Ungaria va pleda şi la summitul NATO pentru încetarea focului în Ucraina și pentru începerea negocierilor de pace (Péter Szijjártó)

Ungaria va pleda şi la summitul NATO de săptămâna aceasta pentru încetarea focului în Ucraina și pentru începerea negocierilor de pace cât mai curând posibil, pentru că dacă războiul nu se va termina rapid, există un risc brutal de escaladare a conflictului, a declarat marţi, la Wahington Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior.

Ajuns la summitul NATO, șeful diplomaţiei ungare s-a referit la un eveniment „istoric”, amintind că alianța nord-atlantică își aniversează acum 75 de ani, dar în același timp a subliniat că organizația militară trece printr-una dintre cele mai importante perioade dificile de până acum. „La urma urmei, atmosfera Războiului Rece domină din nou politica mondială, pericolul scindării lumii în sfere de influenţă este din nou real, iar războiul care se desfășoară în vecinătatea noastră de doi ani și jumătate se confruntă, de asemenea, cu o situație de escaladare dură”, a subliniat ministrul ungar, care a adăugat: „Din păcate și amenințarea unui război mondial sau nuclear devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece, deoarece vedem că situația în războiul din Ucraina se înrăutățește, sunt tot mai multe arme pe front în ambele părți”.

Oficialul ungar a mai spus că propaganda de război devine din ce în ce mai puternică, iar pe câmpul de luptă au loc tot mai multe acte brutale. „Din ce în ce mai mulți oameni mor, inclusiv mulți copii”, a subliniat ministrul de externe, menţionând: „Dacă nu reușim să punem capăt războiului rapid, ne vom confrunta cu un pericol foarte dur și brutal de escaladare. Din păcate, șansele ca războiul să se extindă cresc pe zi ce trece. De aceea acest summit NATO este crucial acum”.

Ungaria va pleda pentru încetarea focului și pentru începerea negocierilor de pace şi la summitul NATO, a precizat Péter Szijjártó, care a dezavuat faptul că în ultimii doi ani și jumătate, declarațiile americane și vest-europene cu privire la războiul din Ucraina s-au referit la livrările de arme, la exerciţiile militare și la soluționarea pe câmpul de luptă, deși această perioadă a dovedit că o reglementare se poate realiza doar prin diplomație, pentru că pe front sunt doar morți și distrugeri. „Și pentru aceasta este necesar ca canalele diplomatice să fie redeschise și să nu fie calomniați cei care se angajează în dialog, pentru că fără dialog și redeschiderea canalelor diplomatice este sigur că nu va exista o soluţie”, a susţinut Szijjártó, care a reiterat poziţia Guvernului ungar, potrivit căreia Ungaria dorește să rămână în afara deciziei, care în prezent așteaptă aprobarea, conform căreia NATO va lansa o misiune de sprijinire a Ucrainei în vederea coordonării pregătirii militare și a livrărilor de arme. „Poziția noastră este clară: vom sta departe de asta. Avem un acord cu actualul secretar general și avem și o promisiune de la viitorul secretar general în sensul că Ungaria se va implica în această decizie (.)”, a spus ministrul, care a subliniat: „Nu vom contribui cu soldați ungari la o astfel de acțiune, nu vom contribui cu banii contribuabililor ungari la o astfel de acțiune și nu vom contribui cu teritoriul Ungariei la executarea unei astfel de acțiuni și nu vom livra arme nici în viitor. Această poziție a noastră ne asigură că putem proteja securitatea Ungariei și a poporului ungar”.

Ministrul s-a referit şi la „misiunea ungară de pace” din ultimele zile, care continuă acum, menţionând că scopul acesteia este de a crea condițiile necesare pentru o încetare a focului și pentru începerea negocierilor de pace cât mai curând posibil prin cooperare europeană. „Aşadar, poziția Ungariei este clară, nu există o soluție la acest război pe câmpul de luptă, în schimb sunt necesare negocieri și o soluție diplomatică, iar această poziție o vom reprezenta în cele trei zile ale summit-ului NATO”, a conchis Péter Szijjártó./rganciu/gpodea

MTI – 10 iulie