BLOOMBERG: Cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume va primi un nou mandat în România

Românul Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, e pe punctul de a primi un nou mandat de cinci ani, parlamentul intenționând să voteze în această privință până la finalul lui iunie.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la nici un an de la colapsul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și a rămas în funcție trei decenii, cu excepția unei pauze de un an (1999-2000) în care a fost premier.

La 74 de ani el beneficiază de susținerea celor mai mari partide parlamentare pentru un nou mandat, au declarat surse familiarizate cu discuțiile pe această temă, sub rezerva anonimatului. Votul privind comitetul cu nouă membri care stabilește dobânzile în România va fi după alegerile europene din 9 iunie, conform surselor.

Isărescu nu și-a confirmat explicit candidatura pentru mandatul opt luna aceasta, afirmând doar că va accepta o invitație dacă legislativul o va formula. El se luptă cu cea mai mare inflație din UE. A avertizat că ratele dobânzilor nu vor fi reduse rapid, cerând guvernului să aducă sub control deficitul bugetar, prognozat anul acesta la 5% din PIB.

Decidenții de la București au menținut pe neașteptate rata dobânzii de referință la 7% pe 13 mai, sfidând așteptarea unei reduceri cu 25% din partea majorității economiștilor chestionați.

În urma votului parlamentar privind comitetul e probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia postul de prim-adjunct de la Florin Georgescu, care va rămâne membru, conform surselor. Ionuț Dumitru, economist șef la Raiffeisen Bank România și fost șef al consiliului fiscal, e susținut pentru a-l înlocui pe Eugen Nicolaescu într-un alt post de viceguvernator, conform surselor.

Alți membri vor primi probabil mandate noi, precum Cristian Popa și Csaba Balint, iar consilierul prezidențial Cosmin Marinescu ar putea intra în comitet, conform surselor.

Parlamentarul din opoziție Claudiu Năsui a confirmat momentul votului – precizând că partidul său, USR, îl va susține pe Popa pentru un nou mandat.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a refuzat să comenteze.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-27/world-s-longest-serving-central-bank-chief-to-get-new-term-in-romania

Articol de Andra Timu și Irina Vilcu

Traducere: Andrei Suba

BLOOMBERG (SUA) – 28 mai