Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța urmează să aibă un rol mare de coordonare a asistenței oferite Ucrainei

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboş – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța urmează să aibă un rol mare de coordonare a asistenței oferite Ucrainei de aliați pentru a se apăra de agresiunea rusă. Jens Stoltenberg a spus, înainte de reniunea miniștrilor aliați de externe de Praga, că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de Rusia, dar numai dacă va avea sprijin consistent din partea statelor democratice. Miniștrii de externe urmează să discute joi seară și vineri dacă Ucraina poate să folosească arme occidentale împotriva țintelor militare din Rusia, de unde sunt lansate atacuri asupra sa. Jens Stoltenberg a explicat că președintele rus Vladimir Putin a subestimat angajamentul aliaților față de Ucraina, dar a atras atenția că există lipsuri semnificative și întârzieri în ajutorul oferit Kievului.
Jens Stoltenberg: Realitatea este că în ultimele luni au fost întârzieri serioase în materie de sprijin militar și aprovizionare cu muniție. Au fost și lipsuri grave în materie de apărare anti-aeriană.
De aceea acum lucrăm în NATO să vedem cum anume Alianța poate să aibă un rol mare de coordonare și livrare a asistenței de securitate și a antrenamentelor pentru Ucraina, ca să ne asigurăm că avem un cadru mai puternic și că micșorăm riscul de noi lipsuri și întârzieri.
Realizator: Jens Stoltenberg a adăugat că Rusia poate continua războiul în Ucraina pentru că primește ajutor de la China, Iran și Coreea de Nord./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 mai)