Prim-miniştrii din Irlanda, Spania şi Norvegia şi-au anunţat decizia de a recunoaşte un stat palestinian, afirmând că acesta este „un pas important” către „pace” în regiune.
Cei trei au evidenţiat rolul statalităţii palestiniene în implementarea soluţiei cu două state în Orientul Mijlociu. Premierul Pedro Sanchez a declarat în parlamentul spaniol că Spania a ales să „recunoască statul Palestina pentru pace, coerenţă şi justiţie”.
Premierul irlandez, Simon Harris, a numit demersul drept un „pas important” către „pace permanentă”, adresându-se jurnaliştilor, la Dublin: „Recunoaşterea este un act cu o puternică valoare politică şi simbolică. Este o expresie a viziunii noastre că Palestina deţine şi trebuie să fie capabilă de a revendica drepturile depline ale unui stat, inclusiv autodeterminarea, autoguvernarea, integritatea teritorială şi securitatea”, a spus Harris. „Este o decizie adoptată pe merit. Dar nu putem ignora faptul că luăm această decizie în contextul în care palestinienii din Gaza îndură cele mai îngrozitoare suferinţe, greutăţi şi înfometare. O catastrofă umanitară inimaginabilă pentru majoritatea şi de neconceput pentru toţi se derulează în timp real.” Harris a recunoscut că, deşi vor există „reacţii” şi „interpretări” ale implicaţiilor acestei decizii, este important să „nu se piardă din vedere” că atât copiii din Gaza cât şi cei din Israel „merită pacea”.
Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat la Oslo că „nu poate exista pace în Orientul Mijlociu dacă palestinienii şi israelienii nu vor avea propriul lor stat şi că există o soluţie cu două state.” „Nu poate exista soluţia cu două state în lipsa unui stat palestinian şi, cu alte cuvinte, pentru pace în Orientul Mijlociu este necesar un stat palestinian”, a spus Støre./mbrotacel/dsirbu
edition.cnn.com – 22 mai