Inflaţia în România, pe un trend descendent

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Inflaţia în luna mai a scăzut la 5,12% de la 5,9% în aprilie, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, s-au ieftinit alimente precum produsele de morărit şi panificaţie, legumele, cartofii, uleiul sau untul, precum şi energia electrică. În schimb, s-au scumpit produse nealimentare: încălţămintea, mobila sau detergenţii, precum şi serviciile. Într-o postare pe internet, premierul Marcel Ciolacu consideră că această scădere a inflaţiei se datorează măsurilor luate de PSD la guvernare, de plafonare a preţurilor la energie şi gaze, respectiv a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Redactorul RRA Iulian Olescu l-a întrebat pe analistul Bogdan Glăvan, fost consilier economic al ex-premierului Ludovic Orban, cum explică actualul trend de reducere a ratei inflaţiei.
Bogdan Glăvan: În alte țări inflația a scăzut mai iute decât în România, pentru că noi avem și problemele noastre interne care duc la mărirea prețurilor, adică cheltuieli publice exagerate. Revenind la energie, exact fenomenul care s-a întâmplat în 2022 se întâmplă acum în sens invers. Ieftinirea energiei și scăderea costului cu energia vor duce, încet-încet, la domolirea inflației sau la stabilizarea prețurilor. Singura întrebare este: cât de repede? Așadar, vedem ieftiniri în domeniul energiei. De asemenea, per ansamblu, în această lună mai am văzut o stabilizare sau ușoară ieftinire a prețului la alimente, fenomen determinat, iarăși, și de contextul internațional. Dacă ne uităm pe plan global, vedem că prețul alimentelor este în scădere, de luni de zile. Prin urmare, era și firesc ca acest lucru să se reflecte și în România. Prețul alimentelor are și o componentă sezonieră și vara asistăm la aceste ieftiniri.
Realizator: Potrivit Băncii Naţionale, rata inflaţiei se va reduce până la nivelul de 3,5% la sfârşitul anului 2025, într-un ritm mai lent însă decât se anticipa. Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat faptul că politica monetară a BNR urmăreşte acel echilibru care să evite puseurile inflaţioniste sau recesiunea./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 iunie)