Vizită de stat a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în Germania

Realizator: Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a început ieri o vizită de stat de trei zile în Germania şi a participat, alături de omologul său, Frank Walter Steinmeier, la ceremoniile prilejuite de aniversarea constituţiei postbelice a Germaniei, o premieră pentru un şef de stat străin.

Reporter: Liderul francez a vorbit despre criza pe care o traversează, în prezent, democrațiile europene, prin înmulțirea mișcărilor naționaliste și extremiste, chemând cetățenii să voteze la alegerile europene pentru a apăra democrația, care nu a mai fost niciodată așa de amenințată, atât din exterior, cât și din interior.

Emmanuel Macron: Este important să votăm la alegerile europene partidul pe care îl susținem, dar care să fie un partid ce apără Europa. Sunt convins că numai Europa va permite să apărăm democrația, să respingem hegemonia pe continentul nostru și să răspundem împreună la toate provocările viitorului.

Reporter: Pentru componenta politică vizitei este rezervată ziua de mâine, când va avea loc o ședință comună a celor două guverne, coprezidată de președintele Emmanuel Macron și de cancelarul Olaf Scholz. Se așteaptă o armonizare a pozițiilor divergente din trecutul recent pe teme diverse legate de viitorul Uniunii, de politica europeană bugetară, energetică și de apărare, de strategia pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei./apostelnicu/dsirbu

RADOR RADIO ROMÂNIA – 27 mai