Elevii, profesorii şi personalul din învăţământ au liber de Ziua Învăţătorului

Realizator: Nicoleta Turcu – Elevii, profesorii şi personalul din învăţământ au liber astăzi, cu prilejul Zilei Învăţătorului. Această zi este marcată pe 5 iunie – data de naştere a lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc. Are detalii, Felicia Mocanu.

Reporter: Acordarea acestei zile libere pentru angajații din educație este o premieră la nivel național, a declarat Marius Nistor, președinte al Federației Sindicatelor din Educație. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În rest, era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare.

Marius Nistor: Această zi liberă, nelucrătoare, negociată pe contractul colectiv de muncă, unic la nivel de ramură învățământ, încheiat anul trecut. Nu era prinsă ca zi liberă nelucrătoare în contractul la nivel de ramură. Se desfășurau alte activități specifice zilei respective, nu neapărat activități didactice de predare.

Reporter: Acesta a mai adăugat că, în momentul de față, nu este posibilă acordarea de prime cu ocazia acestei zile. Așadar, singura posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante atât pe 5 iunie, de Ziua învățătorului, cât și pe 5 octombrie, de Ziua internațională a educației.

Marius Nistor: Cum era cu ziua de 5 octombrie, în București și alte două-trei județe era zi nelucrătoare, în timp ce în restul țării era zi lucrătoare și atunci problema a fost reglementată la nivel național. Trebuie să existe aceeași practică peste tot.

Reporter: Ziua de 5 iunie nu trebuie recuperată./dpop/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 5 iunie