Viktor Orban afirmă că nu se află în poziţia de a negocia între Ucraina şi Rusia

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat vineri că nu se află în poziţia de a negocia între Ucraina şi Rusia, după ce în presă au apărut informaţii privind o vizită a sa la Moscova în cursul acestei zile, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin.

Orban – critic al ajutorului militar occidental pentru Ucraina şi liderul european care are cele mai apropiate relaţii cu Putin – a declarat că faptul că Ungaria deţine în prezent preşedinţia rotativă a blocului comunitar nu îi oferă un mandat de a negocia în numele acestuia. „Nu am nevoie de un mandat şi nu reprezint nimic”, a spus Orban în interviul său obişnuit de vinerea dimineaţa, la radio, fără a preciza dacă se va deplasa la Moscova în cursul zilei. „Tot ceea ce fac este să merg în locuri unde există un război sau un pericol de război ce ameninţă Uniunea Europeană şi Ungaria sau care are o consecinţă negativă asupra acestora şi să pun întrebări”, a adăugat liderul ungar.

După informaţiile apărute joi în presă cu privire la o vizită a lui Orban în Rusia, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe o reţea de socializare online că „preşedinţia rotativă a UE nu are niciun mandat de a discuta cu Rusia în numele UE”. Agenţiile ruse de presă l-au citat joi pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care nu a confirmat şi nici nu a infirmat vizita lui Orban. Oficiali ai guvernului ungar nu au răspuns întrebărilor adresate de agenţia de presă Reuters pe această temă.

La începutul săptămânii, Orban s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev, îndemnându-l să ia în considerare încetarea focului şi încheierea războiului cu Rusia. Orban a declarat vineri că i-a pus lui Zelenski „trei din patru întrebări importante” pentru a afla dacă Kievul „este dornic să se îndrepte către pace”. Orban a vizitat Rusia în 2022 fără a se întâlni cu Putin şi a avut întrevederi cu acesta în alte ţări./mbrotacel/csimion

REUTERS – 5 iulie