Victorie pentru partidul de guvernământ sârb la alegerile locale din Belgrad şi din alte oraşe

Partidul aflat la guvernare în Serbia a înfrânt opoziţia la alegerile de duminică pentru Consiliul Local din Belgrad şi la alegerile locale din ţară, scrutin ce a fost marcat de altercaţii între susţinătorii opoziţiei şi cei ai preşedintelui populist Aleksandar Vucic.

Conform unei numărători neoficiale realizate de CESID, alianţa condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), loial preşedintelui Vucic, a obţinut 52,9% din voturi în capitală. Mişcarea de centru-dreapta Kreni-Promeni, condusă de avocatul Savo Manojlovic, a ieşit pe locul al doilea cu 17,2% din voturi, fiind urmată de verzii de stânga, Biram Beograd, cu 12,5%.

Repetarea alegerilor de la Belgrad a avut loc după mai multe luni de proteste, ca urmare a alegerilor parlamentare şi locale din 17 decembrie, despre care opoziţia şi observatorii internaţionali au susţinut că au fost marcate de nereguli, inclusiv partizanat mass-media şi cumpărare de voturi.

Aproximativ 20% din populaţia de 6,7 milioane de locuitori ai Serbiei trăieşte la Belgrad, iar funcţia de primar este considerată a patra cea mai importantă în ţară, după preşedinte, premier şi preşedinte al Parlamentului. Alegeri locale parţiale au avut loc şi în 88 din cele 145 de oraşe mari ale Serbiei. Vucic a declarat victorie şi a anunţat că partidul său va avea o majoritate în Consiliul Local de 110 locuri din Belgrad./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 2 iunie