Scheletul celui mai mare dinozaur va fi scos la licitație în noiembrie

Scheletul celui mai mare dinozaur va fi vândut la licitație pe 16 noiembrie la periferia Parisului, au anunțat miercuri casele franceze Collin du Bocage și Barbarossa. Este vorba despre un exemplar de Apatosaurus, un ierbivor lung de 21 de metri care a populat marile câmpii din ceea ce sunt acum Statele Unite în urmă cu 150 de milioane de ani și al cărui schelet are mai mult de 80% din oasele sale originale. Prețul estimat de vânzare este între 3 și 5 milioane de euro, potrivit evaluării efectuate de expertul paleontolog Eric Mickeler, actualul curator al Muzeului Dinozaurilor din Praga.
„Este un exemplar foarte important pentru că nu a fost descoperit pe părți, ci mai degrabă componentele sale au fost găsite unite și împreună în același loc”, a explicat Mickeler. El a subliniat, de asemenea, că „există doar treisprezece (exemplare) în lume” de schelete de apatosaurus și că acesta a fost numit Vulcain.
Descoperit în Wyoming (SUA) în 2018, Vulcain va fi expus înainte de licitație din 13 iulie până pe 3 noiembrie în sera palatului Dampierre din Yvelines, deoarece din cauza nevoilor specifice de conservare a acestuia nu poate fi expus în aer liber. Scoaterea la licitație a acestui exemplar Apatosaurus arată interesul din ce în ce mai mare pe piața privată pentru sauropodele mari. În 2021, scheletul celui mai mare exemplar de triceratops descoperit până acum, care a trăit în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani în ceea ce este acum nordul Statelor Unite, a fost scos la licitație de casa Drouot din Paris pentru 6,651 milioane de euro (7,6 milioane de dolari atunci), recordul în Europa.
Însă recordul absolut este cei 31,8 milioane de dolari (27,09 milioane de euro la acea vreme) plătiți în 2020 de Muzeul Abu Dhabi la o licitație din New York pentru un schelet complet de Tyrannosaurus Rex. (www.20minutos.es – 10 iulie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (11 iulie)