Ordonanţa care schimbă Codul Rutier şi introduce prevederi mai dure pentru combaterea consumului de droguri la volan ar urma să fie modificată în prima şedinţă a Executivului

Ordonanţa care schimbă Codul Rutier şi introduce prevederi mai dure pentru combaterea consumului de droguri la volan ar urma să fie modificată în prima şedinţă a Executivului. Premierul Marcel Ciolacu a cerut, ieri, Ministerului de Interne să vină cu propuneri de modificare pînă joi, astfel încît să nu mai pedepsească şoferii care ies fals pozitivi la testele rapide, dar nici să nu compromită lupta împotriva consumului de stupefiante.
Reporter: Costin Grigore – Una dintre modificări, anunţată aseară de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, ar urma să prevadă că şoferii care ies pozitiv la testul rapid pentru droguri îşi vor primi permisul de conducere înapoi dacă rezultatele analizelor de laborator nu vin în maximum 72 de ore. Acest mecanism, care să protejeze condutorii auto care ies fals pozitivi la testele rapide antidrog, a fost cerut ieri de premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Vedem ce punct trebuie să modificăm joi, în şedinţa de guvern, cu aplicarea legii. Totuşi, trebuie găsită soluţia să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă a unor oameni nevinovaţi. E o sumă simbolică, până la urmă, pentru Guvernul României – una sau două milioane de euro – o să vorbesc cu domnul Boloş detaliat.
Reporter: Cele două milione de euro sunt necesare pentru dotarea institutelor de medicină legală cu aparate mai noi, astfel încât acestea să confirme sau nu un test rapid în câteva zile. Deocamdată, însă, majoritatea laboratoarelor toxicologice din România nu sunt pregătite să ofere rezultatele atât de repede. Specialiştii spun că acum aşteptarea rezultatelor ar putea dura luni de zile şi, potrivit ordonaţei publicată recent în Monitorul Oficial, şoferii ar urma să rămână fără permis în toată această perioadă, deşi în final să se constate că nu ar fi consumat droguri. Acest posibil abuz a stârnit numeroase proteste, mai ales că şi poliţia a confirmat că aproape 20% din rezultatele aparatelor drugtest sunt eronate. Iar unii dintre cei mai afectaţi ar fi şoferii profesionişti, care se tem odată cu suspendarea carnetului de conducere pe nedrept, ar rămâne şi fără locul de muncă.
-: Eu nu iau droguri sau urc beat la volan. Păi, auzi, la tot fraierul a dat permis de conducere, corect?
-: Că şoferul profesionist dacă îi ia carnetul, din ce mai câstigă?
-: Dar dumneavoastră credeţi că ne bagă cineva în seamă pe noi? Absolut nimeni. Pune aparatul.
Reporter: Medicii legişti au explicat că mai multe alimente sau medicamente uzuale conţin substanţe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să afecteze capacitatea de conducere a maşinilor. De exemplu, codeina, utilizată împotriva tusei, dă reacţii pozitive la testele pentru opiacee./RADOR RADIO ROMÂNIA/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 iulie)