DNEVNIK: Un fost premier l-a implicat pe Edi Rama într-un scandal cu serviciile româneşti şi un cartel mexican

Fostul prim-ministru albanez Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu, a dat publicităţii vineri un document care dezvăluie că un înalt oficial al Serviciului Român de Informații (SRI) a fost consilier extern al actualului prim-ministru albanez Edi Rama în 2023, a transmis televiziunea română Antena 3 și mass-media albaneză CNA și Kapitali.
Potrivit documentului publicat de Berisha, fostul prim-director adjunct al serviciilor secrete din România, Florian Coldea, a fost plătit cu 7.000 de euro pe lună pentru consultanță în probleme de securitate. Documentul a fost semnat de secretarul general al Consiliului de Miniștri al Albaniei, Angel Agachi.
Berisha, care este liderul celei mai mari forțe de opoziție albaneze – Partidul Democrat al Albaniei -, susține că Florian Coldea și oamenii din anturajul său au legături cu cartelul mexican al drogurilor „Sinaloa”.
Cartelul de droguri „Sinaloa” este condus de celebrul traficant de droguri mexican Joaquin Guzmán („El Chapo”), care a fost condamnat la închisoare pe viață de instanțele americane în 2019 și se află în prezent într-o închisoare de înaltă securitate.
Berisha l-a acuzat pe Rama că are „legături suspecte” cu Coldea, pe care l-a numit „McGonigal-ul român”, referindu-se la ancheta privind legăturile premierului albanez Rama cu fostul agent de contrainformații de rang înalt al FBI, Charles McGonigal, care a fost pus sub acuzare în Statele Unite. McGonigal este acuzat că a luat mită de la guvernul lui Edi Rama pentru a face lobby împotriva opoziției din Albania, amintește Antena 3.
În martie 2023, Rama a negat că l-ar fi mituit sau l-ar fi favorizat pe McGonigal și a spus că opoziția vrea „să folosească un proces politic în SUA care nu are nimic de-a face cu Albania, cu guvernul, ori cu el personal.
Berisha a repetat și acuzațiile presei românești că Florian Coldea ar avea legături cu clanurile mafiote mexicane, notează televiziunea românească. „Astăzi presa din România este despre Edi Rama și Sinaloa. Vom continua să-l acceptăm pe acest prim-ministru”, a întrebat Berisha de la fereastra casei sale, în faţa unui grup de susținători.
Florian Coldea și un alt fost șef din Serviciul Român de Informații, Dumitru Dumbravă, sunt cercetați pentru luare de mită de la sfârșitul lunii mai a acestui an.
Potrivit agenției române Agerpres, citată de mass-media albaneză CNA și Kapitali, premierul român Marcel Ciolacu și-a exprimat îngrijorarea că Florian Coldea, după ce a lucrat în Serviciul Român de Informații, a lucrat ca şi consultant pentru un terț stat. Premierul României a promis modificări legislative pentru a se preveni situații similare.
Articol de Magdalena Dimitrova, BTA
https://www.dnevnik.bg/sviat/2024/06/18/4639760_bivsh_premier_namesi_edi_rama_v_skandal_s_rumunskite/
Traducerea: Mirela Petrescu/ RADOR RADIO ROMÂNIA/pmirela/czaharia

DNEVNIK (Bulgaria), 18 iunie 2024