură. Fie că tăiați flori direct din grădina dvs., fie că expuneți un buchet de hortensii uscate sau agățați o coroană botanică, aceste tipuri de atingeri naturale vă vor ajuta să aduceți farmecul unei grădini de cabană.

Sfaturi pentru crearea unui design interior cottage

  • Baza neutră – Începeți cu o culoare neutră pentru pereți, cum ar fi nuanța fulgilor de ovăz, alb sau alb murdar. Casele cu aspect de cabană au adesea o paletă unificatoare ușoară, care oferă camerelor o senzație de aerisit. Adăugați una sau două piese de mobilier mai închise la culoare pentru un contrast echilibrat. Podelele din lemn pot oferi un contrast minunat cu pereții „ușori” ai unei cabane tradiționale. Cu toate acestea, dacă podeaua are o nuanță similară cu cea a peretelui, utilizați decorațiuni și mobilier de culoare închisă pentru a adăuga profunzime vizuală. Stilul cottage este despre cât mai multă lumină, tocmai de aceea trebuie să alegeți culori deschise. Albul este culoarea predominantă, însă vă puteți juca și cu nuanțe de roz pal, crem sau galben deschis. Dacă vreți să adăugați și câteva nuanțe închise, puteți opta pentru roz zmeură, albastru cyan sau galben porumb.
  • Colecții vintage și economice – Decorul și mobilierul în stil cottage tind să fie interesante pentru că spun povestea unei vieți deja trăite. Elementele de epocă și antice din diferite perioade de design sunt esențiale, întrucât adaugă puțină sofisticare stilului relaxat. Scotociți magazinele second-hand pentru a construi un stil de cabană eclectic și nu vă feriți să amestecați diferitele epoci ale designului interior. Faceți ca aceste articole să se potrivească respectând o schemă unificată de culori sau materiale precum lemnul, cărămida sau metalul.
  • Mobilier din lemn – Lemnul recuperat, deteriorat sau vopsit apare întotdeauna în designul interior al unei cabane. Lemnul natural închis la culoare este o alternativă genială pentru cei care doresc să adauge profunzime și contrast casei lor fără a adăuga o altă culoare. În mod similar, lemnul deteriorat sau vopsit poate adăuga culoare și poate sparge baza albă. Lambriurile albe clasice sunt, de asemenea, un element lemnos esențial, chiar dacă utilizați un finisaj din lemn artificial. Această tendință de lambriuri este populară ca placare exterioară și în designul caselor contemporane. Lambriurile reprezintă o mare parte din arhitectura stilului cottage și pot fi folosite pentru acoperirea pereților, tavanului sau a podelei. Lemnul este una dintre principalele caracteristici ale stilului cottage, indiferent că este vorba de podea, tavan, obiecte de mobilier sau mici detalii ornamentale. Când vă umpleți cabana cu mobilier de epocă, încercați să utilizați obiectele vechi în moduri noi. Aduceți comoda mătușii în camera de zi pentru depozitare suplimentară sau transformați o veche bancă de scule în insula perfectă pentru bucătărie. Cabanele nu sunt pline exclusiv cu obiecte vechi. De obicei, este un aspect eclectic – un amestec de vechi și nou, așa că echilibrați piesele vintage preferate cu câteva accente moderne.
  • Textile cu modele – Un amestec de modele este o necesitate! Cum designul interior cottage seamănă cu o „colecție a vieții”, toate stilurile de modele sunt binevenite. Casele cottage sunt perfecte pentru experimentarea cu diferite textile, cu un amestec de flori și dungi, favorite clare. Poate fi o provocare să nimeriți o combinație echilibrată de culori pe cont propriu, dar folosiți imagini inspiraționale pentru a vă ghida cu idei de design cottage.
  • Nelipsitele cărți – Chiar dacă nu suneți un cititor înfocat, un raft de cărți se potrivește perfect cu o cabană. Ca alternativă, folosiți un raft amplasat într-un loc mai ciudat pentru a vă prezenta decorul preferat în stil cabană. De asemenea, puteți încorpora dulapuri asemănătoare unui raft cu cărți în bucătărie sau baie pentru a afișa articole utilitare sau piesele vintage preferate. Cel mai important este să lăsați raftul să se amestece cu pereții folosind aceeași culoare de vopsea pe rafturi. Această abordare va face decorul să iasă și mai mult în evidență.
  • Corpuri de iluminat antice – Pandantivele și candelabrele decorative din alamă și porțelan de epocă se potrivesc frumos într-un design interior de căsuță, dar se potrivește confortabil și cu corpuri de iluminat mai moderne. Ca și în cazul celorlalte articole de decor, puteți amesteca și potrivi elemente din diferite epoci pentru a obține aspectul potrivit. Lumina caldă este esențială pentru a crea camera confortabilă supremă, așa că amestecați corpurile pentru a crea iluminare stratificată: iluminatul general, iluminatul de lucru, iluminatul focal și luminile decorative sunt toate la fel de importante. Un element caracteristic pentru stilul cottage sunt candelabrele sau câteva corpuri de iluminat pictate sau supradimensionate.
  • Cât mai multe obiecte decorative – Chiar dacă stilul cottage se remarcă printr-un spațiu aerisit, nu ar trebui să lipsească nici accesoriile și obiectele decorative. Țineți cont de faptul că obiectele decorative trebuie să fie bine organizate și nu trebuie să pară că au fost puse la întâmplare prin casă. Alegeți câteva vaze vintage sau retro sau chiar unele împletite, din nuiele. La fel de bine merg și tablourile mici atârnate pe pereți sau covoarele din lână. Fie că este vorba de un cufăr vechi recondiționat, pe care îl folosiți în locul masuței de cafea din sufragerie, electrocasnice în stil vintage sau alte obiecte decorative din bronz sau fier forjat, aceste detalii vor crea o adevarată atmosferă de cabană șic locuinței dvs. Pentru a recrea o atmosferă autentică de cabană, ar trebui să optați și pentru montarea unui șemineu, fie el și electric. Pe măsură ce vă decorați spațiul, „înmuiați” piesele cele mai elegante cu perne de pluș, pături groase și alte accente confortabile, cum ar fi covoarele țesute.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://havenly.com/blog/modern-cottage

https://www.thisoldhouse.com/21018014/how-to-design-a-cozy-cottage-style-interior

https://decoratingden.com/blog/how-to-make-your-home-feel-like-a-cottage/

https://www.saffronmarigold.com/blog/cottage-style/

https://www.homesandgardens.com/ideas/cottage-decorating-ideas

https://www.mydomaine.com/cottage-decor-style-6361695

https://www.bhg.com/decorating/decorating-style/cottage/cottage-style-decorating-ideas/