O informație recent apărută pe unele site-uri de știri românești indică faptul că moneda digitală a băncilor centrale va deveni obligatorie și că aceasta va fi programată să „expire” după un timp, ducând astfel la dispariția economiei cetățenilor. În urma verificării, inclusiv a documentelor Băncii Centrale Europene, știrea s-a dovedit a fi o dezinformare.
Context
Una din temele recurente ale teoriei conspirației este cea a controlului financiar global prin metode digitale (carduri, cipuri, coduri numerice personale). Recent a revenit în atenție discuția privind pericolul reprezentat de moneda digitală a băncilor centrale (CBDC), o idee aflată deocamdată în faza de proiect.
Temerile lansate de mai multe site-uri românești și străine fac referire la un așa-numit aranjament global care va duce la un control total al activităților financiare individuale. Mesajul care circulă în spațiul virtual este redus la esența „vor să-ți ia totul”, așa cum o indică și titlul clipului distribuit de klagemauer.tv, cunoscut portal elvețian conspiraționist care publică în aproape 50 de limbi și are numeroși urmăritori.
În spațiul românesc, site-ul de informații Active News a publicat pe 30 aprilie un articol cu lungul titlu: „Un raport al Forumului Economic Mondial, publicat recent, susține introducerea monedelor digitale ale băncilor centrale și a ID-urilor digitale, printr-o colaborare public-privat în sfera finanțelor”. Sub aparența unei analize serioase, sunt induse câteva direcții de interpretare a raportului, de tipul „Forumul Economic Mondial, un grup informal al elitelor globale, pare să știe că CDBC-urile, în general, sunt o propunere controversată pentru public și ar putea încerca să controleze viziunea acestuia cu privire la implicarea organizației elitiste globaliste, întrucât îi poate dăuna imaginii să fie văzută ca principala forță motrice din spatele acestor proiecte controversate”. Mai mult decât atât, se pare că cel care semnează articolul nu este autorul acestuia, deoarece găsim exact același text în limba engleză, sub o altă semnătură, pe site-ul Reclaim the Net.
Cu câteva zile mai devreme, au fost difuzate și preluate de mai multe site-uri de știri din România fragmente dintr-un interviu al unui „avocat specializat în fiscalitate și monede crypto”. Potrivit site-ului business24.ro din 25 aprilie, avocatul se arată „speriat” de perspectiva monedelor digitale care vor expira, sau, după cum explică publicația, vor fi puse în circulație cu un termen limitat de valabilitate.
Site-ul r3.media, reluând știrea, precizează că banii digitali vor fi impuși de băncile naționale, dar „pot oricând să expire”, la solicitarea UE. Unul dintre subtitluri este grăitor: „Avocat: Moneda digitală, un pericol”.
Așa cum se poate vedea și în captura de ecran, site-ul menționează că declarațiile „explozive” sunt preluate de pe Ziare.com, unul dintre cele mai importante agregatoare de știri din România, care are trafic și vizibilitate mult mai mari. Ziare.com a publicat știrea tot pe 25.04.2024, menționând un interviu publicat de un canal românesc de Youtube consacrat criptomonedelor. Deși frazele puse între ghilimele constituie grosul articolului, nu există link direct către respectivul interviu.
Mesajul știrii distribuite timp de mai multe zile la finalul lunii aprilie 2024 pe mai multe site-uri cu trafic mai mare sau mai restrâns, dar și pe social media, este un avertisment referitor la intenția Uniunii Europene de a controla, într-un viitor apropiat, banii și conturile populației.
Verificare
CBDC (Central Bank Digital Currency – monedă digitală a băncilor centrale) nu este o criptomonedă, așadar nu funcționează ca un item cu valoare stabilită la bursă. Este vorba de o monedă digitală aflată în portofoliul băncilor centrale care ar putea, pe viitor, să devină complementară altor sisteme de plată din statul/statele care o adoptă. CBDC nu va înlocui moneda națională, ci va fi o alternativă digitală 1 la 1 a acesteia, fără a scoate din circulație banii de hârtie. În cazul zonei euro, de exemplu, Banca Centrală Europeană ar putea adopta un digital euro, iar Bank of England preconizează așa-numitul digital pound. Accesând site-urile celor două instituții se poate vedea că moneda digitală este încă în stadiul de proiect și că este gândită ca un instrument alternativ de plată.
Deoarece știrea vehiculată face referire în mod expres la posibilitatea ca UE să scurteze termenul de valabilitate al monedelor digitale și să controleze conturile personale ale cetățenilor europeni, am verificat informația pe site-ul Băncii Central Europene (www.ecb.europa.eu), care are un întreg dosar datând din 2020 referitor la proiectul digital euro (https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/Report_on_a_digital_euro~4d7268b458.en.pdf), în care sunt analizate atât avantajele, cât și dezavantajele și riscurile potențiale ale acestui demers. La capitolul evaluare a riscurilor, textul precizează că „un euro digital va reprezenta o formă fără riscuri a monedei băncii centrale (adică o formă digitală de reprezentare a numerarului), ceea ce înseamnă că este emis de banca centrală și rămâne răspunderea sa în orice moment. Cu alte cuvinte, Eurosistemul este responsabil în fața cetățenilor europeni ca valoarea instrumentelor pe care le emite să rămână neschimbată de-a lungul timpului (adică un euro astăzi este egal cu un euro mâine, fie că este sub formă de numerar sau euro digital), și cantitatea de bunuri și servicii care pot fi cumpărate cu astfel de instrumente – adică „puterea de cumpărare” a banilor emiși de banca centrală – să nu fluctueze dincolo de un prag predefinit”.
Deocamdată, precizează documentul, se testează implementarea într-un proces cât se poate de transparent, așadar încă nu putem vorbi de existența unui CBDC european. Iar premisa de la care pornește știrea analizată de noi, și anume că moneda digitală comună sau cele naționale ar putea să „expire” la comanda UE, ea este absurdă, atâta timp cât însăși definiția CBDC este de „alternativă digitală a monedei naționale”.
Concluzie
Moneda digitală europeană nu a fost implementată, ea este deocamdată în stadiul de proiect pe marginea căruia se discută în mod transparent începând din anul 2020. Posibilitatea ca ea să își piardă valoarea sau să dispară la comanda UE este exclusă, deoarece o valută națională (leul, de exemplu) sau una comună (euro) nu are cum să „expire”.
Așadar, avertismentele lansate privind viitoarea sărăcire a populației prin intermediul CRBC reprezintă o dezinformare.