Românii ar putea să circule în Turcia fără pașaport, doar cu cartea de identitate

Românii ar putea să circule în Turcia fără pașaport, doar cu cartea de identitate, așa cum o fac în Uniunea Europeană.

Premierul Marcel Ciolacu, care se află astăzi într-o vizită de o zi la Ankara, ar putea să stabilească acest lucru cu președintele Recep Tayyip Erdoğan. Șeful executivului român este însoțit de o importantă delegație de miniștri, în contextul în care vor fi semnate o serie de acorduri și va avea loc o ședință comună a guvernelor din cele două țări.

Corespondenţă din Turcia – Reporter: Andrei Șerban – Vizita în Turcia a premierului Marcel Ciolacu va începe la prânz, atunci când delegația oficială română va depune o coroană de flori la mausoleul dedicat președintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, de aici, de la Ankara. Apoi, premierul va fi primit de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, la Palatul prezidențial, unde vor avea o întrevedere tête-à-tête. Potrivit unor surse guvernamentale, cei doi ar putea să discute și despre posibilitatea ca românii să circule în Turcia fără pașaport, doar cu cartea de identitate, așa cum o fac în țările din Uniunea Europeană. Va urma ședința comună a celor două guverne.

Premierul Marcel Ciolacu vrea ca prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și apărare să crească schimburile comerciale bilaterale la 15 miliarde de dolari. Anul trecut, comerțul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari, iar Turcia este principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene. Tot astăzi, miniștrii care îl însoțesc pe premier vor semna cu omologii lor turci o serie de acorduri și memorandumuri de înțelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitatea socială, IMM-urile, turismul și urbanismul.

După-amiază, Marcel Ciolacu și Recep Tayyip Erdoğan vor susține declarații de presă comune./ilixandru/lalexandrescu