Bucătării „închise” vs. bucătării „deschise”

Care este cea mai bună opțiune pentru spațiul de locuit

Bucătăria este sursa de putere și energie a întregii gospodării. Datorită rolului său de susținere a vieții, toată lumea acordă cea mai mare importanță păstrării acestui spațiu igienic și convenabil de utilizat. Cu toate acestea, bucătăria modernă este mai mult decât un spațiu pentru gătirea alimentelor. Odată cu dezvoltarea tehnologiei și alegerile variate ale stilului de viață ale diferitelor familii, este normal ca spațiul bucătăriei să evolueze pentru a se potrivi nevoilor noastre. Timp de secole bucătăria a fost doar un spațiu de lucru. De multe ori ascunsă în spatele casei, aceasta a avut rolul de a servi doar pentru strictul necesar. În ziua de astăzi, însă, gătitul nu mai are aceeaşi importanţă ca înainte, iar bucătăria a devenit mai degrabă un spaţiu de relaxare, de “întâlnire” al tuturor membrilor unei familii, un refugiu, un fel de „cocon” (înveliş protector). Tocmai această dorinţă de „protecţie” a alimentat apariţia bucătăriei „deschise”, care permite oamenilor să petreacă mai mult timp cu familia şi prietenii în timp ce pregătesc cina, fac curăţenie sau se uită la ştiri. O dezbatere despre noile tendinţe şi provocări în amenajarea acestor suprafeţe, care continuă de ceva vreme, a iscat o întrebare absolut firească: pentru ce anume să optăm – o bucătărie “închisă” sau clasică, adică cu uşă și delimitată clar de restul spațiului de locuit, sau una “deschisă”, de tip occidental, în care există cel puţin o insulă funcţională sau un bar? Dacă aruncăm o privire peste cataloagele unor magazine de specialitate sau peste unele exemple de amenajări interioare de pe internet, observăm cu lejeritate o abordare diferită de cea clasică – bucătăria “open space” amplasată de obicei, în inima casei şi transformată într-o parte activă a familiei. Dar, deşi astăzi, acest tip de bucătării în plan deschis sunt de departe mai populare, unii proprietari îmbrățișează încă unele elemente din trecut, și anume aspectul separat, izolat şi închis al unei bucătării tradiţionale, din care nu persistă mirosul de mâncare (chiar şi la câteva ore după ce aţi terminat de gătit) şi pe care o putem “ascunde” oricând de privirile indiscrete ale musafirilor. Ar putea fi acesta începutul sfârşitului bucătăriilor deschise şi revenirea în forţă a celor de odinioară? Sau, cu toate dezavantajele evidente, spaţiile deschise nu-şi vor pierde niciodată adepţii, fiind un stil de viaţă mai casual? Pornind de la aceste întrebări, am cerut părerile unor experţi în domeniu pe care vi le împărtăşim şi dvs.


Argumente pro şi contra

Bucătăria închisă

Indiferent pentru ceea ce veţi opta, închis sau deschis, în cele din urmă totul se reduce la preferinţa personală. Bucătăria prin definiţie implică o serie de costuri suplimentare de amenajare în comparaţie cu restul casei, iar dacă doriţi să o mai şi transformaţi într-una deschisă, la aceste costuri suplimentare se poate adăuga o avere, dacă ne gândim numai la dărâmarea pereţilor sau la noile instalaţii sanitare, de gaze sau electrice. Când vine vorba de alocarea bugetului pentru amenajarea bucătăriei, trebuie să vă gândiţi la ce este mai important: o bucătărie eficientă şi funcțională, cu multe electrocasnice, sau un aspect deschis, care se conectează la restul casei? Dacă nu vă convin emanaţiile neplăcute ale mâncărurilor sau mizeria din spatele unei cine perfecte, probabil că bucătăria cu uşă este de preferat în cazul dvs. Nu trebuie, însă, să fiţi dezamăgiţi întrucât şi spaţiul închis are o sumedenie de posibilităţi creative, un mic stand rabatabil sau o masă de tip bar putând face dintr-o bucătărie închisă un spaţiu social. Desigur, izolarea bucătăriei poate avea şi efecte negative, ca de exemplu imposibilitatea de a ajunge direct din bucătărie în living, sau invers. Și e greu să interacționaţi cu prietenii și familia în timp ce vă strecuraţi până la masa din bucătărie. Din păcate, nu există nicio formulă care să vă poată indica cu exactitate care aspect va funcționa mai bine în propria dvs. casă. Ce vă poate lămuri într-o oarecare măsură ar fi o conversație cu un specialist în domeniu (designer, arhitect), pentru a vă da seama ce e mai bine pentru dvs. Sau puteţi porni de la o listă de nevoi și dorințe personale, care să includă aspecte precum modul de organizare şi utilizare al locuinţei şi, în special, al bucătăriei, şi chiar şi stilul de viaţă. Nevoile fiecăruia dintre noi sunt diferite, aşa că nu vă lăsaţi în seama noilor tendințe.

Cele mai populare motive pentru a avea o bucătărie închisă includ izolarea locului de gătit, intimitate şi linişte în timpul gătitului, mai multe spaţii de stocare (adică mai mulţi pereţi cu dulapuri), spațiu de lucru (blat), loc pentru aparate, răspândirea limitată a mirosurilor neplăcute, şi servirea mult mai formală a mesei. Ani la rând bucătăria în plan deschis a fost trâmbiţată ca fiind cea mai bună alegere, ceva ce fiecare casă ar trebui să aibă. Pereți dărâmaţi, miros răspândit în toată casa, huruitul maşinii de spălat vase, hodorogitul oalelor şi tigăilor – nu este o imagine prea plăcută, nu? Dincolo de extinderea vizibilă a camerei de zi, de alăturare a celor două spaţii într-un continuu dialog funcţional şi de popularitatea cu care se mândreşte open-space-ul, există câteva motive reale şi deloc greu de imaginat pentru a vă gândi de două ori înainte de a “sparge” o dată.  În primul rând, să recunoaștem, că remodelarea unei bucătării, chiar şi una simplu de configurat, este de departe destul de costisitoare. În plus, pentru eliminarea pereţilor aveţi nevoie de aprobări speciale, care pot dura chiar şi luni de zile. Asta ca să nu mai vorbim de înlocuirea podelelor, de problemele cu structura care apar odată cu pierderea unui zid de sprijin, şi nimic din toate acestea nu vine la un preţ convenabil. Atunci când ajungeţi să vă confruntaţi cu perspectiva atâtor cheltuieli suplimentare, parcă dintr-o dată o bucătărie în plan închis începe să arate ca o opțiune mult mai atractivă. Apoi, se pune problema pierderii preţiosului spaţiu pentru depozitare, pentru amplasarea mobilierului sau chiar a obiectelor de artă, despre care ştim că pereţii ni-l oferă în proporţie de 100%. Unde să punem un dulap, rafturi sau un tablou, dacă nu pe un perete? Deci, gândiţi-vă cât spaţiu pierdeţi! Aţi auzit, probabil, cât de valoros este designul unei bucătării deschise pentru persoanele care găzduiesc numeroase întruniri în locuinţele lor. Ei bine, este adevărat, dar doar până la un punct. De fapt, nu o să vă vină să credeţi, dar pentru astfel de persoane puse pe distracţii se recomandă întotdeauna conceptul de bucătărie închisă. Şi în afară de asta nu este cu nimic mai sofisticat să vă aşezaţi la o masă elegantă şi oficială cu o vedere cât se poate de clară asupra camerei în care s-au preparat toate bunătăţile din faţa dvs. Cu ajutorul spaţiilor închise puteți lăsa toate secretele „murdare” în interiorul bucătăriei dezordonate și puteţi păşi în living arătând ca Martha Stewart. Până la urmă nu mai contează cât de funcțională este bucătăria, dacă nu sunteți un magician care poate ascunde lucruri pocnind din degete. Veţi constata repede că nu vă veţi bucura ca toată lumea să aibă acces la dvs. în timp ce gătiţi şi vă veţi plicitisi destul de repede să faceţi pe „animatorul” sau pe „interpretul”. Veţi depune un efort în plus pentru a face conversaţie cu cei care vă invadează spaţiul şi va trebui să vă concentraţi mai mult pe satisfacerea nevoilor lor decât pe ceea ce aveţi de fapt de făcut. Dacă totuşi credeţi că niciunul din aceste dezavantaje nu este un motiv de îngrijorare, mergeţi pe ideea proiectării unei bucătării deschise prin toate mijloacele, conştienţi fiind că va trebui să îmbrățișaţi şi stilul de viață care va apărea odată cu noul spaţiu. Dar, dacă oricare din aceste minusuri v-au pus cât de cât pe gânduri, luaţi o mică pauză şi analizaţi mai bine ambele opțiuni înainte de a lua o decizie.

Beneficii ale unei bucătării închise

  • Confidențialitate – Bucătarii serioși beneficiază de o bucătărie adevărată, unde pot fi izolați de tulburările din alte părți ale casei. O bucătărie separată care nu „curge” într-o cameră de zi sau sufragerie vă poate oferi spațiul dedicat de care aveți nevoie pentru a vă face munca.
  • Depozitare din abundență – Bucătăria închisă obișnuită are mai multe dulapuri decât bucătăria deschisă. Aceste dulapuri de bucătărie sunt utile dacă aveți multe echipamente de depozitat și nu doriți ca aparatele să vă invadeze spațiul real de gătit. Unele bucătării mici pot folosi rafturi deschise în loc de dulapuri superioare, dar totuși necesită pereți solizi pentru a susține aceste rafturi.
  • Mai multe camere separate în casa dvs. – Nu toată lumea își dorește o singură cameră grozavă la etajul principal al casei lor. Dacă prețuiți să aveți o sufragerie formală cu o masă de sufragerie de lungime completă sau o cameră de familie cu propriul televizor „dedicat”, o bucătărie închisă poate face acest lucru mult mai ușor.
  • Libertatea de a experimenta designul – Puteți face o remodelare a bucătăriei într-un spațiu închis și puteți utiliza tendințele de design fără să vă faceți griji dacă se potrivesc perfect cu camerele adiacente. De la un backsplash din plăci de faianță minuscule la rafturi deschise vopsite din lemn și până la o paletă de culori unică, puteți risca mai multe aspecte într-o bucătărie contemporană cu plan închis.

Dezavantaje ale unei bucătării închise

În ciuda valorii practice a unei bucătării închise, acest design de bucătărie vine cu dezavantajele sale.

  • Utilizarea ineficientă a spațiului – Pereții interiori care separă o bucătărie închisă de alte încăperi ar putea să nu maximizeze potențialul casei. O bucătărie închisă poate înăbuși fluxul natural de lumină și aer pe care îl puteți obține dintr-un plan deschis.
  • Fierbinte și înfundat – Când gătiți într-o bucătărie închisă, camera se poate umple rapid cu vapori de căldură care nu au unde să se împrăștie. Un ventilator bun de evacuare poate ajuta la răcirea spațiului, dar poate fi zgomotos și poate face din bucătărie un loc de lucru neplăcut. Pe de altă parte, gătitul într-un spațiu deschis poate lăsa aceeași căldură să se răspândească în jurul casei, așa că există compromisuri pentru ambele variante.
  • Spațiu minim de luat masa – Majoritatea bucătăriilor închise nu au spațiu pentru a sta relaxați și a mânca. Dacă sunteți în căutarea unui loc unde să luați masa într-o bucătărie închisă și sunteți dispus să vă asumați un proiect de îmbunătățire a locuinței, luați în considerare adăugarea unui mic colț de mic dejun suficient de mare pentru o masă modificată.
  • Flux redus – Punerea unei bariere între bucătărie și sufragerie face ca „livrarea” alimentelor și a mâncărurilor dintr-o cameră în cealaltă să fie mai dificilă.

Bucătăria deschisă

Ideea de bucătărie deschisă a apărut în jurul anului 1990 și continuă să fie populară şi astăzi. De exemplu, în anul 2013, Institutul American al Arhitecţilor (AIA) arăta, în urma unui studiu, că mai mult de jumătate din firmele de design interior se confruntau cu un interes crescut în ceea ce priveşte spaţiile deschise, rămânând o opţiune foarte simpatizată. De ce? Pentru că păstrează familia în contact (inclusiv vizual), facilitează conversația între musafiri și gazde, elimină pereţii care reduc sursele de lumină naturală şi adaugă sentimentul de amploare şi volum, în special în casele cu suprafeţe modeste. Fără pereţi, bucătăria se deschide şi către alte părţi ale casei, părând astfel mai mare, mai spaţioasă. Avantajul este că spaţiul câştigat în plus este reintegrat în decor, fiind folosit, de exemplu, ca un bar. Funcţionalitatea este un alt atu al bucătăriei open-space, oferind posibilitatea de a avea deschidere către mai multe zone ale casei, hol, living, spațiul de servit masa, fără sentimentul de izolare. Puteţi interacţiona cu oaspeţii în timp ce definitivaţi ultimele detalii ale mesei şi nu vă veţi mai simţi izolaţi doar pentru simplul fapt că mai aveţi de pregătit desertul. Un alt avantaj ar fi acela că puteţi amenaja spațiul exact aşa cum faceţi şi în celelalte camere şi chiar să scoateţi în evidenţă noua suprafaţă creată prin decoraţiuni specifice bucătăriei, cum ar fi dispozitive sau ustensile haioase și practice, folosite la gătit. Dacă sunteţi amatori ai schimbărilor, într-un open-space mutarea mobilei vă oferă extrem de multă libertate, astfel încât să puteţi schimba în foarte multe moduri poziţia mobilierului şi a decoraţiunilor. Fiind un spaţiu deschis, cantitatea de lumină naturală va fi mult mai însemnată, ceea ce va duce la o economie a energiei electrice, nefiind nevoie de aprinderea luminii atât de des ca în spaţiul rival. Dintre neajunsuri, pe lângă cele enumerate mai sus, continuăm prin a menţiona că un open-space, reduce drastic intimitatea celor care se află în bucătărie, respectiv, în living. Depinde foarte mult de persoanele cu care locuiţi pentru ca acest aspect să nu fie unul incomod şi zgomotul dintr-una din camere să nu deranjeze în cealaltă. Pentru că livingul şi bucătăria vor împărţi practic acelaşi spaţiu, va fi destul de dificil să asortaţi tot mobilierul şi chiar culorile sau decoraţiunile. Un alt minus al unui spaţiu deschis îl reprezintă încălzirea pe timp de iarnă. Dacă la curent veţi putea face ceva economii datorită extra luminii naturale, nu acelaşi lucru se poate spune şi când vine vorba de căldură, întrucât se ştie că spaţiile de acest fel se încălzesc mult mai greu. Ultimul pe listă, dar poate cel mai comentat, este cel la mirosului. Dacă nu aveţi o hotă performantă, mirosul de mâncare va invada întregul spaţiu, iar în anotimpul rece poate fi greu de aerisit, geamurile deschise răcind toată camera (sufragerie+bucătărie).

Beneficiile unei bucătării deschise

Amenajarea bucătăriei deschise a cucerit proprietarii de case și designerii profesioniști de bucătărie deopotrivă, datorită numeroaselor sale atribute pozitive.

  • Fluxul de aer și lumina naturală: Dacă prețuiți designul casei care acordă prioritate fluxului de aer, continuității și luminii, veți aprecia un spațiu de bucătărie deschis care efectiv se întrepătrunde cu încăperile adiacente și permite lumina naturală maximă.
  • Utilizarea eficientă a spațiului – Prin îndepărtarea pereților, un plan de bucătărie deschisă poate face ca un spațiu mic să fie perceput mult mai mare. Un design de bucătărie deschisă poate face loc și pentru o insulă de bucătărie, pe care o puteți folosi pentru prepararea alimentelor sau ca spațiu informal de luat masa.
  • Zona perfectă de reuniuni: Unele bucătării deschise au blaturi lungi de marmură cu scaune de bar, unde oaspeții pot sta și vorbi în timp ce pregătiți mâncarea. Unele au propriile lor zone de luat masa pentru mese improvizate. Sentimentul general de informalitate face din bucătăriile deschise inima casei.
  • Design general unificat – Bucătăriile deschise extind spațiul de locuit și oferă un loc suplimentar pentru a adăuga accente de design care completează restul casei. În loc de lumini de tavan, încercați să adăugați lumini suspendate sau chiar candelabre pentru a profita de zona liberă. Puteți extinde o podea din lemn dintr-o bucătărie deschisă în camera de zi sau sufrageria adiacentă.

Dezavantaje ale unei bucătării deschise

Bucătăriile cu concept deschis sunt ideale pentru cei care doresc să extindă centrul central al casei și să crească împreună. Cu toate acestea, nu sunt lipsite de dezavantaje și nu sunt potrivite pentru toată lumea. Dezavantajele bucătăriilor deschise includ următoarele:

  • Nevoie mai mare de ordine – Într-un plan deschis, o bucătărie dezordonată este vizibilă din alte părți ale casei și poate face ca încăperile adiacente să se simtă dezordonate prin asociere. Dacă nu doriți să simțiți o presiune constantă pentru a vă menține blatul liber și vasele departe de chiuvetă, o bucătărie deschisă poate să nu fie pentru dvs.
  • Mai puțin spațiu de depozitare – În ciuda faptului că oferă de obicei mai mult spațiu pe blat, bucătăriile deschise tind să aibă mai puține dulapuri decât o bucătărie închisă. Dacă aveți multe vase sau ustensile de bucătărie de depozitat, o bucătărie deschisă poate ajunge să fie nepractică. Cel puțin, poate fi necesar să fiți creativ în ceea ce privește alte soluții de stocare.
  • Amplificarea opțiunilor de design – Într-o bucătărie în stil deschis, electrocasnicele, dulapurile, corpurile de iluminat și culorile vopselei sunt vizibile din alte părți ale casei, ceea ce înseamnă că va trebui să le alegeți cu atenție și să le asortați întocmai. Înainte de a vă lansa într-o schimbare a bucătăriei deschise, este necesar să apelați la ajutorul unui designer de interior pentru a vă asigura că ideile dvs. de reamenajare a bucătăriei se potrivesc cu restul casei.
  • Zgomot crescut – Gătitul poate fi o îndeletinicire zgomotoasă, iar bucătăriile cu concept deschis permit întregului sunet să circule în toate camerele. Nu este distractiv să auzi un blender sau un alt aparat zgomotos de măcinat în timp ce încercați să vizionați un film sau să munciți în biroul proaspăt amenajat.

Bucătăria hibrid

Un aspect hibrid preia, în esență, caracteristicile ambelor concepte (închis și deschis) care funcționează pentru dvs. și le încorporează cât ați clipi în designul bucătăriei. La modul ideal, cea mai bună variantă de bucătărie este un compromis între cele două: una care reține mirosurile și mizeria, și totuși nu vă izolează complet de restul lumii. Există câteva moduri de a combina amenajările deschise și închise pentru acel design perfect al bucătăriei, așa că iată cum puteți obțineţi acest „amestec” desăvârşit:

  • Adăugaţi o uşă glisantă; este o modalitate simplă de a conecta spațiile fără eliminarea pereților. În loc să închideți complet bucătăria, luați în considerare partițiile semi-transparente, cum ar fi ușile de sticlă, șipcile de lemn, jaali decorative (panouri cu zăbrele sau găuri) sau panouri metalice. Acest lucru poate oferi suficientă intimitate atunci când este necesar, dar totuși păstrează spațiul aerisit și corect luminat. Un design care permite ca aceste partiții să se deschidă și să se închidă atunci când este necesar, funcționează și mai bine.
  • Pentru că tot veni vorba de pereți, scoțând un zid nerezistent (mult mai ieftin şi mai sigur decât unul de rezistenţă, desigur!) şi înlocuindu-l cu o jumătate de perete sau cu o insulă, este cel mai evident şi mai facil mod cu putinţă de a deschide un spaţiu închis.Sfatul nostru ar fi să cereţi totuşi ajutorul unui arhitect sau designer, pentru că astfel rezultatul final va fi unul favorabil.
  • Ușile pliante separă bucătăria de zonele „vii” prin deschiderea acestora atunci când doriți flux continuu, dar și prin închidere, atunci când doriţi un pic de intimitate. Ar mai fi soluţia uşilor franceze, adică uşi cu geamuri, dar aveţi grijă că acestea ocupă cam mult spaţiu.În orice caz, utilizați o ușă total transparentă sau translucidă, din sticlă, pentru a păstra lumina în ambele încăperi.
  • Insulele separă bucătăria de spațiile din apropiere.Acestea includ dulapuri superioare cu fronturi de sticlă, care oferă intimitate şi permit luminii să treacă prin ele.
  • Adăugaţi insulei un bar sau un suport lung şi îngust (ca o tejghea) pentru servit masa.Un pic mai înalt decât zona de gătit propriu-zisă, acesta chiar va bloca o parte din ea. Găsiţi foarte multe modele şi culori pe piaţă, aşa că achiziţionarea lor nu ar trebui să ridice o problemă majoră.
  • De asemenea, puteți lua în considerare un aspect semi-deschis în care, în loc să scăpați de un perete întreg, deschideți doar jumătatea de sus. Un perete lăsat la jumătate, adică la aproximativ 100 cm înălţime, între bucătărie și living stabilește limitele fizice și vizuale ale spaţiului deschis.„Garnisiţi” peretele cu un paravan de sticlă pentru a reduce zgomotul, dar care să permită trecerea luminii.
  • Procuraţi-vă un sistem de ventilaţie performant pentru ca zona de gătit să nu vă mai limiteze abilităţile de bucătar iscusit, iar mirosurile să nu se mai răspândească.
  • Aparatele de amortizare a sunetului de calitate superioară costă mai mult, ce-i drept, dar nu vor lăsa zgomotele să-şi facă de cap în spaţiile alăturate.
  • Cu o chiuvetă foarte mare, extra-adâncă puteţi atinge culmea perfecţiunii în ceea ce priveşte mascarea teancului de vase murdare şi tigăi tocmai folosite.
  • În loc să deschideți bucătăria către restul casei, conectați-o cu spațiile exterioare. Bucătăria se poate deschide spre o zonă de balcon care poate fi și o zonă informală de luat masa. Un patio sau un balcon mare poate avea și un grătar. Cu acest design, intimitatea este menținută, dar bucătăria este bine ventilată și primește multă lumină naturală. În plus, zgomotele și mirosurile din bucătărie nu se deplasează la fel de mult în restul casei.
  • Dacă bucătăria închisă este suficient de mare, luați în considerare adăugarea unei mici zone de luat masa în interiorul bucătăriei. Un set de sufragerie confortabil permite ca mâncarea și gătitul să fie activități comune, chiar și cu o bucătărie închisă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://housing.com/news/a-complete-guide-to-open-vs-closed-kitchens/

https://www.architecturaldigest.in/content/kitchen-design-open-vs-closed-kitchen-ideas/

https://www.wolfhomeproducts.com/blog/open-concept-vs-closed-concept-kitchens

https://www.masterclass.com/articles/kitchen-design-guide-closed-vs-open-plan-kitchens

https://www.houselogic.com/by-room/kitchen/kitchen-design-open-vs-closed/

https://www.houzz.com/magazine/open-vs-closed-kitchens-which-style-works-best-for-you-stsetivw-vs~14784144

https://www.beautifulhomes.com/living/kitchens/open-vs-closed-kitchen-which-layout-is-perfect-for-your-home.html