Lagarde: „Lupta împotriva inflației nu s-a încheiat încă”

„Lupta împotriva inflației ridicate nu s-a încheiat încă”, a scris Christine Lagarde pe blogul Băncii Centrale Europene, la două zile după prima reducere a dobânzii, efectuată de BCE din 2019, unde face un bilanț al situației și, privind la acțiunile viitoare, subliniază că este mai necesar ca niciodată să rămânem vigilenți, în ciuda progreselor înregistrate pe diverse fronturi.
Din acest motiv, „ratele dobânzilor vor rămâne restrictive atât timp cât este necesar, pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe o bază durabilă”, explică Lagarde.
Lagarde explică, apoi, că inflația este pe cale să atingă 2%, targetul de referință al Eurotower, până la sfârșitul anului. Dar, avertizează, „mai este un drum lung de parcurs” până să fie în sfârșit învinsă. „Nu va fi o călătorie ușoară, este nevoie de vigilență, angajament și perseverență”, adaugă Lagarde.
„Cu alte cuvinte, trebuie să ținem încă piciorul pe frână o perioadă de timp, chiar dacă nu suntem la fel de presați ca înainte. Deciziile noastre viitoare vor depinde de trei lucruri: dacă inflația revine la targetul nostru în timp util, dacă presiunea prețurilor asupra economiei se va reduce, dacă politica noastră monetară se va dovedi eficientă în limitarea inflației”. „Acești factori vor stabili când putem lua piciorul de pe frână”, concluzionează președintele BCE./oavram/asalar

(ww.ansa.it – 8 iunie)