Elemente de design interior care ajută la reducerea anxietății

O casă liniștitoare și „reparatoare” este un spațiu care mângâie trupul și sufletul, oferind cele mai bune oportunități de relaxare și reîncărcare a „bateriilor” fizice și psihice. Stresul are atât de multe consecințe negative, încât este din ce în ce mai dificil să depășim presiunile de zi cu zi într-un mod eficient. Din fericire, există anumite elemente de design care au un impact major, atunci când vine vorba de crearea unei atmosfere pașnice. Studiile arată că umplerea spațiului personal cu piese inspirate sau derivate din natură poate avea un efect calmant. Pentru a aduce exteriorul înăuntru, alegeți mobilier și decor care încorporează materiale precum piatra naturală, lemn recuperat și ratan. Îmbunătățiți-vă starea generală împodobindu-vă spațiul cu artă care înfățișează natura, putându-vă bucura de „aer liber”, chiar și atunci când stați confortabil pe canapeaua dvs. de înaltă tehnologie. Spațiul de locuit ar trebui să fie prin excelență cel mai important refugiu din calea stresului și a anxietății, aducând, în schimb, alinare și confort. Ar trebui să fie un loc în care să ne putem elibera de orice tensiune sau neliniște și să putem inhala pozitivitate și liniște. Există multe elemente de design care au un impact extrem asupra succesului sau eșecului creării stării de spirit dorite în casa dvs., dar cu tehnicile și intuițiile potrivite, puteți obține acel sentiment primitor de pace, armonie și relaxare. Ideile de decor liniștitoare ajută la stimularea acestui sentiment de pace și influențează semnificativ modul în care vă simțiți într-un spațiu. Un mediu bine conceput, plin cu articole pe care le iubiți, poate fi calmant și ameliorează stresul, în timp ce camerele aglomerate pot avea efectul opus asupra stării de spirit și a sănătății mintale. A avea un spațiu care reduce anxietatea este absolut esențial, mai ales că tindem să ne petrecem din ce în ce mai mult timp în interior – chiar și înainte de 2020, ne petreceam 90% din timp în spatele ușilor închise – fie la serviciu, în casă, în mașini, mall-uri, cinematografe, supermarketuri, etc… . Acum, mai mult ca oricând, arhitecții și designerii sunt chemați să proiecteze spații care să permită oamenilor să se simtă bine și să prospere. Anii de viață din pandemie i-au inspirat atât pe designerii de interior, cât și pe proprietarii de case să facă unele schimbări în spațiile lor de locuit. Decoratorii experimentează cum pot aduce o atmosferă mai liniștitoare proiectelor lor. De la corectarea și normalizarea spațiilor cu trafic intens până la a oferi pereților un nou strat de vopsea, aceste tendințe de design sunt exact ceea ce aveți nevoie pentru a vă face casa puțin mai relaxantă.  


Știința din spatele unui interior odihnitor

De la frecvența corpurilor de iluminat, la suprafețe netede și păcălirea creierului cu mirosuri, există o multitudine de trucuri pe care designerii le folosesc pentru a crea oaze de tihnă și pace. Cei mai mulți dintre noi ne petrecem până la 90% din viață în interior, iar odată cu intensificarea muncii la domiciliu, granița dintre mediul nostru profesional și cel personal devine și mai neclară. Asigurarea că interioarele noastre sunt echipate pentru a ne sprijini pe măsură ce „navigăm” în viața de zi cu zi este esențială pentru bunăstarea noastră fizică și mentală, afirmă cu tărie strategii în design. Nu mai suntem doar ceea ce mâncăm, ci și ceea ce trăim (sau mai bine zis, condițiile în care trăim). Nenumărate studii științifice evidențiază rolul esențial pe care îl joacă designul interior în industria sănătății, în timp ce lumea afacerilor acordă și ea atenție efectelor psihologice ale spațiilor de lucru – designerii de birouri folosesc culoarea, iluminatul, machetele și lucrările de artă pentru a crea spații motivante, înălțătoare, care promovează eficiența și creativitatea angajatilor.

Standardul pentru clădiri WELL, de exemplu, este un sistem internațional care măsoară, monitorizează și certifică o serie de caracteristici precum aerul, lumina și confortul pentru a promova bunăstarea „ocupanților”. De fapt, s-a demonstrat că, în general, clădirile certificate WELL duc la o creștere cu aproape 30% a satisfacției ocupanților, o creștere cu 26% a bunăstării și o creștere cu 10% a sănătății mintale. Din ce în ce mai mulți designerii și arhitecții caută să ofere aceleași beneficii și în casele private. „Este atât de important ca interioarele caselor noastre să fie calme. Aceste spații acționează ca refugiul nostru departe de agitația lumii exterioare”, spun designerii de interior. În timp ce unele detalii despre ceea ce este calmant într-o casă pot fi subiective, există adesea elemente-cheie care conlucrează pentru a crea un efect liniștitor.

Primul este aspectul spațiului în sine. „Faceți-vă timp să luați în considerare funcția și fluxul”, ne sfătuiesc experții. Dacă există spații mari în plan deschis, designerii le împart adesea cu mobilier și plante pentru a crea zone pentru așezare, divertisment, lucru și relaxare. Aceste spații asigură tuturor articolelor un loc numai al lor. „Dacă totul poate fi ordonat și organizat, vă va face automat să vă simțiți mai calmi și mai controlați”, spun aceiași experți.

Al doilea ingredient crucial pentru crearea calmului este d e c o r u l. Un număr tot mai mare de designeri adoptă principiile biofiliei (https://www.rador.ro/2024/03/02/ce-este-designul-biofilic-si-cum-sa-adoptati-acest-stil-trendy/), care se concentrează pe atracția înnăscută a oamenilor față de natură și a fost popularizată în anii ’80 de biologul american Edward O. Wilson, care a observat cum urbanizarea în creștere ducea la o deconectare dăunătoare cu lumea naturală. În 2019, un studiu care s-a întins pe 10 ani, al Universității Exeter (Anglia), a concluzionat că a trăi sau a lucra în camere pline de verdeață poate crește fericirea unei persoane cu până la 15%, în timp ce petrecerea timpului în camere construite sau căptușite cu lemn s-a dovedit că încetinește ușor bătăile inimii. Cel mai „elementar element”, biofilia înseamnă aducerea naturii în interior, încorporarea materialelor naturale și a plantelor în spațiul de locuit, pentru calm, purificarea aerului și crearea unei stări de spirit pozitive. Formele curbe și naturale din mobilier se simt liniștitoare, spre deosebire de prea multe forme rectilinii, despre care oamenii de știință au descoperit că ne pot face să ne simțim stresați, deoarece unghiurile drepte sunt mai stimulatoare pentru creier decât formele rotunde sau ovale. De asemenea, cheia sunt nuanțele neutre și cele pământești, care reflectă lumea naturală. Introduceți o paletă rafinată de culori, cum ar fi albastru-gri, roz moale, tonuri calde de argilă și verde măsliniu. Puteți completa și ridica schema cu straturi de textură și modele prin elemente precum perne, perdele și ornamente decorative. Iluminatul este și el extrem de important! Pe lângă lumina naturală care asigură normalizarea ritmurilor circadiene, arhitecții și designerii subliniază evitarea luminii albe dure, susținând în schimb o combinație de lumini de perete, pandantive și lumini în picioare (adică lampadare). Acest lucru va crea un mediu mai rafinat și mai calm, explică ei. Așadar, acordați o atenție deosebită becurilor – cu cât temperatura Kelvin este mai mică, cu atât lumina este „mai caldă” sau mai roșie, cu cât temperatura este mai mare, cu atât lumina este „mai rece” sau mai albă și albastră. Pentru o atmosferă confortabilă și odihnitoare, optați pentru o gamă caldă de 2.700-3.000K.

Serenitatea într-o casă înseamnă invocarea tuturor simțurilor – așa cum explică arhitectul finlandez Juhani Pallasmaa în cartea sa clasică despre teoria arhitecturii, The Eyes of the Skin – „orice experiență emoționantă a arhitecturii este multi-senzorială”. Ca atare, o casă ar trebui să se simtă odihnitoare, cu accent pe materiale tactile, naturale, inclusiv lemn, piatră, mătase, in și bumbac. S-a descoperit chiar că materialele naturale, cum ar fi lemnul, au un impact fiziologic pozitiv, așa că încorporarea accentelor de lemn în interioare este o modalitate excelentă de a aborda atât estetica, cât și bunăstarea. Faceți din relaxare o prioritate, cu paturi confortabile, canapele moi, scaune comode și perne generoase. Confortul este liniștitor, iar generozitatea este o modalitate bună de a articula modul de a crea un interior calm, susțin arhitecții și designerii de interior. Mirosul este deosebit de important pentru evocarea calmului datorită anatomiei creierului: mirosurile sunt gestionate de bulbul olfactiv, structura din fața creierului care trimite informații către celelalte zone ale corpului. Mirosurile iau o cale directă către sistemul limbic, inclusiv amigdala cerebrală și hipocampul, regiunile legate de emoție și memorie. Lumânările, difuzoarele de uleiuri esențiale și florile joacă un rol aici, la fel ca și mobilierul. Gândiți-vă la mirosurile care rezonează cu dvs. și vă fac să vă simțiți calm și protejat. S-ar putea să vă placă mirosul de piele, așa că asta ar putea însemna că aveți nevoie de un birou îmbrăcat în piele – dar și o vază frumoasă cu flori pentru culoare, textură și miros. Sau s-ar putea să vă placă fumul de lemn – în cele din urmă, totul se rezumă la orice este evocator și relaxant pentru dvs. înșivă.

Idei pentru obținerea unui spațiu de locuit calmant și liniștitor

S-ar putea să fi observat că vă simțiți mai în largul dvs. atunci când spațiile sunt gândite cu atenție și, dimpotrivă, că vă simțiți neliniștiți atunci când un loc nu este în formă bună sau nu este proiectat corespunzător. Acest lucru se datorează faptului că sănătatea și bunăstarea noastră sunt afectate de calitatea mediului în care trăim. Caracteristicile vieții noastre urbane ne influențează negativ sănătatea și bunăstarea. Crearea unui loc sănătos și relaxant în propria locuință poate fi o provocare, dar poate oferi beneficii considerabile. Oamenii au tendința de a evada din apropierea lor imediată pentru confort, atunci când se simt anxioși, indiferent dacă asta înseamnă să meargă cu mașina, să plece de acasă pentru a face mișcare sau să meargă într-un mall. Pacea și relaxarea, însă, ar trebui să fie create și disponibile în locuri pe care le puteți utiliza rapid și ușor și, în cele din urmă, să permiteți casei dvs. să reducă anxietatea, pentru că acasă este cel mai bun loc pentru a crea un astfel de spațiu.

  • Schema corectă de culori – Am subliniat de nenumărate ori, în postările noastre de pe site, importanța selecției culorilor, întrucât pot provoca un răspuns emoțional imediat, fie el pozitiv sau negativ. Ceva la fel de simplu precum schimbarea culorii vopselei în camera dvs. de zi vă poate face casa să se simtă mai relaxantă. Tonurile discrete, pastelurile și culorile naturale funcționează cel mai bine. Pe de altă parte, culorile îndrăznețe și agresive, cum ar fi roșul aprins, pot avea un efect de suprastimulare. Alegeți verde și albastru dacă doriți să experimentați o relaxare de calitate după o zi plină la birou. Tonurile calde precum portocaliul pastelat, galbenul și rozurile sunt vesele și optimiste. Acestea sunt culorile care vă vor pune zâmbetul pe buze și vă vor face dornici să petreceți mai mult timp acasă alături de cei dragi. Începeți cu o paletă neutră! Tonurile decolorate, neutre sunt mai ușoare pentru ochi decât culorile strălucitoare. Deși suntem cu toții adepții decorării în culori, întrucât poate fi distractiv și incitant, spațiile neutre promovează cele mai calme vibrații asemănătoare unui sanctuar. Cercetările arată că albastrul bleumarin este cea mai relaxantă culoare din lume. Folosiți multă textură pentru a crea interes atunci când decorați cu tonuri neutre albe sau deschise (cum ar fi crem, alb murdar sau taupe). Pereții albi și plati și mobilierul alb neted sunt idei de decor liniștitoare, dar pot cădea cu ușurință în plictiseală, așa că stratificați în diverse țesături și modele subtile. Adăugați nuanțe cu căldură, cum ar fi auriu, bronz deschis sau galben decolorat, pentru a preveni albul să nu arate prea steril. Pentru un strop de fericire și pozitivitate, adăugați câteva accesorii viu colorate, cum ar fi pernele sau cuverturi. Ceramica într-o culoare preferată, lucrările de artă vibrante, o vază în ton de bijuterie și alte obiecte de culoare intensă pot ajuta la atragerea ochiului și la concentrarea minții. Maximizați efectul reconfortant al accesoriilor preferate grupându-le alăturat pentru a crea un punct focal. În felul acesta, de fiecare dată când treceți pe lângă ele, puteți profita de bucuria colectivă a articolelor. Asigurați-vă că alegeți un loc în care să le observați zilnic, cum ar fi un șemineu sau o masă-consolă de intrare.
  • Plante și verdeață – Nenumărate studii au arătat de-a lungul timpului că grădinăritul și îngrijirea plantelor de interior pot avea efecte pozitive asupra sănătății mintale, reducând în același timp stresul în mod eficient. Trebuie să ne simțim conectați cu natura pentru a echilibra starea de spirit și a depăși emoțiile negative. Din păcate, acest lucru poate fi dificil de realizat în mediul urban. S-ar putea să vă gândiți că deținerea plantelor nu este alegerea potrivită pentru dvs. – a fi ocupat și a nu avea nicio cunoștință despre grădinărit crește probabilitatea de a ucide acele plante imediat ce intră în casă. Vestea bună este că există diverse specii mai robuste, și plante ușor de îngrijit care pot prospera chiar dacă le udați o dată pe săptămână.
  • Lumini calde, slabe – Alegerea luminilor potrivite oferă oportunități suplimentare de a vă influența starea de spirit într-un mod pozitiv. Lumina naturală este întotdeauna o alegere uimitoare, așa că faceți orice vă stă în putință pentru a o maximiza. O casă mai strălucitoare, cu lumină solară, vă va pune zâmbetul pe buze, indiferent dacă vă bucurați de o ceașcă de cafea delicioasă sau vă faceți treaba la biroul de acasă. Apoi, luați în considerare tipurile de becuri și corpuri de iluminat care au ca rezultat o ambianță senină seara. Tonurile calde și luminile slabe oferă iluminare fără a fi agresive. De asemenea, sunt blânde și romantice, la modul cel mai plăcut. Când folosiți lumina artificială, începeți întotdeauna cu un prim strat de iluminare funcțională care permite efectuarea diferitelor sarcini și activități într-o anumită cameră. Se poate adăuga un al doilea strat de lumini mai moi, cunoscute și sub denumirea de „lumini de dispoziție”, pentru a face spațiul să pară liniștit și primitor. Aceste lumini sunt mai blânde și pot fi reduse pentru a face atmosfera puțin mai intimă. Luminile moi în straturi sunt la fel de importante și în dormitor. Treceți pe modul mai întunecat cu aproximativ o oră înainte de a merge la culcare și veți observa rapid cum stresul care părăsește corpul. Utilizați o varietate de tipuri de iluminare (inclusiv iluminarea naturală, ambientală și de lucru) în fiecare cameră. A avea o cameră luminoasă este o modalitate ușoară de a face un spațiu să se simtă mai primitor și mai decorat. Luați în considerare adăugarea unor aplice, o lampă de podea, o lampă de birou sau pandantive pentru a aduce mai multă lumină în acele spații mai întunecate din casa dvs. În timpul zilei, profitați de lumina naturală, creând apoi o schemă de iluminare pentru orele de seară care să fie la fel de atrăgătoare ca razele soarelui, cu becuri care aruncă o lumină blândă și caldă.
  • Texturi tactile – Este o idee grozavă să aveți ceva stimulant la atingere pe care să puneți mâna atunci când stați pe canapea sau vă întindeți pe pat. Textilele tactile vă pot ajuta să vă calmați ori de câte ori vă simțiți foarte stresați. Catifeaua, țesăturile de pluș, mătasea și pielea de căprioară vor face o treabă uimitoare. Distrați-vă și explorați diferite texturi când faceți cumpărături pentru perne, covoare, cuverturi de pat și fețe de masă. Aspectul acestor articole este important, având în vedere că vor fi atinse des. Căutați texturi care să se simtă plăcut și să fie confortabile. Finețea și delicatețea obiectelor de pluș în care să vă înfigeți efectiv degetele vă vor readuce la zilele copilăriei când aveați (probabil) o jucărie de preferată. Întindeți-vă pe materiale textile confortabile, cum ar fi tricotaje pufoase, care oferă decorului dvs. un aspect și o senzație relaxantă. Draperiile care se lovesc de podea, husele largi și o mulțime de perne aduc un sentiment de ușurare și despovărare. Aceste accente sunt ușor (și relativ ieftine) de schimbat după propriul capriciu cât ați clipi. Covoarele, pernele și păturile, uzate de-a lungul timpului, pot fi înlocuite toate odată, ajutând spațiul să se simtă „lustruit” și coeziv și trimițând semnale de satisfacție creierului. Pentru perne, alegeți o varietate de forme și dimensiuni și mutați-le în mod regulat. Materialele naturale precum lemnul, bumbacul, lâna sau iuta pot crea o senzație de calm și bunăstare în casă. Diferitele texturi introduc un element tactil într-un spațiu care îi determină pe oameni să întindă mâna și să atingă lucrurile. Această conexiune cu un spațiu îi poate face pe oameni să simtă că aparțin acelui loc, ca și cum ar fi acasă. Texturile au, de asemenea, nevoie de echilibru și în acest echilibru rezidă un sentiment de calm. Elementele de decor simple, cum ar fi covoarele, pernele și păturile pot înmuia un spațiu și pot invita oamenii să stea sau să se întindă pe o canapea moale. Materialele textile sunt perfecte pentru a crea o cameră confortabilă și primitoare, în care dorința de a vă relaxa este irezistibilă.
  • Artă și fotografii de familie – Ochiul are întotdeauna nevoie de ceva frumos care să-l stimuleze și să-l inspire. Puteți aborda acest aspect al creației de design interior în mai multe moduri. Alegerea artei pentru camera de zi vă va oferi un sentiment de inspirație. Aici puteți deveni cu adevărat sălbatic. O culoare strălucitoare pe un fundal mai neutru va însufleți atmosfera, va crea un moment focal și vă va oferi de asemenea, un impuls de dispoziție de care ați putea avea nevoie disperată când ajungeți acasă. O abordare alternativă ar fi să afișați fotografii de familie și suveniruri din excursiile pe care le-ați făcut împreună sau din activitățile de care v-ați bucurat în trecut. Imaginile de familie vă vor duce înapoi în vremuri de fericire și locuri de care v-ați bucurat enorm. Amintirile fericite îți vor pune mereu zâmbetul pe buze. Ele sunt o dovadă de iubire și unire de care avem nevoie cu toții în viața noastră. Gândiți-vă la un întreg perete de galerie, indiferent dacă lucrați cu fotografii înrămate sau neînrămate. Poziționarea unui perete-galerie pe hol este o idee grozavă, întrucât te va întâmpina imediat ce ajungeți acasă. Casa dvs. ar trebui să fie un refugiu sigur împotriva stresului, anxietății și a grijilor de zi cu zi.
  • Zone de confort – Desemnați un loc în casa dvs. în care relaxarea să fie funcția principală. Adaptați-l în funcție de activități, fie că citiți, ascultați muzică sau meditați. Mutați un scaun confortabil într-un loc din casa dvs. care primește lumină naturală sau are o priveliște pe care o iubiți. Puneți o barieră între dvs. și orice distragere, cum ar fi un paravan pliabil, pentru a bloca vederile nedorite și a redirecționa „traficul pietonal” departe de zona de confort. Nu trebuie să vă rezervați o cameră întreagă, ci doar selectați un loc care nu face parte din fluxul principal al activităților casnice. Tot ceea ce aveți nevoie este un scaun confortabil, o lampă de podea și o măsuță laterală pentru ceașca de ceai. Toată lumea are nevoie de un loc unde să scape de toate. Una dintre cele mai bune modalități prin care designerii transformă casele în sanctuare liniștitoare este ca exteriorul să facă parte cât mai mult din interior. Mai exact, instalarea unui scaun lângă o fereastră generoasă vă poate oferi un loc de căldură, lumină și odihnă atunci când viața devine stresantă. Scaunele așezate lângă ferestre provoacă un sentiment de odihnă și timp de liniște pentru noi înșine. Sunt un mic element pentru un moment extrem de special, adăugând un confort ciudat de plăcut oricărui spațiu. Orice fereastră din orice cameră reprezintă jocul corect pentru un scaun așezat lângă geam. Doar asigurați-vă că fereastra este suficient de mare sau la înălțimea potrivită pentru a putea vedea afară și că scaunul sau fotoliul este destul de primitor, confortabil și comod pentru a vă relaxa efectiv.
  • Lumânări parfumate – O modalitate excelentă de a face casa un loc mai liniștitor este să aprindeți lumânări. Este un răspuns aromatic la o problemă multisenzorială. Cu toate acestea, designerii de interior profită de toate la fel. Dimineața, puteți aprinde lumânări în bucătărie și sufragerie și să le lăsați să ardă până seara, bineînțeles, sub atentă supraveghere. Aceste obiecte, mai mari sau mai mici, colorate, parfumate și extrem de decorative creează întotdeauna o ambianță liniștitoare, în timp ce adaugă un sentiment luxos și opulent oricărei încăperi. Strălucirea plăpândă a lumânărilor este o idee de decor liniștitoare pentru orice spațiu, așa că folosiți-le cu generozitate în toată casa. Păstrați o cantitate substanțială de lumânări aprinse (conice, drepte, în suporturi sau chiar votive), dar asigurați-vă că le stingeți când nu sunteți acasă sau când vă culcați.
  • Relaxare fără haos – Deși s-ar putea să nu fie la fel de distractiv precum decorarea noii camere preferate, curățarea zonelor mai copleșitoare din punct de vedere vizual ale unei case poate face minuni pentru sănătatea mintală. Puține lucruri creează tulburări mintale precum dezordinea. Petreceți timp selectând articolele nefolosite sau nefolositoare, în vederea donațiilor și investiți în instrumente organizaționale atractive, cum ar fi coșuri țesute, borcane transparente supradimensionate și inserții pentru sertare. Haosul generează anxietate, așa că organizați-vă pregătind calmul care urmează. Dacă spațiul este plin de tot soiul de mărunţişuri şi nimicuri obositoare, faceţi acum primii paşi către ordonare și rânduire. Organizați-vă camera de zi adăugând un coș supradimensionat într-un colț, pentru pături sau jucării. Nu numai că se va simți satisfăcător să gestionaţi mizeria, dar va adăuga puțin spațiu în plus camerei. Cheia este simplificarea: aceasta este mai puțin legată de conceptul occidental de „minimalism”, și mai mult de procesul de simplificare și de reducere a dezordinii. Japonezii sunt maeștrii recunoscuți ai simplității. În interioarele tradiționale japoneze spațiile sunt formate printr-un echilibru de reținere, textură, material, lumină și umbră pentru a crea spații armonioase. Se crede că aceste calități calmează spiritul și ascut simțurile. Este important să vă simplificați spațiile de locuit pentru a păstra doar ceea ce este cu adevărat necesar pentru viața de zi cu zi funcțională. Dezordinea înseamnă a vă ține de bagajul emoțional, care vă poate îngreuna și vă poate împiedica să mergeți înainte. O casă aglomerată nu reflectă cine vrei să fii sau viitorul pe care ți-l dorești. Epurările rapide și regulate creează atât spațiu fizic, cât și psihic pentru a primi ceva nou în spațiul și viața dvs. Luați în considerare doar lucrurile sau obiectele care sunt o întruchipare a stilului dvs. de viață, de la cărți, artă, fotografii până la cuvertura sau pătura preferată. În consecință, străduiți-vă să alegeți drumul spre simplitate și ordine.
  • Pereți „liniștiți” și luminoși – Psihologia mediului a demonstrat că nuanța pereților unei case poate avea un impact semnificativ asupra confortului personal. Pentru un mediu mai calm, luați în considerare utilizarea culorilor luminoase, dar dezactivate. Cercetările sugerează că ne simțim mai inerți și neînsuflețiți în camerele cu tonuri mai reci și mai animați și plini de energie în camerele cu tonuri mai calde, indiferent de temperatura reală, așa că aceasta este o modalitate de a direcționa un spațiu către propria zonă de confort. Cele mai relaxante culori sunt cele nu foarte saturate și relativ luminoase.
  • Mirosuri evocatoare – O aromă plăcută este una dintre cele mai rapide idei de decor liniștitoare pentru a crea un mediu relaxant și un sentiment de bine. Designerii de interior sugerează să ardeți lumânările parfumate preferate și să așezați cât mai multe flori proaspete și parfumate în camerele pe care le folosiți cel mai mult. Alternativ, încercați să folosiți un difuzor de uleiuri esențiale pentru a umple camera cu propriul amestec de parfumuri. Eucalipt, mușețel și lavandă sunt printre cele mai indicate pentru că aduc o calitate liniștitoare, asemănătoare unui spa.
  • Modificări simple – Uneori, simpla repetiție creează un sentiment de tensiune și tot ce are nevoie un spațiu este o reîmprospătare rapidă pentru a-și maximiza nivelul de confort. Păstrați abordarea simplă, dar proaspătă, schimbând aspectul unei camere în funcție de anotimpuri. Îmbrăcați scaunele cu huse, rearanjați mobilierul sau adăugați un decor sezonier pentru a face o cameră mai primitoare. Faceți ca baia să funcționeze atât pentru nevoi practice, cât și pentru răsfăț. Creați o atmosferă de spa cu idei simple de decor liniștitoare, cum ar fi un teanc de prosoape pufoase sau câteva lumânări, apoi profitați de spațiu pentru a elimina stresul cu o baie relaxantă. Culorile calde, iluminarea slabă și muzica liniștitoare pot contribui cu siguranță la această experiență. Îmbunătățiți-vă calitatea somnului (dar și calitatea orelor de veghe) făcând din dormitorul dvs. un sanctuar. Investiți într-un set de așternuturi de calitate pentru ca în fiecare seară să vă simțiți ca într-un hotel de lux. Păstrați doar elementele esențiale la îndemână pentru a extinde efectul calmant dincolo de pat. Decorați pereții în culori care vă mângâie și adăugați doar lucrări de artă care vă fac să zâmbiți. Acoperiți podeaua cu covoare sau mochete care vă fac efectiv să plutiți.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.elledecor.com/design-decorate/trends/g42040489/10-design-elements-that-will-make-you-feel-calmer/

https://www.homeguide.com.sg/5-design-elements-that-create-a-calm-peaceful-atmosphere/

https://www.spokesman.com/stories/2023/mar/04/calm-your-living-space-with-these-four-design-elem/

https://www.bhg.com/decorating/lessons/basics/home-decorating-ideas-to-create-a-soothing-environment/

https://www.baid.co.uk/blog/tips-to-make-your-home-feel-more-calm-and-relaxed

https://www.knightfrank.com/theview/the-science-behind-a-calming-interior/

https://www.foresthomesstore.com/blogs/decor-for-wellbeing/effects-of-biophilic-indoor-environment-on-stress-and-anxiety-recovery

https://www.mqmentalhealth.org/decorate-to-de-stress-10-ways-design-can-reduce-stress/

https://www.livingetc.com/ideas/how-to-make-your-home-feel-calm