Medicamentele expirate trebuie colectate în curțile unităților sanitare, în containere speciale

Medicamentele expirate sau încă în uz, dar pe care pacienții nu le mai folosesc, trebuie colectate în curțile unităților sanitare, în containere speciale și în zone supravegheate fie video, fie de personalul de pază.

Conform normelor metodologice, obligația aceasta le revine atât spitalelor de stat, cât și celor private. Cum se procedează în județul Bistrița-Năsăud, aflăm de la corespondenta RRA Cristiana Sabău.

Reporter: Spitalul de Urgență din Bistriţa, a preluat deja de la pacienți medicamente expirate, declară managerul Gabriel Lazany.

Gabriel Lazany: Am avut deja persoane care au predat medicamente la spital. Ele au fost preluate de către serviciul administrativ, date în gestiunea farmaciei, iar farmacia spitalului se ocupă de distrugerea lor. Pentru că medicamentele au un regim special, distrugerea medicamentelor este controlată, se face prin incinerare, într-o procedură specială.

Reporter: Conducerea unității medicale și-a propus în perioada următoare să instaleze un container special.

Gabriel Lazany: Noi acum trebuie să facem un sistem de predare securizat, care va fi la poarta spitalului. Ne dorim să facem o cutie securizată în care lumea să vină și să depună acele medicamente.

Reporter: Farmaciile din oraș, în calitate de distribuitor de medicamente, colectează la rândul lor de la populație medicamente expirate în vederea eliminării finale prin incinerare./RADOR RADIO ROMÂNIA/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie