De ce „maimuţele cele mai urâte din lume” au nasuri atât de mari?

Dintre toate speciile de mamifere, maimuțele proboscis sunt una dintre cele mai ciudate creaturi din regnul animal. În timp ce femelele au nasul ascuțit, cele ale masculilor sunt mult mai mari, o caracteristică care le-a adus titlul de „cele mai urâte animale din lume”. Lăsând la o parte aceste calificări, un studiu recent a ajuns la fondul problemei și a descoperit motivul pentru care aceste maimuțe au această trăsătură facială neobișnuită la primate.
Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au publicat un articol în revista „Scientific Reports”, în care susțin că nasurile mari și inestetice ale bărbaților joacă un rol fundamental în atragerea unei partenere de sex feminin. Pentru a înțelege mai bine de ce acest nas ciudat a evoluat în acest fel până astăzi, echipa de cercetare a scanat în 3D diferite cranii de maimuță, care au dezvăluit modul în care a evoluat forma cavității nazale care le permite masculilor să emită scârțâituri și hohote mai puternice și mai profunde.
„Am vrut să înțelegem de ce nasurile masculilor de proboscis sunt atât de mari și dacă cavitățile lor nazale au o formă distinctivă”, a explicat într-un comunicat dr. Katharine Balolia, care a condus cercetarea. Acest studiu le-a permis să descopere că „masculii au cavități nazale mult mai mari decât femelele și că acestea au, de asemenea, o formă diferită de cea a femelelor”, adaugă dna Balolia.
Motivul nu este altul decât acela de a ajuta masculii să atragă mai bine femelele și să sperie alți masculi. „Faptul că pot emite apeluri mai puternice și mai profunde datorită unei cavități nazale mai mari și mai lungi îi ajută pe masculi să-și afirme sănătatea și măiestria”, explică cercetătoarea.
Din punctul de vedere al masculilor, cu cât pot atrage mai multe femele, cu atât pot „avea mai mulți urmași”, clarifică ea. Prin urmare, continuă dna Balolia, „a avea un nas mare și a putea emite mai ușor sunete puternice datorită unei cavități nazale cu formă unică îi ajută într-adevăr pe masculi să-și arate calitatea și statutul potențialei perechi”. De asemenea, mediul în care trăiesc aceste maimuțe, insula Borneo, ar putea explica și de ce nasul lor a evoluat pentru a deveni atât de mare. „Maimuțele proboscis trăiesc în mangrovele de coastă și mediile forestiere și adesea nu se pot vedea între copaci”, explic dna Balolia.
Totodată, acest lucru explică de ce apelurile puternice, nazale sunt „importante pentru comunicarea între ele, în special între masculi”, subliniază ea. „Țesutul cărnos al nasului a devenit probabil mai mare în timp, pe măsură ce capacitatea sa de a emite scârțâituri și hohote nazale s-a îmbunătățit”, adaugă omul de știință.
În această situație, „este posibil ca femelele să înceapă să găsească nasurile mari atractive din punct de vedere vizual pentru alegerea partenerului, deoarece reprezintă un semn onest de sănătate și dominație”./rcostea

(www.20minutos.es – 27 mai)