2024. május 30.

A mai kormányülés napirendjéről

A közérdekű kisajátításról szóló törvény módosítását kezdeményezi ma a kormány. Ezt a gazdasági minisztérium kérte, hogy felgyorsítsa a stratégiai érdekű védelmi termelőkapacitások építése vagy bővítése céljából történő kisajátításokat. Szintén a mai ülésen a végrehajtó hatalom várhatóan sürgősségi rendelettel hagyja jóvá a helyi közigazgatásban a digitális ügyintézésre való áttérés országos programját. Ennek célja, hogy a legtöbb közszolgáltatás online elérhetővé váljon a lakosság számára.

Amint arról a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Andrei Șerban szerkesztő beszámolt a szóban forgó programban előirányzott intézkedések közé tartozik a digitális platformok, az e-kormányzati szolgáltatások és alkalmazások tervezése és megvalósítása, valamint az informatikai infrastruktúrába és a megfelelő berendezésekbe történő beruházások. Ezek az intézkedések növelni fogják a digitális közszolgáltatások online elérhetőségét, ami segíteni fogja Romániát abban, hogy elérje a Digitális Évtized célkitűzését, azaz a digitális közszolgáltatások 100%-os online elérhetőségét. Egy másik sürgősségi rendelet révén a Gazdasági Minisztérium kezdeményezheti és végrehajthatja a kisajátítási eljárásokat az országos stratégiai érdekű védelmi termelési kapacitások építésére, korszerűsítésére, bővítésére és átalakítására irányuló projektek végrehajtása céljából az országos védelmi ipar gazdasági szereplői által. (Radio România Actualităţi)

Sikkasztási ügyben razziáztak ma reggel a rendőrök

Több házkutatást tartottak Hargita, Kovászna és Maros megyében egy kölcsönös segítségnyújtó pénztár székházában elkövetett sikkasztás ügyében. A hatóságok szerint 2019 és 2022 között a vállalkozás több képviselője különböző módszerekkel sikkasztott pénzt a betétesek vagyonból. A rendőrök pénzügyi-számviteli dokumentumokat, egy számítógépet és memóriakártyákat foglaltak le. A kár összértéke közel 16 millió lej. (Radio România Actualităţi)

Új alagút épül az Erdélyt Bukaresttel összekötő vasúti fővonalon

Megkezdődött a második alagút építése a Román Vasutak (CFR) Brassó – Segesvár fővonalán, amely a vasúti infrastruktúra korszerűsítésének legnehezebb vállalkozása, mivel Apáca és Kaca között két, összesen 24 kilométer hosszú alagutat kell fúrni. A fővonal korszerűsítése mintegy 110 kilométeren 6 milliárd lejbe kerül, és úgy fogják elvégezni, hogy a személyvonatok 160 km/órás maximális sebességgel közlekedhessenek. A befejezés várható időpontja 2026. (Radio România Actualităţi)

Embercsempészeket füleltek le

Egy bevándorlókat csempésző hálózatot számolt fel a galaţi-i rendőrség és az ügyészség. A gyanúsítottak afroázsiai országokból szállítottak embereket az államhatáron át nyugat-európai országokba, fejenként 3000 és 5000 euró közötti összegért. A román hatóságok együttműködtek a Moldovai Köztársaság hatóságaival, és mindkét országban több razziát tartottak. A nyomozók szerint 2022 és 2023 között 11 vizsgált személy, román, moldovai és kettős állampolgárok, hierarchikus szinten szervezett bűnszervezetben, több útvonalon szállított migránsokat Görögországból vagy Horvátországból Magyarországra és Ausztriába – közölte Maria Măndiță, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

Coldea feljelentője újabb bizonyítékokat tárt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) elé

Cătălin Hideg üzletember szerdán ismét megjelent a DNA székházában, ahová állítása szerint azért ment, hogy letétbe helyezze azokat a telefonokat, amelyekkel rögzítették a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) két volt tábornokának beszélgetéseit. Ők Florian Coldea és Dumitru Dumbravă, akik ellen a korrupcióellenes ügyészek befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat. Azóta óvadék ellenében bírósági felügyelet alá helyezték őket, és megtiltották számukra az ország elhagyását. Cătălin Hideg újságíróknak elmondta, hogy a három telefonbeszélgetésről készült felvételeket DNA szervereire kell másolni ahhoz, hogy hivatalos bizonyítéknak nyilvánítsák. Florian Coldea a SRI első igazgatóhelyettese volt, Dumitru Dumbravă pedig a szolgálat korábbi vezetője. A múlt héten közel 15 órán keresztül hallgatták meg őket. A DNA szerint a vádlottak közül hárman állítólag 700 ezer eurót követeltek egy üzletembertől, az ügy egyik tanújától, amiért cserébe azt sugallták, hogy befolyásuk van a bírákra. Arra akarták rávenni őket, hogy döntsenek a tanú javára egy olyan ügyben, amelyben a férfi ellen folyik a tárgyalás. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA