POLITICO: Un prinț român fugar provoacă o furtună juridică pe o insulă scăldată în soare

 O serie de oficiali români sunt mobilizați în Malta pledând pentru extrădarea lui Paul Philippe din cauza unei afaceri cu terenuri

POLITICO (SUA), 10 iulie 2024 – Publicația POLITICO poate preciza că, miercuri, oficiali ai guvernului român se vor deplasa în Malta ca să dea asigurări drepturile unui prinț fugar nu vor fi încălcate în cazul extrădării sale.
Paul Philippe de România, descendent al unuia dintre ultimii regi ai țării, a fost arestat în Malta la începutul acestui an, la cererea autorităților române care, în 2020, l-au găsit vinovat de implicarea sa într-o escrocherie vizând restituirea ilegală unor vechi terenuri regale și l-au condamnat la trei ani de închisoare.
Prințul fugar a fost urmărit timp de un an prin Europa, din România până în Franța, iar mai apoi în Malta, unde poliția l-a ridicat în luna aprilie de la un eveniment la care participau mai mulți demnitari europeni.
Inițial, o instanță malteză a refuzat să-l trimită pe prințul în vârstă de 76 de ani la București, în luna mai, hotărând că drepturile îi vor fi încălcate dacă el va trebui să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare românească, date fiind penitenciarele supraaglomerate din țară. Verdictul a invocat și „vârsta sa înaintată”, precum și „poziția specială în istoria monarhică a României”.
Verdictul a fost retras luna trecută, dar avocații săi au înaintat recurs la Curtea Constituțională din Malta, procesul fiind încă în curs de desfășurare. Luni, prințului i s-a permis eliberarea pe cauțiune, cu condiția ca el să nu părăsească această țară de pe malurile Mediteranei.
Avocatul său, Jason Azzopardi, a declarat pentru POLITICO că, miercuri, printr-un demers neobișnuit, autoritățile române vor trimite o delegație oficială la Valetta, aceasta urmând să asigure instanța că drepturile prințului nu vor fi încălcate dacă el ar urma să fie închis într-un penitenciar românesc.
Un purtător de cuvânt al Ministerului român al Justiției a confirmat că patru reprezentanți ai autorității penitenciarelor din țară și ai Ministerului Justiției se vor deplasa în Malta ca să depună mărturie.
„Trebuie să menționăm că, în ultimii ani, condițiile de detenție au fost mult îmbunătățite”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru POLITICO.
În pofida condamnării anterioare, Azzopardi a spus că urmărirea susținută a clientului său are substrat politic, date fiind alegerile parlamentare și prezidențiale din România, programate spre sfârșitul acestui an, el calificând insistența Bucureștiului de a-l aduce pe prinț în țară drept o „obsesie pentru a-l prinde cu orice preț”.
„Ministrul justiției îl dorește drept un trofeu ca să-și susțină campania în vederea alegerilor prezidențiale din decembrie”, a mai adăugat el. „Acesta e adevăratul motiv”.
Deocamdată, ministrul justiției, Alina Ștefania Gorghiu, nu și-a anunțat intenția de a candida la președinție.
Un purtător de cuvânt al dnei Gorghiu a spus că „ea urmărește toți fugarii, indiferent de numele unei anumite persoane, iar scopul este acela de a readuce în țară orice persoană care încearcă să scape de brațul lung al justiției”.
„Suntem convinși că vor fi respectate obiectivele vizând încrederea și cooperarea reciprocă dintre România și Malta”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Autoritățile malteze nu au răspuns cererii de a comenta situația.
Paul Philippe este nepotul Regelui Carol II, care a domnit în România începând din anul 1930 și până la abdicarea sa, în 1940. În 1947, monarhia a fost abolită de regimul comunist, iar familia regală a fost expulzată, deși astăzi și-a recăpătat în bună parte fostul statut și fosta sa prestanță.
În 2012, o instanță românească a recunoscut titlul de prinț al lui Paul Philippe, dar el nu este membru al Casei Regale a României.
El a fugit din țară după ce autoritățile române l-au condamnat, împreună cu alte persoane, pentru implicarea sa în mașinații de restituire ilegală și trafic de influență pe tema Pădurii Snagov și a Fermei Regale de la Băneasa – proprietăți pentru care statul român a plătit 145 milione euro.
Articol de Seb Starcevic
https://www.politico.eu/article/romania-prince-paul-philippe-arrest-convicted-malta-courts-justice-fugitive-appeal/
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA