La Bruxelles începe consiliul miniștrilor apărării din statele membre NATO

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – La Bruxelles începe joi consiliul miniștrilor apărării din statele membre NATO, ultima întâlnire înainte de summitul Alianței de la Washington. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că pe ordinea de zi figurează măsurile și angajamentele aliaților pentru sprijinirea Ucrainei, dar și o discuție despre acțiunile de sabotaj coordonate de Rusia în statele europene. Tot joi se va întruni și Grupul de Planificare Nucleară din cadrul NATO. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii.
Reporter: Alianța Nord-Atlantică vrea să definitiveze până la summitul de la Washington planul de angajament multianual pentru sprijinirea Ucrainei, iar în paralel – planul prin care să dea predictibilitate industriei de armament să producă mai mult pe termen lung. O altă discuție din cadrul ministerialei va fi cea a Grupului pentru Planificare Nucleară, în condițiile în care Rusia, spune Jens Stoltenberg, are o retorică periculoasă în acest domeniu, a mutat capabilități în Belarus și a întreprins anumite exerciții. Grupul NATO va discuta despre adaptarea planurilor nucleare, despre noile avioane F-35 pregătite de Olanda în acest sens, precum și despre modernizări.
Jens Stoltenberg: Suntem foarte predictibili și transparenți în această privință, că vrem să fie clar pentru Rusia ce capacități avem și că acestea sunt ultima armă de apărare. Scopul NATO nu este să declanșeze războaie, ci să le prevină, să păstreze pacea, și facem asta având mijloacele de descurajare credibile. Modernizăm aceste capabilități introducând noile avioane F-35, iar Olanda a anunțat că ele sunt pregătite pentru acest scop.
Reporter: O altă discuție vizează acțiunile de sabotaj și dezinformare ale Rusiei printre aliații europeni. Jens Stoltenberg spune este vorba de un număr tot mai mare de acțiuni coordonate, și nu solitare. Unele atacuri au fost prevenite de statele membre prin intermediul schimburilor de informații și au fost făcute arestări în țări precum Anglia, Germania, Polonia sau statele baltice./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 iunie)